Parti kapatma davası o şarta bağlandı!

Siyasi partilere kapatma davası açılmasına ilişkin kararın Meclis Genel Kurulu'nda da onaylanması koşulu getirildi.

Google Haberlere Abone ol
Parti kapatma davası o şarta bağlandı!

AK Parti'nin, politik partiler hakkındaki kapatma davasının Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın talebi üstüne Meclis'te kurulacak komisyonun izni ve Genel Kurul'un onayı üstüne açılmasını, politik partilerin "temelli" kapatılması hükmünün yürürlükten kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği teklifi TBMM Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi. 
 
KAPATMA DAVASI AÇILMASI İÇİN MECLİS OYLAMASI GEREKECEK
 
AK Parti'nin kabul edilen önergesi ile teklifte değişiklik düzenlendi ve politik partilere kapatma davası açılmasına ait kararın Meclis Genel Kurulu'nda da onaylanması koşulu getirildi. 
 
Buna göre, Meclis çalışmalarındaki oy ve sözler, Meclis'te ileri sürülen düşünceler ile idarenin fiil ve işlemleri odaklaşmanın tespitinde gözetilmeyecek. 
 
Siyasi partilerin gelir ve giderlerinin amaçlarına müsait olması gerekecek. Bu kuralın uygulanması kanunla düzenlenecek. Siyasi partilerin mali denetimi Sayıştay sebebi ile yapılacak. Sayıştayca politik partilerin mal edinimleri ile gelir ve giderlerinin kanuna uygunluğunun tespiti, bu hususun kontrol metodları ve aykırılık biçiminde uygulanacak yaptırımlar kanunda gösterilecek. Sayıştay'ın bu kontrol sonunda vereceği kararlar kati olacak. 
 
Siyasi partilerin kapatılmasına ait dava talebi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nca TBMM'ye ulaştırılacak. TBMM'de ilginin ulaştığı tarihte grubu bulunan her politik partinin beşer üyeyle temsil edildiği komisyon 30 gün içerisinde oluşturulacak. Meclis Başkanı komisyona başkanlık edecek lakin oy kullanamayacak. Komisyonun dava açılmasına izin verilmesi ve ya ters yöndeki kararını kuruluşundan itibaren en geç 30 gün içerisinde aza tam sayısının üçte iki çoğunluğu ve saklı oyla verecek. 
 
MECLİS'TE GİZLİ OY İLE KARARA BAĞLANACAK
 
Komisyonun kararı TBMM Genel Kurulu'nda en geç 30 gün içerisinde umumi görüşme usulüne nazaran görüşülerek, saklı oyla karara bağlanacak. Genel Kurul'da karar kafi sayısı aza tam sayısının üçte ikisi olacak. Genel Kurul'un vereceği karar yargı denetimi dışında tutulacak. 
 
Meclis'teki politik parti gruplarınca, izin isteğiyle ilgili görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak. İzin talebini görüşecek komisyonun oluşumu, izin talebinin görüşülme usul ve esasları Meclis İçtüzüğüyle düzenlenecek. 
 
Anayasa Mahkemesi, kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına nazaran ilgili politik partinin ülke yardımından azda olsa veya % mahrum bırakılmasına karar verebilecek. Devlet yardımından mahrum bırakılma, bağlı bulunduğu kapatma davasının ve kararının usulüne tali olup, tek başına dava konusu yapılamayacak. 
 
Teklifle Anayasa'nın 69. maddesindeki politik partilerin "temelli" kapatılması ile temelli kapatılan bir partinin öteki ad altında kurulamayacağına ait hukuklar yürürlükten kaldırılacak. 
 

Bir politik partinin kapatılmasına beyan veya faaliyetleriyle neden bulunan kurucuları dahil üyeleri için öngörülen politika yasağı süresi 5 yıldan 3 yıla inecek.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar