'‘‘Sandıktan çıktım, ne istersem yaparım’’ ulusal egemenlik ile bağdaşmaz'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, demokrasilerde sandığın her şey demek olmadığını söyleyerek ‘‘Sayısal çoğunluğu, egemenlik olarak anlamak ve kullanmaya kalkışmak, ulusal iradenin inkarı ve istismarıdır.

Google Haberlere Abone ol
'‘‘Sandıktan çıktım, ne istersem yaparım’’ ulusal egemenlik ile bağdaşmaz'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, demokrasilerde sandığın her şey demek olmadığını söyleyerek ‘‘Sayısal çoğunluğu, egemenlik olarak anlamak ve kullanmaya kalkışmak, ulusal iradenin inkarı ve istismarıdır.’’ dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, 23 Nisan vesilesiyle Meclis Genel Kurulu’nda özel gündemli toplantıda konuştu. Günümüzde ulusal egemenlik kavramının çarpıtıldığını savunan Kılıçdaroğlu, bir dikta rejimi kurmaya kalkışanlara Atatürk’ün ‘‘Milli emeller, milli irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, bütün millet fertlerinin arzularının, emellerinin bileşkesinden ibarettir.’’ sözünü hatırlattı. Kılıçdaroğlu, ‘‘Ulusal egemenlik çoğulcu bir rejim, temsilde adalet ve hukukun üstünlüğü meselesidir. Çoğunluğun güçlü, güçlünün de haklı olduğu, yurttaşların baskı, korku, yasaklar, kin, yoksulluk ve istikrarsızlık tehditleriyle yönlendirildiği bir sistem çoğulcu değildir.’’ şeklinde konuştu.

‘DEMOKRASİ YURTTAŞLARIN OY SANDIĞINA HAPİS EDİLMESİ DEĞİLDİR’

‘‘Sandıktan çıktım, ne istersem yaparım’’ anlayışının ulusal egemenlik kavramı ile bağdaşmayacağını ifade eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ulusal egemenliğin sandıktan çıkan oy sayısına bağlı bir kavram olmadığını söyledi. Kılıçdaroğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: ‘‘Egemenlik en son ferdine kadar bütün ulusundur. Sayısal çoğunluğu, egemenlik olarak anlamak ve kullanmaya kalkışmak ulusal iradenin inkarıdır, istismarıdır. Böyle bir yönetim tarzına demokrasi ve cumhuriyet kelimeleri yakışmamaktadır. Demokrasi özgür yurttaşların oy sandığına hapis olmayan bir iktidar anlayışının rejimidir.’’

23 NİSAN’DA BURUKLUK

Üstünlerin hukukun egemen olduğu bir yerde milletin egemenliğinden söz edilemeyeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, kuvvetler ayrılığını ayak bağı olarak görenlerin halkın iradesine saygı duyduklarını iddia edemeyeceklerini belirtti. Kılıçdaroğlu, tüm bunların kendilerinin bayram gününde burukluk yaşamalarına neden olduğunu söyledi.

KONUŞMASINI BERKİN ELVAN İLE BİTİRDİ

Çocukları küresel dünya ile uyumlu bireyler olarak yetiştirmek istediklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, konuşmasını ‘‘Bu yıl, grubumun adına 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı temel hak ve özgürlükler için canlarını feda eden gençlerimizin ve bir sabah evinden çıkarak Türkiye halkının kalbine gömülen Berkin Elvan’ın güzel anısına adıyorum’’ sözleri ile bitirdi.


CİHAN

Yorumlar