Sebahat Tuncel: ÖYM’ler kaldırılıyor, niye? Erdoğan’ın oğlu yargılanmasın diye

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) hükümet tarafından kaldırılmak istenmesini eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Sebahat Tuncel: ÖYM’ler kaldırılıyor, niye? Erdoğan’ın oğlu yargılanmasın diye

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) hükümet tarafından kaldırılmak istenmesini eleştirdi.

Erken seçim çağrısı yapan Tuncel, "Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesini değiştiriyorlar ama basına da ne verdiler? ‘TMK kaldırılıyor’ diye. TMK kaldırılmıyor. TMK olduğu gibi yerinde duruyor. Sadece ÖYM’ler kaldırılıyor, niye? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu yargılanmasın diye, bakanların çocukları yargılanmasın diye, AKP’liler yargılanmasın diye. Mesele bu, kendine göre hukuk uyguluyor." dedi.

Partisinin Bursa belediye başkan adaylarının tanıtım toplantısında konuşan HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de ikili hukuk sisteminin Cumhuriyet'in kuruluşundan beri hep var olduğunu belirten Tuncel, Kürt’e ayrı, Türk’e ayrı hukuk uygulandığını öne sürdü.

Anayasa’nın eşitlik ilkesi olduğunu söyleyenlerin hiçbir zaman eşitlik uygulamadığını vurgulayan Tuncel, şunları kaydetti: "Ama anayasanın eşitlik maddesi hiç eşitlere uygulanmadı, çünkü eşitler diye durum yok, kimse bu ülkede eşit görülmedi. Ne Türk Kürt’e, ne Alevi Sünni'ye eşit görülmedi. Her zaman egemenler kendilerine göre hukuk sistemini geliştirdiler. Olağanüstü hal döneminde Kürdistan’da ayrı bir hukuk uyguladılar. Bu taraf, hiç oraya itiraz bile etmedi. Savaş vardı, çatışma vardı. ‘Örtülü ödenek’ diye sanırım sadece Türkiye’de var. Kimse bunun hesabını sormadı. Bu sistem 21. yüzyıla geldiğinde çöktü. Tüm iktidarlar bu zamana kadar sistemi devam ettirdiler. Biri sağ adına, biri sol adına, biri dindarlık adına fark etmiyor, hepsi bu düzenin bir parçası oldular ve parçası olmaya devam ediyorlar. "

"BU DÜZENİ BOZALIM Kİ YENİ DÜZEN KURALIM"

Seçimlerin düzene ilişkin oylama olduğunu dile getiren Tuncel, "Bu düzenden yana mısın, değil misin? Barıştan yana mısın, değil misin, kardeşlikten yana mısın, değil misin? Bunun ortaya çıkacağı bir seçim olacak. 30 Mart akşamı yeni bir dönem başlayacak. Sandıktan biz çıkacağız. Türkiye siyasetinde güçlü bir şekilde yer alacağımıza inanıyoruz. Bu düzeni yerle bir etmek diyorum. Bu düzen devam ettikçe bu eşitsizlikler, adaletsizlikler devam edecek. Bu düzeni devam ettirmek iddiasında olanlar var. Biz diyoruz ki bu düzeni bozalım, bu düzeni bozalım ki yeni bir düzen kuralım. Bu düzen bozulmadan yeni düzen kurmak mümkün değil. Bu düzeni, içerisinde yer almak ancak bu düzeni devam ettirmek anlamına gelir. HDP olarak bu düzenin tamamen değişmesini, halklardan yana, kadından, emekçiden yana bir düzenin inşa edilmesini istiyoruz. Yerel seçimlerde tüm politikalarımız bunun üzerinde." diye konuştu.

"CHP ALTERNATİF DEĞİL"

CHP’in, AKP’nin durumuna karşı kendisini çözüm gibi gösterdiğini söyleyen Sebahat Tuncel, "Çoğu yerde bunun propagandasını yapıyor. CHP de bu sistemin karşısına alternatifi olamaz. CHP, kurulduğu günden beri Cumhuriyet tarihiyle yaşıt neredeyse, bu sistemin, bu düzenin partisidir. Bu sistemin ortaya çıkardığı partidir. Onun derdi de bu sistemin devam ettirmektir. Sadece sol söylemlerle bu düzeni devam ettirmekten öte başka bir vaatte bulunmamaktadır. Kentsel dönüşümden tutalım farklı projelerine baktığınızda AKP ile arasında neredeyse fark yoktur. Onlar, bu sistemin ürünü oldukları için bu düzeni değiştiremezler, olsa olsa bu düzeni korumak isteyecekler." şeklinde konuştu.

