Soma maden işletmesindeki madencilerin sayısı ile sosyal güvencelerini sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a, Manisa Soma maden işletmesinde çalışan madencilerin sayısı ile sosyal güvencelerini sordu.Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na...

Google Haberlere Abone ol
Soma maden işletmesindeki madencilerin sayısı ile sosyal güvencelerini sordu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a, Manisa Soma maden işletmesinde çalışan madencilerin sayısı ile sosyal güvencelerini sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi veren Tanrıkulu, Yıldız'dan şu soruların cevabını talep etti:

-13 Mayıs 2014 tarihinde Manisa Soma’da meydana gelen ve maalesef madencilerimizin hayatını kaybetmeleri ve göçük altında kalmalarına yolaçan trafo patlamasından meydana geldiği açıklanan madenin işletmeciliğini hangi firma yapmaktadır?

-Maden işletmesinde çalışan madencilerimizin 15 Mayıs 2014 tarihi itibarıyla sayısı nedir?

-Madende çalışan madencilerimizin bir çoğunun sosyal güvenlikleri olmadan çalıştırıldıkları iddiası doğru mudur?

-İddia doğruysa SGK’ya kayıtları yapılmadan çalıştırılan işçilerin sayısı nedir?

-Madende çalıştırılan yabancı uyruklu kişiler bulunmakta mıdır? Bulunmaktaysa uyruklarına göre sayıları nedir?

-Maden işletmesi en son hangi tarihte Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişlerince denetlenmiştir?

-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı müfettişlerince en son düzenlenen raporda maden işletmesiyle ilgili belirtilen eksiklikler nelerdir?

-Maden işletmeciliğini yapan firma, daha önceki yıllarda uyarı ve ceza almış mıdır? Almışsa uyarı ve cezaların konuları nelerdir?

-Son 10 yılda Soma’daki madenlerde meydana gelen göçüklerde hayatlarını kaybeden madencilerimizin sayısı nedir?

-Son 10 yılda Türkiye’de trafo patlaması sonucu gerçekleşen maden göçüklerinin sayısı nedir?

-Son 10 yılda Türkiye’de trafo patlaması dışındaki sebepler sonucu gerçekleşen maden göçüklerinin sayısı nedir?

-Son 10 yılda Türkiye’de trafo patlaması sonucu meydana gelen maden göçüklerinde hayatlarını kaybeden ve yaralanan madencilerimizin sayıları nedir?

-Son 10 yılda Türkiye’de trafo patlaması dışındaki sebepler sonucu gerçekleşen maden göçüklerinde hayatlarını kaybeden ve yaralanan madencilerimizin sayıları nedir?

-2013 yılında TBMM’ye sunulan ve Soma’daki madenlerde meydana gelen iş kazalarının ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile nedenlerinin araştırılması ile ilgili verilen Meclis Araştırması Önergesinin AKP tarafından reddedilmesinin sebebi nedir?

-Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi" AKP Hükümeti tarafından hangi gerekçelerle imzalanmamaktadır?

-Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı "Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi"nin imzalanmaması İnsan Haklarına aykırı değil midir?

CİHAN

Yorumlar