Şeref Malkoç'tan başkanlık sistemine yeni tanım

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başdanışmanlarından Şeref Malkoç, 'başkanlık' ismi yerine 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' isminin kullanılması gerektiğini söyledi

Google Haberlere Abone ol
Şeref Malkoç'tan başkanlık sistemine yeni tanım
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç, "Bir topluluğa girip 'başkan' deyince 20 kişi varsa, 15'i bakıyor. Kimi berberler odası, kimi lokantacılar odası, kimi sınıf başkanı. O açıdan buna 'başkanlık sistemi' demeyelim. 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' Türkiye'ye özgü bir modelle inşallah yapılacak." dedi.

Malkoç, Karabük Üniversitesince organize edilen "Kariyer Zirvesi" kapsamında, "2023 Vizyonunda Türkiye'nin Anayasal Süreci ve Gençliğe Etkileri" konulu konferansta yaptığı konuşmada, 1980 darbe dönemini ve o şartlar altında yapılan anayasanın sakat doğduğunu örneklerle anlattı.
Yeni anayasanın 78 milyonun paydaşlığında yapılacağını belirten Malkoç, ülkenin hedefleri doğrultusunda anayasada olması gerekenleri detaylarıyla aktardı.

1982 Anayasası'nda 17 defa değişiklik yapıldığını ancak yetmediğini ifade eden Malkoç, "Şöyle düşünün arkadaşlar, kötü ruhlu bir varlık, yaratık var. Ruhu kararmış davranışları bozuk. Siz alıyorsunuz buna estetik ameliyat yapıyorsunuz. Bu anayasanın ruhu bozuk. Kökü bozuk, o yüzden tümden değiştirmeniz lazım." diye konuştu.

Hangi hükümet modelinin olacağı konusunda yeni anayasada çok tartışma yaşandığını vurgulayan Şeref Malkoç, tercihinin başkanlık sisteminden yana olduğunu ve başkanlık sisteminin getireceği artıları katılımcılara anlattı.

Koalisyon hükümetleri kurulurken oynanan oyunları anımsatarak, hiçbirinin uzun ömürlü olamadığını kaydeden Malkoç, geçmişteki Cumhurbaşkanı seçilme süreçlerinde de yaşanan sıkıntılara değindi.

Katılımcıların sorunlarını da yanıtlayan Şeref Malkoç, başkanlık sistemi konusunda gelen bir soruya, "Yarı başkanlık Fransa, başkanlık sistemi ise Amerika ve Meksika gibi ülkelerde var. Bizim üzerinde çalıştığımız sistem Türkiye'ye özgü. 'Başkanlık' demeyelim ona. Cumhurbaşkanlığı sistemi olacak. Bir topluluğa girip 'başkan' deyince 20 kişi varsa, 15'i bakıyor. Kimi berberler odası, kimi lokantacılar odası, kimi sınıf başkanı. O açıdan buna 'başkanlık sistemi' demeyelim. 'Cumhurbaşkanlığı sistemi' Türkiye'ye özgü bir modelle inşallah yapılacak." karşılığını verdi.
Avrupa'da kraliçe ve kralların bulunması nedeniyle başkanlık sistemlerinin olmadığına değinen Malkoç, hakanlar, sultanlar, padişahlar olan Türk geleneğinin başkanlık sistemine daha uygun şartları taşıdığını bildirdi.

"Yeni Anayasa'da terörle mücadele konusunda neler olacak" yönündeki soru üzerine Malkoç, "Anayasalar kalıcı belgelerdir. Günlük olaylardan fazla etkilenmemesi gerekir. Bakın şu anda Türkiye terörle, paralel yapıyla mücadele ediyor. Biz yapacağımız anayasayı terörle yada paralel yapıyla mücadeleden etkilenip yaparsak, eksik yaparız." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar