Saray ve hükümetten Öcalan ile görüşme sinyalleri

Öcalan ile uzun süredir kesilen görümelerin yeniden başlayabileceği yönünden hem Saray'dan hem de hükümetten açıklamalar geldi

Google Haberlere Abone ol
Saray ve hükümetten Öcalan ile görüşme sinyalleri

Son Haberler

Çözüm Süreci'nin buzdolabında kaldırılmasından sonra Öcalan ile kesilen görüşmelere yeniden başlayacağı yönünden hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de hükümetten 'görüşme' sinyalleri geldi.

Ceylanpınar'daki iki polisin katledilmesinden sonra tamamen duran Çözüm Süreci'yle ilgili gelinen noktada Abdullah Öcalan ile yeniden görüşmelerin başlayabileceği sinyalleri gelmeye başladı. Konuyla ilgili önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan daha sonra da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'tan benzer açıklamalar geldi.

Güney Amerika ziyareti dönüşü uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin değil ancak MİT'in İmralı ile görüşmeler yapabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hükümetin PKK lideri Abdullah Öcalan'la görüşmesinin söz konusu olmadığını söyleyerek, "İmralı hiçbir zaman hükümetin muhatabı olamaz, kesinlikle olmamalıdır da. İmralı ile devletin çeşitli kurumları, başta Milli İstihbarat Teşkilatı olmak üzere görüşebilir" dedi.

Erdoğan, şunları söyledi: Ben ‘Çözüm süreci buzdolabındadır’ dedim. İmralı hiçbir zaman hükümetin muhatabı olamaz, kesinlikle olmamalıdır da. İmralı ile devletin çeşitli kurumları, başta Milli İstihbarat Teşkilatı olmak üzere görüşebilir. Hükümet de ona göre adımlar atar. Mesela milletvekillerine müsaade ediyorduk, gidiyorlardı. Ama daha sonra dedim ki arkadaşlara, kesinlikle milletvekillerinin de gitmemesi lazım. Müsaade edildi de ne netice aldık? Bunların şov yapmasına fırsat vermenin bir anlamı var mı? Leyla Hanım konusuna gelince. Önce git yemin et. Yemin ettikten sonra, herhangi bir pazarlık kaydı olmaksızın benden bir randevu istersen, kabul ederim.

NUMAN KURTULMUŞ İMRALI İLE GÖRÜŞÜLEBİLİR

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da bugün, gazeteci Hakan Çelik'in sunduğu CNN Türk'te yayımlanan "Hafta Sonu" programında Çözüm Süreci'yle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ınkine benzer açıklamalarda bulundu.

Bakan Kurtulmuş, "Devletin güvenlik birimleri, gerekirse İmralı ile görüşmeye devam eder ama aslolan, toplumun bütün kesimlerinin sürece dahil olmasıdır" ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, şunları söyledi: HDP’nin varlığı Türkiye demokrasi için önemlidir. Bir şanstır. HDP’li siyasetçileri demokrasi sınırları içinde teröre karşı tavar alma konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Terör saldırılarına desteğe son verildiğini söylese sorun kalmayacak.

En aykırı fikir parlamentoda söyleyin. Siyasal zeminlerde herkesin görüşlerini açıkça dile getirmesi bizim isteğimizdir. Çözüm sürecinde tek muhataf İmralı ve çevresi alındı. Toplumun bütün kesimlerinin de bu sürece katılması taraftarıyız.

Şimdi istiyoruz ki kim iyi niyetle bir söz söylüyorsa onu dinlemeye hazırız.

Barış için kimin bir sözü varsa dinlemeye hazırız. Silahtan yana bombadan yana olanlar şu aşamada kazanmış gibi görünüyorlar. Şu tercih yapılmak zorunda. Demokrasi istiyoruz ama elimi güçlendirip daha çok adam öldüreyim diyorlar. Türkiye’de 13 yıldır iktidarda olan Ak Parti, büyük mesafeler aldı. İki temel unsurumuz var. Terörle mücadele diyoruz ve 78 milyonun ayrılmaz parçası olan Kürt kardeşlerimizin hakkını koruyoruz.

Yorumlar