Şahin’den Milli Eğitim Bakanlığı’na tarih çağrısı

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Meclis’in hikâyesi’ konulu konferansta Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu’na tarihi olayların doğru öğretilmesi çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Şahin’den Milli Eğitim Bakanlığı’na tarih çağrısı

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Meclis’in hikâyesi’ konulu konferansta Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu’na tarihi olayların doğru öğretilmesi çağrısında bulundu.

‘Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a kaçarak mı gitti?’ sorusuna cevap arayan Genel Başkan yardımcısı Şahin, bu konuda Mustafa Kemal’in Bahriye Nezareti’ne yazdığı 4 maddelik talep listesini okudu. Bu belgenin tarih dersi kitaplarında yer almadığına değinen Şahin, “Mustafa Kemal Paşa arkadaşlarıyla birlikte Milli Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için Samsun’a çıkmış. Bununla ilgili de İstanbul’un haberi vardır. Ona rağmen çıkmış diyen varsa da ben buna bu belgeler ışığında itiraz ederim. Hala bizim tarihçilerimiz bunu söylemeye devam ediyorlarsa yanlış yapıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu’na sesleniyorum. Tarih nasılsa öyle öğretin çocuklarımıza.” dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Karabüklüler Vakfı tarafından düzenlenen ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran Meclis’in hikayesi’ konulu toplantıya katıldı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olması nedeniyle eski Meclis Başkanı olarak Cumhuriyet’in kuruluş yıllarını katılımcılara anlatan Şahin, konuşmasında “Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a kaçarak mı gitti? Yani Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları Samsun’da Osmanlı’ya karşı, işgal altındaki İstanbul’daki yönetime rağmen mi gitti?” sorusuna cevap aradı. Şahin, “Şimdi günümüz tarihçileri bunu inceliyorlar. Benim ilkokulda, lisede okuduğum yıllarda tarih kitaplarında ve oradaki Osmanlı yönetimiyle karşı karşı gelerek onlara rağmen gittiği şeklinde bilgiler var.” diye konuştu.

Belgelerle konuşmak gerektiğine değinen Şahin, o dönemde Mustafa Kemal Paşa’nın Bahriye Nezareti'ne 13 Mayıs 1919’da yapmış olduğu bir yazıyı paylaştı. Şahin şöyle dedi: “Kendi imzasıyla, kendi yazısıyla yapılan mektupta; ‘Bahriye nezaretinden 4 şey istiyorum. Bir, 7 Mayıs’ta istediğim Karargah mensuplarının tahsisatlarının şimdiden ödenmesi, Müfettişlik görevi sırasında olağanüstü haller için istenen para hakkında henüz karar verilmemiştir. Karara bağlanarak meblağının ödenmesi. En az iki binek otomobil temini. Kendisine verilecek tahsisat ile Karargah'ın seferi Karargah olarak kabul edilmesi hakkında ayın 12’sinde bir başvuruda bulunulduğunu ve henüz işlemden geçmediğine ilişkin Harbiye Nezareti’ne iletiyor. Yani ben Anadolu’ya çıkacağım, bir takım masraflar var. Bunun için müracaatta bulunuyor. Bizim tarih kitaplarımızda bu yok.”

Aradan 94 yıl geçmiş olmasına rağmen tarihi gerçeklerin saklandığını ifade eden Şahin, 94 yıl geçtikten gerçekler ne ise tarihçiler tarafından kamuoyu ile paylaşılması gerektiğine işaret etti. Şahin, “Ben bir vatandaş olarak ne olmuşsa ne gerçek varsa bu milletle paylaşılmalı. Bu da olmalıdır bizim tarih kitaplarımızda. 1 Haziran 1919’da Meclis müzakereleri tutanaklarında da şöyle bir bilgi var: ‘Mustafa Kemal Paşa ile refakatindekilerin tahsisat harcırahları Harbiye Nezareti'nden verilecekse de seyir halinde olacakları için bazı masrafları olacaktır. Bu sebeple normal tahsisatlarına yarım maaş eklenmesi gerekirse de bu paranın bütçede bir karşılığı olmadığı için aylık tahsisatlarının 57 bin 259 kuruşun beklenmedik masraflar kaleminden ödenmesi.” ifadelerini kullandı.

Mustafa Kemal Paşa’nın arkadaşlarıyla birlikte Milli Kurtuluş Savaşı'nı başlatmak için Samsun’a çıktığından İstanbul yönetiminin de haberi olduğuna değinen Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ona rağmen çıkmış diyen varsa da ben buna bu belgeler ışığında itiraz ederim. Hala bizim tarihçilerimiz bunu söylemeye devam ediyorlarsa yanlış yapıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı ve Talim Terbiye Kurulu’na sesleniyorum. Tarih nasılsa öyle öğretin çocuklarımıza.” CİHAN

Yorumlar