Oran: ÖYM’lerdeki davaların yeniden görülmesi gerekiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, ‘Kumpas’ sözü ortadayken bir şey olmamış gibi yola devam edilemeyeceğini belirterek, “Bu şartlar altında Özel Yetkili Mahkemelerdeki (ÖYM) davaların yeniden görülmesi, ayrıca mağdurlara tazminat verilmesi, bu davala.

Google Haberlere Abone ol
Oran: ÖYM’lerdeki davaların yeniden görülmesi gerekiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, ‘Kumpas’ sözü ortadayken bir şey olmamış gibi yola devam edilemeyeceğini belirterek, “Bu şartlar altında Özel Yetkili Mahkemelerdeki (ÖYM) davaların yeniden görülmesi, ayrıca mağdurlara tazminat verilmesi, bu davalarda usulsüzlüğe karışanların yargı önüne çıkartılması ve hükümetin çıkıp açıkça özür dilemesi, itibarlarının iade edilmesi gerekmektedir." dedi.

Umut Oran, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Başbakan, ‘paralel devletten’ yakınıp, ‘ne istediler de vermedik’ itirafında bulunurken, Siyasi Başdanışman’ın ‘Kendi ülkesinin milli ordusuna, milli istihbaratına, milli bankasına, milletin gönlünde yer edinen sivil iktidarına kumpas kuranların bu ülkenin hayrına bir iş yapmış olmayacağını çok iyi bilir’ sözleri ortadayken hiçbir şey olmamış gibi yola devam edilemez. Bu şartlar altında ÖYM’lerdeki davaların yeniden görülmesi ayrıca mağdurlara tazminat verilmesi, bu davalarda usulsüzlüğe karışanların yargı önüne çıkartılması ve hükümetin çıkıp açıkça özür dilemesi, itibarlarının iade edilmesi gerekmektedir. Türkiye’de bağımsız, tarafsız, adil bir yargı kurulmalı, bütün davaları baştan incelemeli, gereken hesabı sormalı ve halkın arzu ettiği tertemiz Türkiye artık kurulmalıdır. 2014, üstünlerin hukukunun değil hukukun üstünlüğünün yaşama geçirileceği bir yıl olmalıdır.” diye ifade etti.

Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kurulduğu, tutuklu yargılama süresinin 10 yıla çıkartıldığı 2005 yılından bugüne kadar 8 yıl geçtiğini hatırlatan Oran, "Bu 8 yılda yürütme organı üyelerinin tamamı ÖYM’lerde görülen tüm davalara destek vermiş, tutuklanan gazetecilere, subaylara, öğrencilere, memur ve akademisyenlere ‘terörist’ demiştir." görüşünü belirtti.

"TÜM DAVALARIN YENİDEN GÖRÜLMESİ LAZIM"

"Bugün ortaya çıkan durum nedeniyle bu mahkemelerde görülen Ergenekon, Balyoz, 3 Temmuz, Casusluk ve diğer tüm davaların yeniden görülmesi gerekmektedir." diyen CHP’li Oran, bunun gerekçelerini şöyle sıraladı: "Yürütme organı bile bu davaların hukuka aykırı olduğunu ifade etmektedir. Yasayla kurulmuş bağımsız ve tarafsız yargılama makamında yargılanma ilkesi ihlal edilmiştir. Bu davalarda savunma hakkı ihlal edilmiştir. Bu davalarda masumiyet karinesi ihlal edilmiştir. Bu davalarda adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir."

UZUN TUTUKLULUK SÜRELERİ

Oran, 'adil yargılanma hakkı'nın birçok ilkeyi kapsayan bir hak olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti: "Bu mahkemelerde görülen davalarda doğal hakim ilkesi ihlal edilmiş, özel yetkili olağanüstü hal mahkemelerinde davalar görülmüş, Anayasa Mahkemesi’nin kararında belirttiği gibi uzun tutukluluk süreleri ile insanlar özgürlüklerinden alıkonulmuş, sağlıklarından ve yaşamlarından olmuştur.

Sonuç olarak; adil yargılanma hakkının korunmadığı, savunma hakkının engellendiği, masumiyet karinesinin yok edildiği, bağımsız ve tarafsız bir mahkemede yargılanma hakkının ihlal edildiği bu davalar Türkiye tarihi için birer utanç sayfası. Bu davalarda sehven telefona yüklenen delillerle insanlar tutuklanmış, hiçbir geçerliliği olmayan imzasız, akıl ve mantığa aykırı dijital dosyalarla insanların darbe yapmaya kalktığı iddia edilmiş, hatta Microsoft tarafından 2007 yılında piyasaya sürülen bir programı bile TSK’nın 2003 yılında kullandığı iddia edilmiştir. 2004 yılında Hükümet tarafından alınan bir MGK kararı ortadayken insanlar kanuna aykırı işler yapmakla itham edilmiş, Türkiye Cumhuriyeti’nin 26. Genelkurmay Başkanı terör örgütü yöneticisi olmakla suçlanmış, birçok akademisyen, yazar ve düşünür fikirleri yüzünden hapse atılmıştır. Başbakan “paralel devletten” yakınıp, “ne istediler de vermedik” itirafında bulunurken, Siyasi Başdanışman’ın 'Kendi ülkesinin milli ordusuna, milli istihbaratına, milli bankasına, milletin gönlünde yer edinen sivil iktidarına kumpas kuranların bu ülkenin hayrına bir iş yapmış olmayacağını çok iyi bilir' sözleri ortadayken hiçbir şey olmamış gibi yola devam edilemez."

"HÜKÜMETİN AÇIKÇA ÖZÜR DİLEMESİ GEREKİR"

Bu şartlar altında bu davaların yeniden görülmesi ayrıca mağdurlara tazminat verilmesi, bu davalarda usulsüzlüğe karışanların yargı önüne çıkartılması ve hükümetin çıkıp açıkça özür dilemesi, itibarlarının iade edilmesi gerektiğini dile getiren Oran, "Türkiye’de bağımsız, tarafsız, adil bir yargı kurulmalı, bütün davaları baştan incelemeli, gereken hesabı sormalı ve halkın arzu ettiği tertemiz Türkiye artık kurulmalıdır. 2014, üstünlerin hukukunun değil hukukun üstünlüğünün yaşama geçirileceği bir yıl olmalıdır." açıklamasını yaptı.







CİHAN

Yorumlar