Soma Holding'e termik santral iznine tepkiler devam ediyor

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçiye mezar olan maden ocağını işleten Soma Holding'e, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Amasya'da termik santral kurma izni verilmesine tepkiler devam ediyor. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel,...

Google Haberlere Abone ol
Soma Holding'e termik santral iznine tepkiler devam ediyor

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 işçiye mezar olan maden ocağını işleten Soma Holding'e, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından Amasya'da termik santral kurma izni verilmesine tepkiler devam ediyor. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bu izinle holdingin, ceza yerine ödüllendirildiğini savundu. Özel, yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki mevzuata göre devleti dolandıran, yani Kamu İhale Yasası'na uymayan, devleti ihalede zarara uğratan kişi, ömür boyu kamu ihalelerinden men ediliyor ama 301 tane canı diri diri yerin altına gömmüş birisine hiçbir ceza yok.” dedi.

En çok şaşırdığı ve üzüldüğü durumun bu olduğunu belirten Milletvekili Özel, “Adam tekrar madencilikten ve enerji yatırımından yeniden para kazanmak istiyor. Yeniden iş sağlığı ve yanında çalışanların güvencesiyle oynayacak yatırımlar yapma noktasında çalışıyor. Neye yanalım? O adamın, işçilerin mezarının üzerindeki ot daha kurumamışken yeni ihaleler peşinde koşmasına mı yanalım, bunu bu ihalelere sokup bu ihalelerin verilmiş olmasına mı yanalım, bu kadar balık hafızalı bir toplum olmamıza mı yanalım, bunu çözemedim.” diye konuştu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Soma ile ilgili 17 kanunun çıkarılması için çalıştıklarını dile getiren Özel, ancak başta Komisyon Başkanı Recai Berber olmak üzere AK Parti’nin buna karşı çıktığını, daha sonra 160 maddeyle birçok yandaşa kıyak çekildiğini iddia etti.

‘TÜRKİYE'DE EN ACIMASIZ VE EN GÜÇLÜ LOBİ MADEN VE ENERJİ’

13 Mayıs’ta bir uçağın havalandığını, uçaktaki 301 yolcunun hayatını kaybettiğini söyleyen Özgür Özel, “Aynı model uçak, aynı eğitimdeki pilot, birebir aynı kalkacak yolcu bekliyor. Diyor ki, 'Ben bir uçak aldım, tekrar uçuşa geçmek istiyorum.' Böyle bir uçağa AK Parti’nin milletvekilleri, bakanları, Başbakan kendi çocuklarını, torunlarını bindirir mi? Türkiye’deki esas sorun bu. Soma Holding yeniden havalanıyor. Bir yandan yandaki madeni açmak istiyor, bir yandan Amasya’da termik santral kurmak istiyor. Aynı kültürle, aynı iş güvenliğiyle çalışacak olan bu adama yeni yerler veriliyor. Dünyada en güçlü lobi, ilaç lobisidir, en acımasız lobi ise silah lobisidir ama Türkiye’de görüyoruz ki en güçlü ve en acımasız lobi, maden ve enerji lobisidir. Başbakan'ın dahi bu lobiye gücü yetmiyor. Başbakan madencilere 15 tane söz verdi, maden lobisi bunu yediye düşürdü. Yedisini yapıyorlar, sekizini yapmıyorlar. Başbakan'ın geri vitesi yoktu ama geri vitesi, garibim madenciye yaptı. Geri vitesi yapana değil, yaptırana bakmak gerekir.” şeklinde konuştu.

Hükümet yetkililerin, sorumlulara en ağır cezanın verileceğini söylediğini belirten CHP Milletvekili Özel, şunları kaydetti: “Kamuoyu, iki ay önce Soma A.Ş. nasıl bir ceza alacak diye beklerken ceza bir tarafa, ödül vermeye başladılar. Termik santral kurma ihalesine girmek de, kurulmasına izin vermek de bir ödüldür. Bu tür olaylardan sonra örnek olması açısından ağır ve caydırıcı cezaların verilmesini beklersin ama Soma A.Ş. kaza yapmış, 301 madenci ölmüş, üzerine ihale almış. Bu şu demek, kaza olan yerde sorumluluğun olsa da ölen öldüğüyle kalıyor, hattâ devlet sana ceza değil, ödül veriyor. Demek ki devlet diyor ki sistem böyle işliyor kardeşim.” CİHAN

Yorumlar