Sebahat Tuncel, PKK'ya terör örgütü denmesine tepki gösterdi

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, PKK'ya terör örgütü denmesine tepki gösterdi. PKK'nın doğru tanımlanması halinde çözümünün de doğru ifade edileceğini anlatan Tuncel, bir terörden bahsedilecekse o zaman devlet teröründen bahsetmek...

Google Haberlere Abone ol
Sebahat Tuncel, PKK'ya terör örgütü denmesine tepki gösterdi

HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, PKK'ya terör örgütü denmesine tepki gösterdi. PKK'nın doğru tanımlanması halinde çözümünün de doğru ifade edileceğini anlatan Tuncel, bir terörden bahsedilecekse o zaman devlet teröründen bahsetmek gerektiğini savundu.

Tuncel, "Şimdi, sizin terörist dediğiniz, terörle mücadele ediyoruz dediğiniz örgütle konuştuğunuzda, Türkiye halkına da 'Niye görüşüyorsun?' diye bir soru sorma hakkını veriyorsunuz. O yüzden bu tanımı doğru yapacağız. Bu bir terör sorunu değildir." dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 'Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı' görüşülüyor. Hükümeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay temsil ediyor. Atalay'ın "PKK terör örgütüdür." açıklamasına HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel karşı çıktı.

Meclis kürsüsünden cevap veren Tuncel, Türkiye siyasi tarihi açısından bir dönüm noktası olan bir yasa olduğunu savundu. Bakanın "PKK terör örgütüdür." dediğini hatırlatan Tuncel, "Şimdi, eğer siz bu zihniyeti değiştirmezseniz, eğer terörizm kavramında ya da terörle mücadele konusunda ısrar ederseniz, bu meseleye terörizm perspektifinden bakarsanız kalıcı bir çözümün olması mümkün değildir. Önemli olan zihniyetin değişmesidir. Sizin terörist dediğinize insanlar özgürlük hareketi diyor; kendi dili, kimliği, kültürü için mücadele ettiğini söylüyor. Dolayısıyla, bu noktada bir zihniyet değişimine ihtiyaç var. Bu kürsüde bütün bunları konuşuyor olmak önemli bir nokta. Ben ikinci dönemdir milletvekiliyim. Bu ülkede savaş var dediğimiz için bile birçok tartışmaya neden olduk. Her defasında bu kürsüde bize dönülüp terörist denildi. Bu dönemleri de atlattık. Hâlâ konuşabiliyorsak, bu noktaya gelmişsek bu da tabii ki önemli bir nokta ama burada bir zihniyet değişimine ihtiyaç var.

Burada PKK'yı doğru tanımlarsanız çözümünü de doğru ifade edersiniz. Şimdi, bu sadece Kürtler açısından geçerli bir durum değil. Değerli milletvekilleri, siz Türkiye cephesine bakın, biz buradan Türkiye'ye konuşuyoruz. Şimdi, sizin terörist dediğiniz, terörle mücadele ediyoruz dediğiniz örgütle konuştuğunuzda, Türkiye halkına da 'Niye görüşüyorsun?' diye bir soru sorma hakkını veriyorsunuz. O yüzden bu tanımı doğru yapacağız. Bu bir terör sorunu değildir. Şimdiye kadar, bir devletin kendi yurttaşlarını, Kürt yurttaşlarının dilini, kimliğini, kültürünü yok sayması, bunun için baskı uygulaması, şiddet uygulaması… Bir terörden bahsedilecekse o zaman devlet teröründen bahsetmek gerekir. Binlerce insan yaşamını yitirdi, on binlerce insan burada yaşamını yitirdi, on binlerce faili meçhul cinayetten bahsediyoruz. Bu savaşın en büyük mağdurları kadınlar. 90'lı yıllarda yaşanan dönemde binlerce kadın tacize, tecavüze maruz kaldı. Şimdi madem bir tartışma yürüteceğiz, bütün bunları değerlendirelim birlikte." diye konuştu.

Yıldız hemşireden bahsedildiğini hatırlatan Tuncel, "Bir daha Yıldız hemşireler olmasın istiyorsanız bile, bir daha insanlar ölmesin diye, Kürt annesi de, Türk annesi de ağlamasın, diğer halkların annesi de ağlamasın diyorsak burada yapmamız gereken şey, bu yasanın daha iyi nasıl çıkacağıdır, eleştirmek değil. Doğru, AKP iktidarı bu yasanın çıkartılması konusunda yeterince cesur davranmıyor; aslında bu, sorunu çözmez, bu bir çerçeve yasasıdır. Bize sorarsanız, bu yasayla aslında hiçbir sorun çözülmüyor, muğlaktır, ne yapılacağı belli değildir, sadece iktidarın şu sözü, 'Bundan sonra yapılacak.' sözüyle karşı karşıyayız ama ona rağmen savaş olmayacak, ölümler olmayacak, insan ölmeyecek dediğimiz için önemsiyoruz." şeklinde konuştu.

PKK'nın silah bırakacağına inanıp inanmadığının sorulması üzerine Atalay, "Çerçeve yasadan sonra çalışılacak, yol haritası, eylem planı. Bunların cevabını bilsek, zaten bu yasaya gerek kalmazdı. İkinci maddede bunların hepsi var. Hükümet görev verecek, o kurumlar yerine getirecek." karşılığını verdi. CİHAN

Yorumlar