ÖZDEBİR Başkanı Köprülü: Taslağı çok iyi inceledik, ucu açık ifadeler var

Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerin kapatılmasını içeren taslağı çok iyi incelediklerini ve taslakta ucu açık olan, kesin olmayan birçok ifade bulunduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
ÖZDEBİR Başkanı Köprülü: Taslağı çok iyi inceledik, ucu açık ifadeler var

Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği Derneği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü, dershanelerin kapatılmasını içeren taslağı çok iyi incelediklerini ve taslakta ucu açık olan, kesin olmayan birçok ifade bulunduğunu söyledi. Köprülü, “Taslakta deniyor ki, ‘Kaç kişiye her yıl ne kadar ücret ödeneceği ve kaç kişiye ödeneceğini Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bir araya gelerek buna göre karar verecek.' Bu şu demektir; ‘Bu yıl ki bütçemizde böyle bir para ayıramıyoruz’ derse, ‘Bu yıl veremiyoruz’ gibi bir anlam da çıkar.” dedi.

    ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü, yarın komisyonda görüşülmesi beklenen dershanelerle ilgili düzenlemeye karşı destek için MHP’nin kapısını çaldı. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ı makamında ziyaret eden Köprülü, “Son birkaç aydır yasa hazırlığı gündeme geldi. Önce başkanlığa sunuldu, yarın öğleden sonra komisyona geleceği ifade ediliyor, yasal olarak faaliyet gösteren 3 bin 700 kurumdan bahsediyoruz. Bu kurumlarda 100 bin çalışan var. Dünyanın hiçbir ülkesinde yasayla eğitim ve öğretim kurumu kapatılmış değil. İhtiyacı ortadan kaldırmadan bu kurumları ortadan kaldırmanın kanunla kapatıyor olmanın da karşısında olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyoruz. İnşallah aklıselim galip gelir bu kurumlar yasayla kapatılmaz.” ifadelerini kullandı.

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise ziyaret sırasında yaptığı değerlendirmede, “Dershaneler sorunu ihtiyaçlar ortadan kaldırılmadan çözülemeyeceğine inanıyoruz. Eğitim sisteminde reform yapmadan dershaneler üzerinde yasama gücüyle bir engelleme çıkarmanın hem teşebbüs hürriyeti hem de eğitimde fırsat eşitliği açısından da önemli mahsurlar doğuracağı kanaati taşıyoruz. Böylesine önemli bir konuda vatandaşlarımızın teşebbüs hürriyetinin engellenmemesi gerekse öğrencilerimizin geleceğimizin eğitim hakkından mahrum bırakılmaması amacıyla bu kanun tasarısının daha sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

    Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Köprülü, “Dershanelerin kapatılmasına ilkesel olarak karşıyım. Bu kurumlar ihtiyaç ki buradan insanlar hizmet satın alıyor. Bir takım teşvikler yapılacağından bahsedildi. Bunların gerçekçi olmadığını ayrıca paylaşmak isterim. Sayın Başbakanımız bizzat dedi ki, ‘Öğrencilerinizin özel okulunun bedelini bizzat biz ödeyeceğiz’ dedi. Fakat taslakta deniyor ki, ‘Kaç kişiye her yıl ne kadar ücret ödeneceği ve kaç kişiye ödeneceğini Milli Eğitim Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı bir araya gelerek buna göre karar verecek. Bu şu demektir, ‘Bu yılki bütçemizde böyle bir para ayıramıyoruz’ derse, ‘Bu yıl veremiyoruz’ gibi bir anlam da çıkar. Bunun yanında ‘arsa vereceğiz’ deniyor. Yasayı çok iyi inceledik, ‘Verilebilir, yapılabilir, edilebilir’ gibi ucu açık kesin olmayan ifadeler de yer almış.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

    MHP’li Vural ise soru cevap kısmında yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Kumar bahis oyunlarını kapatamayan hükümet dershaneleri niye kapatıyor? Dershaneler minimize edilmelidir. Ama çocukların ihtiyacı olan eğitimi alma imkanları devletin denetimi gözetiminde temin edilmelidir. Dershaneleri azaltacak formüllere evet diyoruz, eğitim sisteminde değişiklik yapılmalıdır. Dershanelerin okula dönüşmesi teşvik edilmelidir.” CİHAN

Yorumlar