Sadullah Ergin ile Turan Çolakkadı'nın görüşme iddialarına cevap geldi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, dönemin Başsavcısı Turan Çolakkadı ile yolsuzluk ve rüşvet operasyonu devam ederken görüştüğü iddialarına cevap verdi. Adı geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısıyla görev...

Google Haberlere Abone ol
Sadullah Ergin ile Turan Çolakkadı'nın görüşme iddialarına cevap geldi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, dönemin Başsavcısı Turan Çolakkadı ile yolsuzluk ve rüşvet operasyonu devam ederken görüştüğü iddialarına cevap verdi. Adı geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısıyla görev gereği zaman zaman görüşme yapıldığını belirten Bozdağ, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısıyla soru önergesinde belirtildiği şekilde bir görüşme yapılmadığını savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ cevap verdi. Eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in, dönemin Başsavcısı Turan Çolakkadı ile yolsuzluk ve rüşvet operasyonu devam ederken görüştüğü iddialarına cevap veren Bozdağ, Anayasa'nın 138. maddesinde, hâkimlerin görevlerinde bağımsız oldukları; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdanî kanaatlerine göre hüküm verecekleri, hiçbir organ, makam, merci veya kişinin, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hâkimlere emir ve talimat veremeyeceği; genelge gönderemeyeceği; tavsiye ve telkinde bulunamayacağı; görülmekte olan bir dava hakkında Yasama Meclisi'nde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamayacağı, görüşme yapılamayacağı veya herhangi bir beyanda bulunulamayacağının hüküm altına alındığını hatırlattı.

Devlet organlarının görev ve yetkilerinin, bunların nasıl kullanılacağı, yukarıda belirtilen hükümlerde yer alan ilkeler çerçevesinde Anayasa ve kanunlarla belirlenmiş olup, yargı yetkisinin de bu sınırlar çerçevesinde yetkili mercilerce kullanıldığını dile getiren Bozdağ, cumhuriyet savcılarının adlî görevleri yanında idarî görevlerinin de mevcut olduğunu ifade etti.

Bakan Bozdağ, "Bu bağlamda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısının, cumhuriyet başsavcı vekillerinden herhangi birinin veya cumhuriyet savcılarının idarî görevleriyle ilgili olarak bakanlığımızda görevli yetkililer ile görüşmeleri olağan olup hizmetin gereğidir. Bu çerçevede olmak üzere, soru önergesinde adı geçen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısıyla da görev gereği olarak zaman zaman görüşme yapılmaktadır, İstanbul gibi büyük ve sorunlu ilimizde görev yapan yetkililer ile başta Bakanlığımız Müsteşarı olmak üzere tüm yetkililer iletişim halindedir. Ancak, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısıyla soru önergesinde belirtildiği şekilde bir görüşme yapılmamıştır." dedi.

Kamu davasının açılması ya da açılmaması konusunda Adalet Bakanı'nın ve Bakanlık bürokratlarından herhangi birinin cumhuriyet savcısına emir verme yetkisi bulunmadığını vurgulayan Bozdağ, "Kamu davasının açılması konusunda görevli ve yetkili kılınan tek makam cumhuriyet başsavcılıkları olup, bu bağlamda telkinde bulunulması ya da talimat verilmesi söz konusu bile edilemez." ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar