Soma maden ocağında kullanılan gaz maskeleri Meclis gündemine taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, "Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağında 13 Mayıs 2014 günü madencilerimiz hangi model ve menşeili maskelerle madene gönderilmişlerdir?" diye sordu....

Google Haberlere Abone ol
Soma maden ocağında kullanılan gaz maskeleri Meclis gündemine taşındı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a, "Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağında 13 Mayıs 2014 günü madencilerimiz hangi model ve menşeili maskelerle madene gönderilmişlerdir?" diye sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Tanrıkulu, ABD Maden Güvenliği Komitesi Başkanı Randall Harris'nin Somalı madencilerin kullandığı gaz maskelerinin, kömür madenleri için kesinlikle uygun olmadığını söylediğini aktardı. Sadece havadaki kirli dumanı filtrelemeye yarayan bu maskelerin, belli bir oksijen oranının altında hiçbir işe yaramayacağını ifade eden Harris'in, Amerika’daki kömür madenlerinde bu maskelerin kullanımına izin verilmediğini belirttiğini dile getirdi. Tanrıkulu, "Ayrıca Soma’daki kazayı değerlendiren Southern West Virginia Üniversitesi Maden Eğitimi Akademisi ve Enerji Teknolojileri Başkanı Carl Baisden de Soma’daki madencilerin kullandığı gaz maskeleri için 'Yüzünüze dumanı süzmesi için koyduğunuz küçük bezlere benziyor." dedi.

Tanrıkulu, şu soruları yöneltti: "Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağında 13 Mayıs 2014 günü madencilerimiz hangi model ve menşeili maskelerle madene gönderilmişlerdir?

Madencilerimize verilen maskeler Avrupa Birliği ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri Kanada, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde kullanılmakta mıdır?

Gaz maskelerini ithal eden şirket hangisidir?

Madencilerimize dağıtılan gaz maskeleri TSE onayından geçmiş midir?

Madencilerimize kalitesiz ve basit nitelikli sadece havadaki kirli dumanı filtre edebilecek fonksiyonda maske dağıtılmasına onay veren şirket görevlileri ve yetkilileri kimlerdir?

İthal edilen gaz maskeleri hangi gümrük noktasından ve hangi kontrol prosedürleri uygulanarak Türkiye'ye giriş yapmıştır?

Gaz maskeleri hangi şirket tarafından Soma Holding’e satılmıştır?

Madende inceleme yapan kamu müfettişleri maskelerin kalitesiz ve kullanılamaz olduklarını neden fark edememişlerdir?

Madende en son inceleme yapan kamu müfettişleri, denetimcilerinin isimleri nedir?

Halen bu model ve menşeili maskeler Türkiye deki başka hangi madenlerde kullanılmaktadır?

Söz konusu maskelerin kullanılmalarının derhal yasaklanarak madende çalışan işçilerimize bundan sonra sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde madenciler tarafından kullanılan maskelerin dağıtılmaları için gerekli yasal süreç başlatılacak mıdır?" CİHAN

Yorumlar