SP Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: Asgari ücret ufak bir harçlık

SP Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, asgari ücretle yapılan zammın yaşam standardını iyileştiren değil, ancak ufak bir harçlık olabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
SP Genel Başkan Yardımcısı Kılıç: Asgari ücret ufak bir harçlık

SP Genel Başkan Yardımcısı Şerafettin Kılıç, asgari ücretle yapılan zammın yaşam standardını iyileştiren değil, ancak ufak bir harçlık olabileceğini söyledi. İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında 2014 bütçesini ve asgari ücrete yapılan zammı değerlendiren Kılıç, faiz ödemelerinin 52 milyar TL ile bütçenin en büyük giderlerinden birisi olduğunu ifade etti. Sadece çay, simit, peynir ve zeytin yiyen dört kişilik bir ailenin gıda masrafının bile aylık bin 200 TL olduğunu vurgulayarak, “Bu nasıl hesap, bu nasıl taksim?” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Kılıç, bütçede asgari ücretlinin, işçinin, memurun, emeklinin ve işsizlerin sıkıntılarına çözüm yer almadığını, devletin hazinesindeki her 8 TL'den 1 TL'sinin faiz olarak rantiyeciye gideceğini savundu: “Hükümet, şikâyetçi olduğu faiz lobisinin cebini kendisi doldurmaya devam edecektir. Faiz lobisinden bu kadar dert yanan hükümetin, faize kaynak aktaran düzene çözüm bulmadığı gibi bu düzene aynen devam ediyor olması da dikkate değerdir. Bir yandan faiz lobisine karşı çıkışlarda bulunan, diğer yandan ise 52 milyar TL’yi faiz lobisine aktaran bir bütçe hazırlayan hükümet, en büyük çelişkiyi yine kendisi yaşamaktadır.” şeklinde konuştu.

403 milyar TL’lik 2014 yılı bütçesinin yüzde 87’sinin vergilerle karşılanacağını belirten Şerafettin Kılıç, “2014 bütçesi adil bir bütçe değildir, çünkü vergilerin yüzde 67'si KDV, ÖTV, ÖİV gibi dolaylı vergi kalemlerinden alınmaya devam edilecek. Bu adaletsiz vergi yapısı, milyarderle asgari ücret alan kişinin yüzde 67 oranda aynı vergiyi verdiği anlamını taşımaktadır.” dedi. Böyle bir bütçenin ülkenin üretim gücünün gelişmesine, ekonomisinin iyileşmesine, kalkınmasına, insanların refah ve huzuruna katkısı olamayacağını öne süren SP Genel Başkan Yardımcısı, yoksulluğu ve yolsuzluğu önleyecek, 76 milyon vatandaşı kucaklayacak bir bütçe olmadığını söyledi. CİHAN

Yorumlar