Oran: Yasakçı zihniyet, 11 yıldır işçiye de hayatı zehir etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, son olarak Taksim'i işçilere ve vatandaşlara yasaklayan AK Parti hükümetinin ikiyüzlü bir politika izlediğini öne sürdü. Çalışma hayatı, kıdem tazminatı ve taşeron işçi çalıştırılmasında...

Google Haberlere Abone ol
Oran: Yasakçı zihniyet, 11 yıldır işçiye de hayatı zehir etti

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, son olarak Taksim'i işçilere ve vatandaşlara yasaklayan AK Parti hükümetinin ikiyüzlü bir politika izlediğini öne sürdü. Çalışma hayatı, kıdem tazminatı ve taşeron işçi çalıştırılmasında her geçen gün koşulların geriye götürüldüğünü savunan Umut Oran, "1 Mayıs’ı, Bayramı, Taksim’i yasaklayan zihniyet, 11 yıldır işçiye hayatı da zehir etti." dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Umut Oran, “AKP, bu 1 Mayıs’ta da Taksim’i emekçilere vermedi, halka yine eşi görülmemiş şiddet ve terör uygulayıp bayramı cehenneme çevirdi. AKP, bu 1 Mayıs’taki tavrıyla emek karşıtı yüzünü bir kez daha göstermiş oldu. AKP’nin 11 yıllık iktidarında çalışma hayatına yönelik dayatmaları ve emek kesimine karşı tavrı da zaten bunu gösteriyor. AKP, emekçiye açlık sınırında bir ücret, güvencesiz ve kuralsız çalışma, iş kazalarında ölüm ve kıdem tazminatsız mezarda emekliliği reva görüyor.” açıklamasını yaptı.

“SENDİKALI İŞÇİ SAYISI GERİLEDİ”

CHP'li Oran, 2002 yılında 3 milyona yaklaşan sendikalı işçi sayısının yeni kayıtlara göre 2014 itibariyle 1.1 milyon dolayına gerilediğine işaret ederek, şu bilgileri paylaştı: “OECD ülkelerinde yüzde 20’ye yaklaşan sendikalaşma oranı, resmi istatistiklere göre Türkiye’de yüzde 9,5. Ancak kayıt dışı ve taşeron yanında tüm ücretli çalışanlar dikkate alındığında bu oran yüzde 6.6’ya düşüyor. Yani Türkiye’de her 15 çalışandan sadece biri sendikalı. 2002’de 358 bin olan taşeron işçi sayısı bugün 2,5 milyona ulaşmış durumda. Taşeron sistemi; güvencesiz, kuralsız çalışma, iş cinayetleri, sendikasızlaştırma, yasaları ve işçi haklarını yok sayma demektir. AKP iktidarı döneminde iş kazalarına 14 bine yakın kurban verildi. İş cinayetlerindeki artışın nedeni AKP’nin bu konudaki ihmal ve duyarsızlığı... İş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin mevzuattaki koruyucu önlemler, denetimler ve cezalar yetersiz. AKP, iş kazalarını önlemek için etkili düzenlemelerle gerekli önlemleri uygulamak yerine bu olaylara ‘kader’ deyip geçiyor."

“KIDEM TAZMİNATLARI İÇ EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Uzun süredir çalışanların kıdem tazminatlarını “fon” uygulaması ile iç etmeyi hedefleyen AKP’nin, bunu ilk önce taşeron işçilere uygulamaya yönelik hazırladığı yeni bir paketle konuyu yeniden gündeme getirmeye hazırlandığını kaydeden Umut Oran, bu konudak eleştirilerini şöyle dile getirdi: “Türk-İş Genel Başkanı, kıdem tazminatının fona devrinin ‘kırmızı çizgileri’ olduğunu söylüyor ve bunu ‘Genel grev’ nedeni sayacaklarını bildiriyor. Çalışanların haklarına ve emek kesiminin bu konudaki hassasiyetine saygılı olunmalıdır. Sosyal kesimlerin sesinin kısıldığı, çalışanların emeğinin karşılığını alamadığı, hukukun işlemediği, basının görevini özgürce ve objektif biçimde yerine getiremediği, hak mücadelesinin kısıtlandığı, işçilerin 1 Mayıs Bayramı’nı dahi gönlünce kutlayamadığı bir toplumda huzur ve barış olmaz, demokrasi gelişmez.” CİHAN

Yorumlar