Saray'da koalisyon hesapları

Hem Ak Parti hem de Saray'da yapılan ilk değerlendirmelerde, ''şartsız gelirlerse koalisyon yapılabilir'' düşüncesi öne çıkıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tartıştırılmaması da AK Parti'nin ve Saray'ın olmazsa olmazları arasında.

Google Haberlere Abone ol
Saray'da koalisyon hesapları
 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güven ve istikrarın bozulmaması için bir an önce hükümetin kurulmasını istediği belirtiliyor. Ancak, bunun nasıl olacağı partilerle resmi olmayan nabız yoklama görüşmeleri sonrasında netleşecek.
'HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI'
AK Parti'nin görev almadan yapacağı gayri resmi nabız yoklama temaslarında partilerin genel bakışı not edilecek. Bu temaslarda öncelikle AK Parti'nin mesajı,
''Bizim açımızdan öncelik Türkiye'nin hükümetsiz kalmaması. Kazanımlar kaybettirilmemeli. Hiçbir parti şartlarla gelmemeli. Türkiye'yi daha ileri götürmek için herkes elini taşın altına koymalı'' olacak. Bu temaslarda azınlık hükümetine yönelik partilerin düşüncesi de alınacak. Partilerden gelen ilk açıklamalar ise Saray kulislerinde, koalisyonun, ''zor bir viraj'' olarak yorumlanmasına yol açtı.
Yapılan değerlendirmelerde AK Parti'nin koalisyon hükümeti kurabileceği parti olarak öncelikle MHP'nin adı konuşuluyor. Ancak, MHP lideri Devlet Bahçeli'nin seçim gecesi muhalefette kalacaklarına yönelik mesajı düşündürüyor. Kulislerde HDP'ye yönelik mesajlarla Bahçeli'nin yumuşayabileceği de dillendiriliyor. 
Saray'a yakın bazı isimlerde ise AK Parti'nin koalisyona girmemesi yönünde düşünce öne çıkıyor. Muhalefetin, AK Parti ile hükümet kurmada zorluk çıkaracağını ve birçok şart öne süreceği değerlendiriliyor. 
''Bırakalım MHP-CHP-HDP kurmaya çalışsın. Kuramayacakları görülünce vatandaş bizim kurmamızı isteyecektir. Olmazları gösterelim. 'Bizi tekrar tek başına getirin ki krizsiz Türkiye'ye geri dönelim' diyerek erken seçime gideriz. Vatandaş güven ve istikrar için tekrar bizi tek başımıza iktidara getirecektir'' düşüncesini seslendiren de az sayıda değil Ak Parti ve Saray kulislerinde. 
DÜĞMEYE BASILACAK
Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ilk açıklamasında da dile getirdiği, ''Milletimizin takdiri her şeyin üzerindedir'' mesajı ile bütün partilere yaptığı hassasiyet çağrısı uzlaşmaya yönelik çaba sarf edileceğinin işareti olarak yorumlanıyor. 
Hem AK Parti'de hem de Saray'da öne çıkan düşünce ise koalisyon için çaba sarf edildikten sonra hükümet kurulmazsa yeniden seçim için düğmeye basılacağı yönünde. Yeniden seçim istenirken de, ''Biz denedik ama olmadı. Emaneti tekrar ehline verin'' ana mesajı verilecek.
Kaynak : Milliyet

Yorumlar