Serindağ’dan AYM kararı yorumu: Atananlar derhal istifa etmeli

Anayasa Mahkemesi’nin, HSYK ile ilgili kararını değerlendiren CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ “Bu iptal kararından sonra yasaya dayandırılarak yapılan tüm işlemler Adalet Bakanlığı tarafından derhal iptal edilmelidir.

Google Haberlere Abone ol
Serindağ’dan AYM kararı yorumu: Atananlar derhal istifa etmeli

Anayasa Mahkemesi’nin, HSYK ile ilgili kararını değerlendiren CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ “Bu iptal kararından sonra yasaya dayandırılarak yapılan tüm işlemler Adalet Bakanlığı tarafından derhal iptal edilmelidir.” dedi. Serindağ, bu sürede yine yasaya dayanılarak atananların da görevlerinden istifa etmeleri gerektiğini belirtti.

Ali Serindağ, Anayasa Mahkemesi’nin HSYK ile ilgili yasayla düzenlenen bazı hükümleri iptal etmesinin hukuk açısından memnuniyet verici olduğunu söyledi. Serindağ, “Zaten hükümet de bu yasanın pek çok hükmünün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edileceğini biliyordu. Adalet Bakanı’nın bu kadar fazla yetkiyle donatılması hukuk devleti ilkelerine tümüyle aykırıydı. Bu gerçek de biliniyordu. Hükümetin amacı, iptal hükmü verilene kadar kendilerine uygun düzenlemeleri yapmaktı. Nitekim öyle de oldu.” şeklinde konuştu.

Serindağ, şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi Adalet Bakanı’nın yetkilerine yönelik iptal kararı verdiğine göre, hukuk devleti gereği, iptal edilen maddelere dayanılarak yapılan tüm işlemlerin Adalet Bakanlığı tarafından geri alınması ve yine iptal edilen hükümlere göre atanmışların da görevlerinden istifa etmeleri gerekir. Bu ülkede hukuk olacaksa Anayasa Mahkemesi kararı dinlenecekse, olması gereken budur.” CİHAN

Yorumlar