Seçim barajının kaldırılması için son söz

Anayasa Mahkemesi DSP, BBP ve SP'nin yüzde 10 barajın kaldırılması için yaptığı başvuruyu, "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle reddetti.

Google Haberlere Abone ol
Seçim barajının kaldırılması için son söz

Anayasa Mahkemesi'nin Resmi Gazete'de yer sektör kararında, umumi seçimlerde partilere mebus çıkarabilmeleri için memleket genelinde yüzde 10'luk barajı geçme zorunluluğu getiren düzenlemenin kaldırılması için yapılan başvurunun "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle reddedildiği bildirildi.

Kararda, başvurunun bir yasama işleminin direkt ve soyut şekilde anayasaya marjinal bulunduğu iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne müracaat yapılamayacağı hükmünü getiren 6216 sayılı kanunun "Bireysel başvuru" köşe başlıklı 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca reddedildiği kaydedildi.

Söz konusu fıkrada "Yasama işlemleriyle ilgili düzenleyici, idari işlemler aleyhine direkt bireysel muamele yapılamayacağı benzeri Anayasa Mahkemesi kararları ile anayasanın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler de bireysel başvurunun konusu olamaz" ifadesi yer alıyor.

Kararda, "Bireysel müracaat yoluyla direkt yasama işlemine değil fakat yasama işleminin uygulanması mahiyetindeki işlem, ihmal ve eylemlere karşı müracaat yapılabileceği" ifadesi yer aldı.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurul üyeleri Osman Ali Feyyaz Paksüt ile Erdal Tercan, ret kararına katılmadıklarını belirterek, karşı görüş bildiriminde bulundu.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar