Roket yakıtı kimyasallar TBMM gündeminde

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, kıtalar arası roketlerin itme gücünde kullanılan ‘Al.

Google Haberlere Abone ol
Roket yakıtı kimyasallar TBMM gündeminde

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, kıtalar arası roketlerin itme gücünde kullanılan ‘Al.n.5 veya n.6’ adlı kimyasalın ithalatındaki ani fiyat değişimini TBMM gündemine taşıdı.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Roket Sanayii için ham madde niteliğinde olduğu ifade edilen, materyal bilgileri kendilerine ulaştırılan ham maddenin Rusya’da-Sibirya’da imalatının yapıldığı; Türkiye’ye kilo fiyatı 10 bin ABD doları seviyesinde ithalat işlemlerinin tamamlanmak üzereyken bu arada siyaseten ve bürokratik olarak speküle edilen ilişkilerle, malzemenin kilo fiyatının 100 bin ABD doları üzerinden teşekkül ettirildiği, iki firmayla bu yönde ön anlaşmaların imzalandığına dair ellerine bilgi ulaştığına dikkat çekti.

“ANLAŞMA HANGİ FİRMALARLA YAPILMIŞTIR?”

CHP’li Kart, kıtalararası roketlerin itme gücünde kullanılan, alüminyum materyalinin özünü teşkil eden, ateşleme mekanizmasıyla ilgili yakıt ve yalıtım elementi özelliği olan; kimyasal olarak “Al.n.5 veya n.6” olarak adlandırılan bu malzemenin ithalatı ile ilgili olarak; sözü edilen bilgiler doğrulandığı ve bu yönde ithalat gerçekleştirildiği takdirde, Savunma Sanayii bütçesine ciddi yük teşkil edeceği ve ayrıca bu yolla haksız kazanç gerçekleştirileceğinin açık olduğuna işaret ederek, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin, bu gibi kritik konularda gerekli özen, dikkat ve sorumluluk içinde olmaları zorunluluğu vardır.” dedi.

“Bu sebeple, ivedi kaydıyla aşağıdaki hususların cevaplandırılmasını talep etmek gereği doğmuştur” diyen Kart, Bakan Yılmaz’a şu soruları yöneltti: “Yukarıda açıklaması yapılan ham maddenin ithalatıyla ilgili gelişmeler ve son durum nedir? Anlaşma aşamasına gelen bir gelişme varsa, anlaşma hangi firmalarla yapılmıştır? Bu firmalar hangi tarihte kurulmuştur? Ortakları kimdir, ortaklıkları var mıdır? Milli Savunma Bakanlığının ya da Savunma Sanayii Müsteşarlığının olaydaki dahli, konumu ve rolü nedir?” CİHAN

Yorumlar