"BU ÜLKEDE PROTESTO HAKKI BİLE YOK"

Yüzde 10’uk bir kesimin çıkarı için yüzde 90’lık dilimin hep mağdur edildiğini öne süren Sebahat Tuncel, iktidarların merkezden yönetmeye çalışarak her zaman için bir baskı, korku sistemi oluşturduklarını dile getirdi. Tuncel, şöyle devam etti: "Halen buna devam ediyorlar. Bu toplumu yönetebilmek için sürekli bir korku salıyorlar, sürekli birbirine karşı kullanıyor. Sürekli bir baskılama rejimi uyguluyorlar. En son dün internet yasaklarına karşı halk sokağa çıktı. Taksim’de gazla copla karşılaştılar. Bu ülkede protesto etme hakkı bile yok. Demokratik ülkelerde insanlar sokağa çıkar, itiraz eder, itirazlarını söyler iktidarlar da ders alır. Türkiye’de sokağa çıkmak neredeyse suç haline geldi. İşte bazı basın yayın organları öyle ahlaksız başlıklar altılar ki internet yasağıyla ilgili ‘bunlar pornografik istiyorlar’ diye başlık attılar. Bunu neden yapıyor? Baskı yapıp Türkiye’de kimse sokağa çıkmasın, itiraz etmesin istiyor."

"TOPLUM YUMUŞADI"

Sokaktaki insanın, ‘artık ölüm gelmesin’ dediğini anlatan Tuncel, "Bir yıldır bu ülkeye cenazeler gelmiyor. Nasıl toplum yumuşadı, halklar birbiriyle daha rahat temas kurmaya başladı. Devlet, halkları birbirine karşı kışkırttığı için birini terörist birini bilmem vatansever yaptığı için insanlar birbirine her zaman şüpheyle bakar vaziyete geldi. Şimdi bu kırıldı. Şimdi bu sürece devam ettirme konusunda iktidarın niyeti yok. Demokratikleşme paketi çıkardılar. Ne var pakette; hiçbir şey. AKP’nin kendisinden korumak istemesinden başka hiçbir şey yok." dedi.

"BAŞBAKAN'IN OĞLU YARGILANMASIN DİYE"

17 Aralık’tan sonra özel yetkili mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının gündeme geldiğine işaret eden Tuncel, şunları söyledi: "ÖYM’ler gündeme geldiğinde ‘Bu kabul edilemez, yeni bir hukuk sistemi oluşturuyorsunuz, gün gelir bu mahkemeler sizi de yargılar’ dedik. İşte gün geldi onları yargılamaya başladıklarında ÖYM’ler kaldırılıyor. Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10. maddesini değiştiriyorlar ama basına da ne verdiler? ‘TMK kaldırılıyor’ diye. TMK kaldırılmıyor. TMK olduğu gibi yerinde duruyor. Sadece ÖYM’ler kaldırılıyor, niye? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu yargılanmasın diye, bakanların çocukları yargılanmasın diye, AKP’liler yargılanmasın diye. Melese bu kendine göre hukuk uyguluyor. Özel hukuk sistemi var Türkiye’de. Onun dışında demokratikleşme paketinde bu süreci ileriye götürecek, gerçekten çatışmayı tamamen sonlandıracak, silahların tamamen devre dışına çıkması konusunda hiçbir adım atılmadı. Aslına provokasyonlar devam ediyor bu sürece ilişkin. Bu süreci geriletme konusunda bazı girişimler olduğunu biz görüyoruz."

"ERKEN SEÇİM YAPILMALI"

HDP olarak, iddialı olduklarını ve bu iddiaların halkta karşılık bulduğunu gördüklerini savunan Tuncel, "Bu seçimlerde halk idaresi önünde engel olarak duran yüzde 10 barajı kalmayacak. Bunun garantisini şimdiden verebiliriz. HDP olarak erken genel seçim çağrısı yapıyoruz. Ne AKP, ne CHP ne MHP bu sistemi böyle devam ettiremezler. Türkiye’nin bir erken seçime ihtiyaç var. Yoksa bunlar, bu düzenden hesap soramazlar. Önümüzdeki ilk genel seçimlerde de kendimizi ana muhalefet partisi olarak görüyoruz bir sonraki seçimlerde de iktidar partisi olarak görüyoruz. Bu kadar iddialıyız." dedi.


CİHAN

Yorumlar