'Soma faciasını unutturmamak için 'Anayasal denetimi' sonuna kadar kullanacağım'

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, 6 ay önce bir işçi öldüğünde 'facia geliyor, önlem alın' diyerek Meclis kürsüsünde haykırdığında kulak tıkayanların, bu gün 301 canı ve ailelerini duymalarının mümkün olmadığını söyledi. Ören,...

Google Haberlere Abone ol
'Soma faciasını unutturmamak için 'Anayasal denetimi' sonuna kadar kullanacağım'

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, 6 ay önce bir işçi öldüğünde 'facia geliyor, önlem alın' diyerek Meclis kürsüsünde haykırdığında kulak tıkayanların, bu gün 301 canı ve ailelerini duymalarının mümkün olmadığını söyledi. Ören, "CHP Manisa Milletvekili olarak, Soma faciasını unutmamak ve unutturmamak için Meclis'teki 'Anayasal denetim' hakkımı sonuna kadar kullanacağım." dedi.

Soma faciasının kömür üretimi ile ilgili sorunları da gün yüzüne çıkardığını dile getiren Ören, kazanın meydana geldiği işletme sahibinin daha önce yaptığı açıklamada "TKİ, Soma’da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz ihaleye girip, tonunu TKİ’ye rödovans payı dahil 23,80 dolara çıkarma taahhüdü verdik" açıklamasının 'vahşi madenciliğin' ne olduğunu açıkça gösterdiğini ifade etti. Taşeron üretim sistemi ile devlet arasındaki 6 kat farkın, işçi ücretlerinin düşüklüğü ve alınmayan iş güvenliği tedbirleri ile maliyeti düşürmelerinden kaynaklandığını anlatan Ören, "Vahşi madencilik daha çok kar için, işçi hayatını hiçe saymaktadır. Unutmayalım ki hiçbir şey insan hayatından daha önemli değildir. Soma’da can veren 301 işçinin değeri asla para ile ölçülemez. Altı ay önce bir işçi öldüğünde 'facia geliyor, önlem alın' diyerek Meclis kürsüsünde haykırdığımda kulak tıkayanların, bu gün 301 canı ve ailelerini duymaları mümkün değildir. CHP Manisa Milletvekili olarak, Soma faciasını unutmamak ve unutturmamak için Meclisteki 'Anayasal Denetim' hakkımı sonuna kadar kullanacağım. Soma faciasının sorumlularını ve nedenlerini ortaya çıkarmaya çalışacağım. Milletvekili olarak bu bizim en öncelikli sorumluluğumuzdur." ifadelerini kullandı.

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın cevaplaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. 13 Mayıs 2014 tarihinde Soma’da özel bir kömür ocağında meydana gelen facianın kömür üretimi ile ilgili sorunları gün yüzüne çıkardığını belirten Ören, Türkiye Kömür İşletmelerine ait maden alanları rödovans sözleşmeleri ile özel sektöre devredildiğini hatırlattı.

Üretilen kömürün TKİ tarafından satın alındığını anlatan Ören, "Kazanın meydana geldiği işletme sahibinin daha önce yaptığı açıklamada TKİ, Soma’da kömürü kendisi çıkarırken tonunu 130-140 dolara mal ediyordu. Biz ihaleye girip, tonunu TKİ’ye rödovans payı dahil 23,80 dolara çıkarma taahhüdü verdik açıklaması basın yayın organlarında yer almıştır." şeklinde konuştu.

Ören, Bakan Yıldız'dan şu soruların cevabını talep etti:

"- Soma’da rödovans sözleşmesi ile faaliyet yürüten Soma Kömür İşletmeleri AŞ kazanın meydana geldiği maden sahasında cinsine ve kalorisine göre hangi tür kömür üretmektedir? Yıllık üretim miktarı ne kadardır?

- Şirket tarafından üretilen kömürün cinsine ve kalorisine göre TKİ tarafından alım fiyatları nedir?

- Bu kömürlerin nihai tüketiciye TKİ satış fiyatı nedir?

- TKİ olarak 2010-2013 arasında Soma Kömür İşletmeleri AŞ'den hangi adlar altında ne kadar para tahsil edilmiştir? Bu işletmeden alınan kömür karşılığında TKİ tarafından şirkete ne kadar ödeme yapılmıştır?" CİHAN

Yorumlar