Sırrı Sakık: Ağrı'da kazandığımız seçimi barışa armağan ettik

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili ve Ağrı Belediye başkan adayı Sırrı Sakık, Ağrı'da seçimlerin 1 Haziran'da yenilenecek olmasını, "Kazandığımız seçimleri, kentin kanamaması adına, ülkede yaşanan barış sürecine armağan...

Google Haberlere Abone ol
Sırrı Sakık: Ağrı'da kazandığımız seçimi barışa armağan ettik

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili ve Ağrı Belediye başkan adayı Sırrı Sakık, Ağrı'da seçimlerin 1 Haziran'da yenilenecek olmasını, "Kazandığımız seçimleri, kentin kanamaması adına, ülkede yaşanan barış sürecine armağan ettik.” dedi.

Muş Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü hizmet binası temel atma törenine katılan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Muş Milletvekili ve Ağrı Belediye başkan adayı Sırrı Sakık, çözüm süreci ve Diyarbakır’ın Lice ilçesinde kaçırılan askerlerle ilgili gazetecilerin sorularını cevapladı.

Sakık, Ağrı’daki seçimlere hile karıştığını iddia etti. Seçim hilesinin tüm Türkiye tarafından bilindiğini ifade eden Sakık, barış sürecini önemsedikleri için, kentin kanamaması için seçimi barışa armağan ettiklerini söyledi. Kazandıkları seçimi barışa armağan ettiklerini dile getiren Sakık şunları söyledi: “Biz artık Ağrı’da 1 Haziran için kimseden oy istemiyoruz. Gasp edilen hakkımızın iade edilmesini istiyoruz. Çalışmalarımızı bu doğrultuda yürütüyoruz. Daha önce AKP yüzde 70’lerdeydi, biz yüzde 30’lardaydık. Şimdi geldik ve seçimleri aldık. Bütün Türkiye de, bütün dünya da seçimleri bizim aldığımızı biliyor. Ama içlerine sindiremediler. Ben de kentin kanamaması için ve oradaki çalışma arkadaşlarımla birlikte, eş başkanımızla yaptığımız bir konuşmada 1 Haziran’a ertelenmesinin kent açısından, barış açısından, barış sürecinin etkilenmemesi adına kazandığımız seçimi barışa armağan ettik. Bir damla kanı, 550 milletvekilliğine, belediye başkanlığına feda edemeyeceğimizi herkes bilmelidir. Bu ruhla kazandığımız seçimleri ülkede yaşanan barış sürecine armağan ettik.”

“BU TÜR OLAYLAR DA KAÇINILMAZDIR”

Barış sürecinin zamanın ruhuna uygun bir şekilde örülmemesi halinde kaçırılmaların kaçınılmaz olduğunu belirten Sakık, ülkenin çok önemli bir süreçten geçtiğini vurguladı. Sakık, “Önemli bir süreçten geçiyoruz. 90 yıllık bu Cumhuriyet'in kuruluşundan bugüne kadar mücadele yöntemleri hep devam etti. 1 yıldır ülkede kan ve gözyaşı yoksa, ölüm yoksa, bizim hiçbirimizin rehavete kapılarak barış sürecini, sürece yaymak gibi bir lüksümüz yok. Barışın eğer gerçek aktörleri barışı sağlayacaksa, barışın ruhuna uygun hareket etmeleri lazım. Bir taraftan barış görüşmelerini sürdürürken, bir taraftan da karakollar yeniden inşa edemezsiniz. Bu, barışın ruhuna terstir. Siz barışı eğer hayata geçirecekseniz, yeni cezaevleri yapmazsınız. Bu ülkede barışı harekete geçirecekseniz ilk önce barışın ruhuna uygun yasal düzenlemeler yapmalısınız. Onun için ben barış sürecinde emeği olan bütün aktörlere teşekkür ettiğimde, siyasi partilerin, parlamentonun bu konuda görevlerini yapmadığını vurgu yapmıştım. Keşke parlamento bu konuda barışa uygun yasalar çıkarmış olsaydı. Eğer onlar hayat bulmuş olsaydı, zaten bugün yaşanan olumsuzluklar olmayacaktı. Ama siz barış sürecini zamanın ruhuna uygun bir şekilde örmezseniz, erteler ve ötelerseniz Lice’de yaşanan 2 askerin kaçırılması ve sonrası ki onlara bir zarar gelmemesi, geriye dönmeleri bizi mutlu etti. Ama bu tür olaylar da kaçınılmazdır. Onun için parlamento bu barış görüşmelerini daha ete kemiğe bürünecek yasal düzenlemeleri bir an önce hayata geçirmelidir. Görüşmelerden büyük bir mutluluk duyduğumuzu, bu görüşmelerin BDP üzerinden Sayın Öcalan’la başlayıp, Kandil’e kadar giden görüşmeleri önemsediğimizi söylüyoruz. Sadece görüşmeler değil, bunun diyalog değil müzakereye dönüşmesi gerektiğini söylüyoruz. Bugün eksik olan müzakere masasında neyin hayata geçirileceğini, eşit yurttaşlığı hayata geçireceğiz, onları konuşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Parlamento bir an önce bu konuda görev almalıdır. İktidar partisi de barış sürecini seçimlere heba etmemelidir. Biz ne kadar hassasız, ne kadar sorumluluk alıyoruz ve barışı ne kadar önemsiyoruz, kazandığımız bir seçimi barışa zarar gelmesin diye, barış için feda ediyorsak, iktidarın da buna uygun davranması gerekir. Yani her seçimlerde, hassas bir dönemden geçiliyor, bu hassas dönemleri, seçimi almak için veya oya dönüştürmek için davranmamalıdır. Hassas bir süreçten geçiyoruz. Sürecin ruhuna uygun adımla atılmalıdır.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar