Öztrak: Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar toplumu kutuplaştırmaya devam edecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, 17 Aralık'ta başlayan devlet krizinin 30 Mart seçimleriyle çözülmediğini ve yeni bir aşamaya geçtiğini ifade etti.

Google Haberlere Abone ol
Öztrak: Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar toplumu kutuplaştırmaya devam edecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, 17 Aralık'ta başlayan devlet krizinin 30 Mart seçimleriyle çözülmediğini ve yeni bir aşamaya geçtiğini ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar toplumu kutuplaştırmaya devam edeceğini savundu.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen Öztrak, seçimler sonrası çıkan tablonun Türkiye'de ne siyasi ne sosyal tansiyonu azaltacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tansiyonu düşürme gibi bir niyetinin olmadığının son konuşmasından anlaşıldığını dile getiren Öztrak, "Öyle görünüyor ki Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimine kadar toplumu kutuplaştırmaya devam edecektir. Önceki yılın 22 Mayıs tarihinden bu yana ekonomide artan istikrarsızlık ve sonrasında 17 Aralık'ta başlayan devlet krizi, 30 Mart seçimleriyle çözülmemiştir. Kriz, yeni bir aşamaya geçmiştir." dedi.

Hukukun üstünlüğü, kuvvetler ayrımı ve kurumsal kapasitenin çok derin bir tahribata uğradığını belirten Öztrak, Türkiye'de seçim sonrası piyasalardaki nispi rahatlamanın kimseyi yanıltmaması gerektiğini ifade etti. "Küresel piyasalar, şu anda Ukrayna krizinin yumuşaması ve AB Merkez Bankası'nın yeni bir parasal genişleme yapacağına ve ABD'den piyasaları destekleyecek yeni adımların geleceğine yönelik beklentilerle sakinleşti. Bu bizi de etkiledi." diyen Öztrak, son 5 yılda kişi başına milli gelirdeki artışın sadece 337 dolar olduğunu ifade ederek, buna karşın aynı dönemde kişi başına düşen dış borçtaki artışın bin 1148 dolar olduğunu kaydetti.

Kişi başına düşen dış borçtaki artışın, gelirdeki artışın 3,4 katı olduğunu anlatan Öztrak, bu büyüme modelinin Türkiye'nin sürdürmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Ekonominin, hükümet'in gündeminde halen bulunmadığını belirten Öztrak, "İktidar bir yandan yolsuzlukların üstünü örtmeye devam etmek için atacağı adımları düşünürken, diğer yandan da cumhurbaşkanının kim olacağına, cumhurbaşkanlığından sonra yarı başkanlık sistemine nasıl geçebileceğine, Putin-Medvedev senaryolarını uygulayacak aktörlerin kendilerini nasıl garantiye alacağına yoğunlaşmış gidiyor." şeklinde konuştu.




CİHAN

Yorumlar