Ses kayıtlarının CHP Grubunda yayınlanmasıyla ilgili değerlendirme istendi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çeşitli yollarla kaydedilmiş bazı ses kayıtlarının CHP'nin Meclis Grup toplantısında yayınlanmasıyla ilgili olarak daire yöneticilerinin iç haberleşme yoluyla uzmanlardan değerlendirme istediğini söyledi.CHP...

Google Haberlere Abone ol
Ses kayıtlarının CHP Grubunda yayınlanmasıyla ilgili değerlendirme istendi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, çeşitli yollarla kaydedilmiş bazı ses kayıtlarının CHP'nin Meclis Grup toplantısında yayınlanmasıyla ilgili olarak daire yöneticilerinin iç haberleşme yoluyla uzmanlardan değerlendirme istediğini söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine cevap veren Arınç, bakanlık sorumluluğundaki Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanlığından alınan bilgilere göre Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetleri sektörünü düzenlemek ve denetlemek amacıyla kurulduğunu ifade etti.

İdarî ve malî özerkliğe sahip, tarafsız bir kamu tüzel kişiliği olduğunu belirten Arınç, Üst Kurulun görev ve yetkileri ile medya hizmet sağlayıcı kuruluşların yayınlarında uymaları gereken kuralların, 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunla belirlendiğini hatırlattı.

'90 KANALIN YAYINLARI DÜZENLİ OLARAK TAKİP EDİLMEKTE'

"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu uzmanlık esasına göre çalışan bir kurumdur ve yayınlarla ilgili raporlar da İzleme ve Değerlendirme Dairesinde görevli Üst Kurul Uzmanları tarafından hazırlanıp Üst Kurulun görüşüne sunulmaktadır." diyen Arınç, şöyle devam etti: "Anılan dairede, Yüksek Seçim Kurulu'nun açıkladığı Türkiye geneline yayın yapan kuruluşlar listesinde bulunan 90 kanalın yayınları düzenli olarak takip edilmektedir. Kanallar ayrı ayrı uzmanlar tarafından izlenmekte olup, haber bültenlerinde, reklam kuşaklarında ya da diğer programlarda yayın ihlali oluşturabilecek görüntülerin yaygın olarak yer alması durumunda, birim yöneticileri tarafından iç haberleşme yolları kullanılarak uzmanlar haberdar edilmekte, 6112 Sayılı Kanunun ilgili hükümlerini göz önünde bulundurarak konu hakkında değerlendirme yapmaları istenmektedir. Bu yolla yaygın bir yayın ihlali durumunda sadece belli kanalların değerlendirilip, diğerlerinin gözden kaçması önlenmektedir. Soru önergesinde belirtilen tarihte, çeşitli yollarla kaydedilmiş bazı ses kayıtlarının CHP grup toplantısında yayınlanmasıyla ilgili olarak da daire yöneticileri iç haberleşme yoluyla uzmanlardan değerlendirme istemişlerdir. İzleme ve Değerlendirme Dairesi'nin iç haberleşme yoluyla uzmanlardan değerlendirme yapmalarını istemesi, ihlal raporu hazırlamaları için uzmanlara talimat verildiği anlamına gelmemektedir, uzmanlar değerlendirmelerinde serbesttir. Kaldı ki, uzmanların yayın ihlali gördüğü bir yayın hakkında Üst Kurul yayın ihlali olmadığına karar verebileceği gibi, uzmanların yayın ihlali görmediği bir konuda da Üst Kurul yayın ihlali olduğuna karar verebilir. Yukarıda sayılan hususlarla birlikte, Üst Kurul'a herhangi bir makam ya da kurum tarafından talimat verilmemiştir." CİHAN

Yorumlar