Savcı değişti! O odaya girenler yanabilir

Kozmik odaların aranmasıyla ilgili mahkeme kararlarının, “devlet sırrı” kapsamında incelendiği söylendi.

Google Haberlere Abone ol
Savcı değişti! O odaya girenler yanabilir

Cumhuriyet savcısı Tekin Küçük, takipsizlik kararında, dava açılmadığı için kozmik odalardan ele geçirilen 1.5 terabaytlık imaj hard DİSK içindeki bilgi ve belgeleri incelemediğini belirtirken, “Soruşturma safhasında ve ya dava açılmadığı takdirde ülke sırrı niteliğindeki belgelerin hakim ve ya savcı nedeni ile incelenmesi olası değildir” yorumunda bulundu.

Genelkurmay’ın suç duyurusunda bulunması, takipsizlik uyarınca “Kozmik Oda” soruşturmasında vazife oluşturan hakim, savcı, polis, bilirkişilerin “devlet sırrını ifşa etmek” suçundan yargılanmalarını gündeme getirebilecek.

3 SAVCI DEĞİŞTİ

2009 yılında başlatılan soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcısı Mustafa Bilgili, mahkemeden arama kararı çıkartarak, Arınç’a suikast yapacakları öne sürülen subayların çalıştığı Seferberlik Tetkik Kurulu’na gitti. Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanı Tümgeneral Selahattin Kısacık’ın, ülke sırrı bilgilerin bulunduğu 11 ve 16 nolu kozmik odaları arayamayacağı gerekçesiyle itiraz etmesi üstüne Bilgili, mahkemeye başvurarak, odaların hakim nedeni ile aranmasını istedi.

İki kozmik oda, mahkeme kararı uyarınca sonradan Yargıtay üyesi seçilen Hakim Kadir Kayan nedeni ile günlerce arandı. 6 sene devam eden soruşturma, hususi yetkili savcılıkların kapannmasının peşinden Bilgili’den alınarak, öncelikle Cumhuriyet savcısı Sadık Bayındır’a, Bayındır’ın da son HSYK kararnamesiyle Yargıtay üyesi seçilmesiyle Cumhuriyet savcısı Tekin Küçük’e geçti.

Alınan bilgiye göre; Küçük, dosyayı alır almaz kendisinden öncelikle yapılan işlemlerle ilgili bir tutanak tuttu. Küçük, o tutanaktaki bilgileri, 61 sayfalık takipsizlik kararında da yazdı. “Kozmik Oda” aramalarıyla ilgili mahkeme kararlarını, CMK hükümleri uyarınca değerlendiren Küçük, tahkikat safhasında hâkim veya savcının içeriği giz bulunan evrak ve ayrıntıları incelemesinin olası olmadığını, bu bilgi ve belgelerin fakat dava açıldığı takdirde hakim veya mahkeme heyetince incelenebileceğini, bu tetkik esnasında savcı, zabıt katibi, taraflar veya avukatların da hazır olamayacaklarını söyledi.

DEVLET SIRRINI İFŞA ETMEK

Kararda, soruşturmada takipsizlik kararı verildiği için kozmik odalardan ele geçirilen 1.5 terabaytlık hard disk içindeki ülke sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin incelenmediği kaydedildi. “İmaj içeriğindeki bilgi ve belgelerin mevzuata marjinal biçimde yetkisiz şahısların eline geçmesine sebebiyet verenler konusu için adli yollara başvurulacaktır” izahatsı oluşturan TSK’nın suç duyurusunda bulunması halinde, Küçük’ün verdiği takipsizlik kararı uyarınca “Kozmik Oda” soruşturmasında vazife oluşturan hakim, savcı, polis, bilirkişilerin “devlet sırrını ifşa etmek” suçundan yargılanması gündeme gelebilecek.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar