Sandık sonuçlarının sadece AA ile paylaşılacağı iddiası adaylar tepkili

30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimi sandık sonuçlarının sadece Anadolu Ajansı (AA) personeli ile paylaşılacağına ilişkin iddialara, Gaziantep’teki siyasi partilerin adayları tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol
Sandık sonuçlarının sadece AA ile paylaşılacağı iddiası adaylar tepkili

30 Mart 2014 Mahalli İdareler Genel Seçimi sandık sonuçlarının sadece Anadolu Ajansı (AA) personeli ile paylaşılacağına ilişkin iddialara, Gaziantep’teki siyasi partilerin adayları tepki gösterdi. Adaylar, bunun seçim güvenliği sarsacak bir gelişme olduğunu söyledi.

Bugün, Taraf Gazetesi’nde yer alan ve konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Büyükşehir Belediye başkan adayı Akif Ekici, iddiayı tehlikeli olarak nitelendirdi. Bunun, Başbakan’ın ve hükümetin açık tavrını ortaya koyan bir davranış olduğunu savunan Ekici, “Başbakan tehlikeli işler yapıyor. Sandığımıza sonuna kadar sahip çıkacağız ve sandığımızın yanında olacağız. Gizlilik içinde seçim mi olur? Hukuk tanımaz, kural tanımaz, kanun tanımaz bir Başbakan. Her zaman olduğu gibi kural tanımayan bir davranış içerisinde. Bu kendisini boğacaktır, bunun altında kalacaktır. Demek ki gizli ve tehlikeli işler yapacaklar ki AA dışındakilere bilgi vermiyorlar. Oy çalacaklar, her türlü hileyi mübah görüyorlar ki basını dışlıyorlar. Açık ve şeffaf olan insan bunu basından gizler mi?” dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep Büyükşehir Belediye başkan adayı Mustafa Erzin de ajansların seçim sonuçlarıyla ilgili bilgi almasının engellenmesinin demokrasi dışı olduğunu kaydetti. Erzin, “Eğer bu ajanslar yasal değilse niçin faaliyette olmasına izin veriyorlar? Yasalsa neyi engellemeye çalışıyorlar. Böyle bir şey olabilir mi? Bu tamamen diğer ajansların seçim sonuçları itibariyle AK Parti’nin beklediği ajitasyonu yapmayacağına, dolayısıyla bunların bertaraf edilerek AA üzerinden manipüle edilen sonuçların kamuoyuyla paylaşılarak, yanlış sonuçların paylaşılarak hem de seçim öncesi ve anında insanların motivasyon ve moralini düşürmeye yönelik bir gayret.” diye konuştu.

Saadet Partisi (SP) Gaziantep Büyükşehir Belediye başkan adayı Mehmet Bozgeyik ise bunun seçim güvenliğini zedeleyecek bir tavır olduğunu ifade etti. Sonuçlardan herkesin haberdar olması gerektiğini vurgulayan Bozgeyik, “Basın özgürlüğünün önüne geçilmemesi lazım. Bütün yayın kuruluşlarına eşit davranılmalı. Bu haksızlıktır. YSK buna alet olursa yazık olur. Bunu kınarız. Demokratik değil. Yarı diktatörlüğe giden bir konudur bu. Zaten kimseyi dinlemeden, saygı olmadan büyük bir baskı var. Bu baskı rejimidir. Bir taraftan baskı rejimi uygulayacaksın, bir taraftan da demokrasi diyeceksin. Bu tamamen nifaki bir yönetimdir.” şeklinde konuştu.

“BU TÜRKİYE DEMOKRASİSİNE KARA LEKE OLARAK GEÇER”

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Gaziantep Büyükşehir Belediye başkan adayı Abdullah Demirbaş ise, uzun süredir bu konuda kaygılarının olduğuna dikkat çekti. Demirbaş, şöyle konuştu: “Seçimin başka hileler ve hurdalarla, sandıkta farklı işlemler yapılacağı kaygısını taşıyoruz. Bu çeşitli kamu görevlilerinin yer değiştirmesinden tutun, İzmir’de ve benzeri yerlerde boş oy pusulaların görüldüğü iddiaları kaygımızı artırdı. Twitter’in kapatılmasından tutun, sosyal medyanın kapatılmasına kadar, demek ki ortada bir şey var. Birileri oy çalacak. Çünkü oy kaybetme kaygısı yaşıyor bazıları. Allah’tan korkmayıp Twitter’i kapatanların ben sandıkta oyu çalacağı kaygısını taşıyorum. Sadece AA’ya verilecek şeklindeki iddiayı esefle karşılıyorum. Böyle bir şey demokrasi açısından tehlikeli bir şey. Bir an önce devlet yetkilileri bunu açıklamalı. Ya yalanlamalı, ya da varsa böyle bir şey tedbir almalı. Bu Türkiye demokrasisine kara leke diye geçer.”

SP Şehitkamil Belediye başkan adayı Hayri Kamalı da konu hakkında şu açıklamalarda bulundu. Kamalı, “Demokrasi ve özgürlükler açısından Türkiye gibi bir ülkeye böyle kısıtlamalar yakışmaz. Kin tutarak, öfke duyarak, birilerini hedef alarak kanun çıkartmak veya karar almak iktidar partisine, idarecilere yakışmaz. Bunlar şık davranışlar değil. Ama bu tür davranışlar da iktidarın korkusunu göz önüne seriyor. İktidarın yavaş yavaş eridiğini göz önüne seriyor. İnşallah korkunun ecele faydası yok. Bu seçimler Türkiye’de bir dönüm noktası olacak Allah’ın izniyle. İnşallah bir kırılma noktası olacak. İyinin kötüden ayrılacağı, doğrunun yanlıştan ayrıldığı, helalin haramdan ayrıldığı bir seçim olacak Allah’ın izniyle. İktidar partisi ne kadar da baskı yapsa, zorlasa, kendi lehine kararlar almış gibi olsa da halk istediğini yapacak. Takdir neyse, Allah-u Teala ne dilemişse de o olacak.”

CİHAN

Yorumlar