Süleyman Soylu, Adana'daki seçimde şaibe olduğunu iddia etti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Adana’da seçim, denetim ve yürütme konusundaki maratonun devam ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Süleyman Soylu, Adana'daki seçimde şaibe olduğunu iddia etti

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Adana’da seçim, denetim ve yürütme konusundaki maratonun devam ettiğini söyledi. AK Parti il binasında düzenlenen basın toplantısında Soylu, Adana’daki seçimlerde yüksek bir şaibenin olduğunu savundu. Adana’da Türkiye’nin başka illerinden farklı bir şekilde başka bir unsurun göze çarptığını belirten Soylu, bu unsurun 2009 ve daha önceki seçimlerde de kamuoyu tarafından tespit edildiğini öne sürdü. Kentte bir seçim şirketinin varlığını ileri süren Soylu, “Maalesef Adana bugün bir seçim yolsuzluğu ile karşı karşıyadır. Dün CHP’nin adayı Yıldıray Arıkan basın toplantısı yaptı. Bu basın toplantısında özellikle 1999’dan itibaren Adana seçimleriyle ilgili böyle bir kaygının, yolsuzluk hadisesinin olduğunu net bir şekilde ortaya koydu. Buna karşılık CHP il başkanı ve parti genel başkan yardımcıları bu açıklamayı şiddetle reddetme ihtiyacı duydular. Demokraside, seçim sistemlerinde hakkın ortaya çıkmasına özellikle siyasi partilerin bu denli itiraz etmeleri ve kendi adaylarının bu konudaki şüphelerini ortadan kaldırabilecek bir takım değerlendirmelerde bulunmalarını kabul etmek mümkün değildir.” dedi.
CEMAATİ HEDEF ALDI
Burada “ittifak ötesi bir ittifakın” söz konusu olduğunu iddia eden Soylu, yine hizmet hareketini hedef aldı. Soylu, şöyle devam etti: “Bir taraftan CHP ittifakı, bir taraftan MHP ittifakı, bir taraftan Cemaat ittifakı; bir taraftan da özellikle Çukurova seçim bölgesinde yaşanan olaylar da hem tüyler ürperticidir hem de seçim hukuku açısından da son derece zarar vericidir. İtiraz edilen sandıkların geçersiz oyların sayılması konusunda almış olduğu kararı ertesi sabah hiçbir maddi değişiklik söz konusu olmadan ilgili seçim kurulu hakiminin ‘ biz bunu bir değerlendirmek zorundayız’ sözü getirmesi ve Saadet Partili üyenin, ‘evet açılmalıdır, burada şaibe vardır’ demesine rağmen bu sabah şaibenin olmadığını iddia edip, sandıkların açılması konusunda ‘red oyu vermesi’ dün geceden bu sabaha kadar bir çok olayın seçim şirketi tarafından koordine edildiğinin göstergesidir.”
ELEKTRİK KESİNTİSİ
Elektrik kesintisi esnasında insanların ne şekilde o tutanakları tekrar hazırlayıp, oyları nasıl tasnif edip, mühürler bastığının ortada olduğu belirten Soylu, “Buradan alenen söylüyorum: Adana’da bir seçim şirketi vardır. Bu seçim şirketi Adana sonuçlarını sabote etmektedir. Bu bugünde değil. Bundan kimin kusuru varsa; Yüksek Seçim Kurulu ve Adalet Bakanlığı da dâhil herkesi göreve çağırıyorum. Bu yanlış bir şeydir. 1980 öncesinin usulleriyle tehdit ederek, nara atarak, sokaklara taşarak o MHP’nin bilinen jargonuyla beraber insanları tedirgin edip, korkutacağını zannedenler başka kapılarda kendilerine yer bulsunlar. Öyle bir şeyi bizim kabul etmemiz mümkün değildir.” şeklinde konuştu.
Vicdanlı hakim ve seçim kurulu üyelerinin değerlendirmelerini ortaya koyacaklarını ifade eden AKP’li Soylu, “Ama bu kadar bir pespaye ortaklık olamaz. Bu haksızlık, yolsuzluk, usulsüzlük üzerinden bir ortaklıktır. Bunu kabul edebilmemiz mümkün değil. Adana’da şu seçim ortamından yükselen koku bizi rahatsız ediyor. Bu doğru bir koku değil. Burada bir şebeke şirket oluşturmuş; seçimleri istediği gibi yönetiyor. Geçersiz 50 bin oyun yüzde 80’ni Seyhan ve Yüreğir’de. AK Parti’nin buna itiraz edeceğini bilenler, ‘acaba ne yapsak’ diye çok ciddi; niçin SP, CHP bir araya geliyor? Niçin paralel yapı kendisini… Şimdi Adana yine bir gazeteci arkadaş, bir ajansın temsilcisi kıyameti koparıyor. Neden böyle bir yüksek ittifak ortaya konulabiliyor. Bu fotoğrafların tamamı yan yana oturulduğu zaman maalesef Adana seçiminde ciddi bir şaibenin olduğu ortaya çıkıyor.” diye konuştu.

İTİRAZLAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Bu arada Adana’da 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlere ilişkin itirazlar seçim kurullarında değerlendirmeye devam ediyor. İtirazları değerlendirme süresi iki gün. İl Seçim Kurulu’nun kararını beğenmeyen partiler Yüksek Seçim Kurulu’na başvuracak. AKP, MHP arasında süren tartışmalara dün CHP Büyükşehir Belediye başkan adayı Yıldıray Arıkan’da katıldı.
CİHAN

Yorumlar