Sokağa çıkma yasakları Avrupa Konseyi'ne taşınıyor

İHD ve bir grup hukukçu, Güneydoğu'da uygulanan sokağa çıkma yasaklarını Avrupa Konseyi'ne taşımaya hazırlanıyor

Google Haberlere Abone ol
Sokağa çıkma yasakları Avrupa Konseyi'ne taşınıyor

Mezopotamya Hukukçular Derneği ile İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi, bölgede bazı ilçelerde uygulanan sokağa çıkma yasağını Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ne başvuruyor.

Doğu ve Güneydoğu'nun 17 ilçede uygulanıp kaldırılan ve Şırnak'ın Cizre ile Diyarbakır'ın Sur ilçesinde halen yürürlükte olan sokağa çıkma yasakları, Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ne taşınıyor. Mezopotamya Hukukçular Derneği ile İnsan Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi hazırladıkları çağrı metni ile 13 dakikalık videoyu Avrupa Konseyi'ne ve bazı uluslararası sivil toplum kuruluşlarına gönderiyor.

Konu ile ilgili İHD Şube binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan, Mezopotamya Hukukçular Derneği yöneticisi avukat Zeynep Işık, sokağa çıkma yasaklarına ilişkin olarak, bu kararlarını iptali için iç hukuk yollarında dava açtıklarını, bu süreçte yaşanan hak ihlallerin tespiti ve hukuksal sürecin başlatılması için görüşmelerde bulunduklarını ancak bütün bu girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyledi.

Avukat Işık, şöyle dedi: Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınmış olan hakların tamımı ihlal ediliyor olmasından dolayı Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ni yaşanan hak ihlallerini izlemeye, tespit etmeye, raporlamaya ve sözleşmede Türkiye'nin sorumluluğu yerine getirmesi için uyarıda bulunmaya davet ediyoruz. Ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Türkiye için vermiş olduğu karara Türkiye'nin riayet etmemesi nedeniyle, Türkiye'nin bu kararlara riayet etmesini talep ediyoruz. Bu nedenle gerek Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği gerekse de insanlığın ortak değeri olan ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi tarafından güvence altına alınmış olan hakların ihlal edilmemesi için hükümet dışı örgütleri de bu konuda çağrıda bulunacağız. Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği ve uluslararası ve sivil toplum örgütlerine sunulmak için hazırladığımız çağrı metnini ve 13 dakikalık videoyu bugün ilgili kurumlara sunacağız.

AİHM'DEN CİZRE TALEBİNE RET

Öte yandan, Anayasa Mahkemesi'nin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Cizre ilçesinde yaralı oldukları halde sağlık hizmetlerine erişemediklerini ileri süren kişilerin, sokağa çıkma yasağının uygulanmaması ve yaşamları ile fiziksel bütünlüklerinin korunması konularındaki tedbir taleplerini reddetti.

Yorumlar