Son yolculuğuna uğurlandı!

Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlandı.

Google Haberlere Abone ol
Son yolculuğuna uğurlandı!

Türkiye siyaset tarihinin yarım asrında görev alan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, son yolculuğuna uğurlanıyor. Ankara'daki ilk tören, Güniz Sokak’taki evinin önünde yapıldı. İkinci tören ise yıllarca görev yaptığı Meclis’te yapıldı. Demirel son kez evine gittiğinde Isparta'dan getirilen güllerle uğurlandı.



İLK VEDA GÜNİZ SOKAK'TA
Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak'taki evinin önünde düzenlendi. Güven Hastanesi'nden alınan Süleyman Demirel'in naaşı, kortej eşliğinde Güniz Sokak'taki evinin önüne saat 07.50'de getirildi.
Burada askeri tören mangası tarafından cenaze aracından alınan Demirel'in Türk Bayrağı'na sarılı naaşı, tekbirler eşliğinde bahçeye bırakıldı.
Naaş, Güniz Sokak'a getirilmeden önce, buraya gül suyu püskürtüldü. Bu sırada Demirel'in tabutunun üzerine gül yaprakları serpildi. Tabutun önünde, askerler tarafından Demirel'in fotoğrafı ve kendisine layık görülen madalya ve nişanların yer aldığı çerçeveler taşındı.
Demirel için saygı duruşunda bulunulmasıyla başlayan törende konuşan, Demirel'in doktoru Aylin Cesur, uzun yıllar 9. Cumhurbaşkanı Demirel'in doktorluğunu yaptığını belirtti.



DOKTORU AYLİN CESUR'DAN DUYGUSAL MESAJ
Cesur, "Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunmak istiyorum. Hayatta her zaman doğru ve dürüst olmak gerektiğine, insan olmak gerektiğine, muhtaç olana yardım etmek gerektiğine, insanın her gün ne olursa olsun yeni bir umutla, yeni bir güne başlaması gerektiğini, Allah'a inanmanın en büyük göstergesinin vatana hizmet olması gerektiğine, Türkiye'yi sevmek gerektiğine, dünyayı sevmek gerektiğine, herkese eşit olmak gerektiğini sizden öğrendim" diye konuştu.

HİKMET ÇETİN DEMİREL'İ ANLATTI
Eski TBMM Başkanı Hikmet Çetin ise Süleyman Demirel'in 20. yüzyılın ikinci yarısına damga vuran çok önemli devlet ve siyaset adamı olduğunu belirterek, "Hayatınızı milletinize ve halkınıza adadınız. Hiç taviz vermediğiniz konu, demokrasiydi, özgürlüktü, hukuktu" dedi.
Çetin, Demirel'in büyük Türkiye hayalinin bulunduğunu vurgulayarak, "Onun için büyük Türkiye sadece nüfus, sadece toprak, değildi. Onun için büyük Türkiye enerjiydi, sanayiydi, demir çelik fabrikaları, çimento ve şeker fabrikalarıydı. Çağdaş bir dünyaya, ulaşmanın yolunun buradan geçtiğini söylüyordu. Bunları bize öğrettiniz" diye konuştu.
İLHAN KESİCİ DUA ETTİ, TEKBİR GETİRDİ
Süleyman Demirel'in kardeşi Şevket Demirel'in damadı CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici de aile adına dua etmek istediğini belirterek, "Cenabı Allah'tan aziz Cumhurbaşkanımıza rahmet niyaz ediyorum. Bizim inancımızda ecel, vadedir. Vade geldi, ecel geldi. Bununla ilgili ayeti kerimeler var. Halkımız da buna 'vade doldu, ecel geldi' diyor. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Allah taksiratını affetsin, hasenata çevirsin" ifadelerini kullandı.
Kesici, "Cenabı Hak cemaliyle müşerref eylesin, amin, amin, amin" dedikten sonra "Fatiha" okunmasını istedi.
Konuşmaların ardından, Çankaya Merkez Camisi İmam Hatibi Mehmet Doruk, Demirel için duygusal bir şekilde dua okudu.
Duanın ardından Demirel'in naaşı, tekbirler eşliğinde ve askeri tören mangasının omuzlarında cenaze arabasına alındı. Naaş,  Devlet Töreni için TBMM'ye götürüldü.
Tören için ilk gelen lider MHP lideri Bahçeli oldu. Arkasından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluda tören için yerini aldı. Yanyana duran Bahçeli ve Kılıçdaroğlu tokalaştı.
Törene katılanlar arasında Meclis açılışında en yaşlı üye sıfatıyla Meclis'i açması beklenen CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal, Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bakanlar, CHP ve MHP'li vekiller de yer alıyor.
Demirel'in kardeşi  Şevket Demirel ağabeyi Süleyman Demirel'e veda için Meclis'e geldi.
Doktoru Aylin Cesur, Süleyman Demirel'in fötr şapkasını Türk Bayrağı'na sarılı tabutun üzerine bıraktı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için TBMM'de düzenlenen törende yaptığı konuşmada ''İslamköy'den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti'' dedi.
TBMM'DEKİ TÖRENDE ERDOĞAN KONUŞTU

Erdoğan, törendeki konuşmasında şunları söyledi:



Başta ailesi olmak üzere herkese baş sağlığı diliyorum. Rahmetli Demirel yarım asır boyunca devlet kademesinin her  bölümünde hizmet vermiştir. Canlı bir tarihti. Yer yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır derler. Demirel kendine has tarzı olan bir devlet adamıydı. Isparta'dan, İslamköy'den çıktığını hiç unutmadı, aksine hep gururla ifade etti. Milletle güçlü bir bağıydı bu... Bu alanda ayakta kalmak, kalıcı olmak öyle kolay değildir. Milletin dilini yakalamak kolay değildir. Bunun için de milletle aynı dili konuşmanız gerekiyor. Demirel işte tüm bu vasıfları üzerinde toplayan bir isimdi.
İsmini dahi marka haline getirmiş bir siyasetçinin hatırasına saygı göstermek  bir vecibedir. Ülke için gittiğim bir çok yerde hizmetlerinin hizmetine rastladığımı birisimdir. Güniz Sokak'taki evi bundan sonraki nesillere onu yaşatan eserler olacaktır. Belgeleriyle adete arşiv olmuş Güniz Sokak'ta bundan sonra gençliğin hizmetine sunulacak bir gelecek herkese yol açıcı olacaktır. Bir kez daha ailesinin ve ülkemizin başı sağ olsun diyorum

Yorumlar