"Ölenlerin bir kişi dışında hepsinin Alevi olması tesadüf müdür?"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, Gezi olaylarını Başbakan'ın ağaçlara bağladığını belirterek "Mesele 12 ağaç meselesi değil. Başbakan olmuşsun ama anlamamışsın." dedi. Gezinin en barışçıl eylem olduğunu...

Google Haberlere Abone ol
"Ölenlerin bir kişi dışında hepsinin Alevi olması tesadüf müdür?"

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Sebahat Tuncel, Gezi olaylarını Başbakan'ın ağaçlara bağladığını belirterek "Mesele 12 ağaç meselesi değil. Başbakan olmuşsun ama anlamamışsın." dedi. Gezinin en barışçıl eylem olduğunu anlatan Tuncel, hiç bir araya gelmeyecek insanların bir araya gelerek adalet, demokrasi, özgürlük ve eşitlik istediğini söyledi. Tuncel,"Ölenlerin bir kişi dışında hepsinin Alevi olması tesadüf müdür?" diye sordu.

Partisinin Meclis Grup toplantısında konuşan Tuncel, 27 Mayıs 1960 darbesini hatırlatarak darbenin o günden bugüne kadar devam ettiğini vurguladı. Bütün darbeleri kınadıklarını ve darbeyle bir yere varılamayacağını belirten Tuncel, asıl sorunun darbeci zihniyet olduğunu kaydetti.

Başbakan'ın kendi iktidarını 12 Eylül Anayasası ile gerçekleştirdiğini dile getiren Tuncel, AKP'nin derdinin Anayasayı değiştirmek değil kendine pay çıkarmak olduğunu vurguladı. Nuri Bilge Ceylan'ı aldığı ödülden dolayı kutlayan Tuncel, Türkiye açısından önemli bir ödül olduğunu ifade etti.

"ROBOSKİ İÇİN İSRAİL HERHALDE YAKALAMA KARARI ÇIKARACAK"

Türkiye'nin en şaibeli seçimlerin 30 Mart olduğunu belirten Tuncel, iki il ve 5 ilçede seçimlerin yenilenme kararı alındığını hatırlattı. Ağrı ve Norşin'de BDP'nin kazanmasına karşın seçimin iptal edildiğini dile getiren Tuncel, seçimleri yeniden BDP'nin kazanması temennisinde bulundu. AK Parti'ye seslenen Tuncel, "Korkunun ecele faydası yoktur. Ağrı ve Norşin bizimdir." dedi.

301 işçinin hayatını kaybettiği Soma maden faciasının peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Tuncel, 34 kişinin öldüğü Uludere olayının sorumlularının hala bulunamadığını kaydetti. Türkiye'nin İsrail Genelkurmay Başkanı için yakalama kararı çıkardığını ancak kendisi için bunu yapmadığını ifade eden Tuncel, "Herhalde Roboski için İsrail yakalama kararı çıkaracak, Türkiye çıkarmadığına göre." diye konuştu.

"FİTNE MÜHENDİSLİĞİ YAPILIYOR"

"Başbakan tek kişilik tiyatro oynuyor. Kendisi söylüyor, kendisi izliyor." diyen Tuncel, Soma'da AK Parti'nin siyasi sorumluluktan kaçamayacağını söyledi. Ok Meydanı'ndaki olaylara değinen Tuncel, Başbakanı "Amok koşucusu"na benzetti.

Hedefin Uğur Kurt değil başkan Zeynel Şahin olduğu iddiası bulunduğunu dile getiren Tuncel, Alevilerin kendilerini bu ülkede hiç güvende hissetmediğini vurguladı. Başbakan'ın "Alisiz Alevi" sözlerine sert tepki gösteren Tuncel, asıl ayrımcılığı Başbakanın yaptığını belirterek ülkenin Başbakanın insanlar kendilerini nasıl tanımlıyorsa ona saygı duymak zorunda olduğunu vurguladı.

Eskiden de "İyi Kürt, kötü Kürt; iyi Alevi, kötü Alevi" dendiğini ifade eden Tuncel, toplum mühendisliği değil fitne mühendisliği yapıldığını belirtti. Gezi olaylarının yıl dönümünü hatırlatan Tuncel, Başbakan'ın olayı ağaçlara bağladığını hatırlatarak "Mesele 12 ağaç meselesi değil. Başbakan olmuşsun ama anlamamışsın." şeklinde konuştu. Gezinin en barışçıl eylem olduğunu anlatan Tuncel, hiç bir araya gelmeyecek insanların bir araya gelerek adalet, demokrasi, özgürlük ve eşitlik istediğini söyledi. Tuncel "Ölenlerin bir kişi dışında hepsinin Alevi olması tesadüf müdür?" diye soran Tuncel, "GBT'si olan ölümü mü hak ediyor?" dedi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ BAŞLATAN BAŞBAKAN DEĞİL ÖCALAN'DIR"

Kürt sorununa değinen Tuncel, "Çözüm sürecini başlatan Başbakan değil Kürt lideri sayın Abdullah Öcalan'dır." diye konuştu. Başbakan'ın sürece ilişkin Kürt halkına bilgi bile vermediğini vurguladı. Yargı paketlerinin Kürt sorunuyla bir ilgisi olmadığını savunan Tuncel, kendini kurtarmaya çalışan AKP'nin karakollar yapmaya devam ettiğini kaydetti. Çözüm sürecini engelleyecek eylemler yapıldığını dile getiren Tuncel, Diyarbakır Lice'de halkın çadırlar kurarak direndiğini iddia etti.

Başbakan'ın PKK'nın kaçırdığı çocuklarla ilgili HDP'ye yaptığı çağrıyı hatırlatan Tuncel, "Siz söz vermediniz mi barış olacak diye, dağdakiler insin diye?" ifadelerini kullandı. Meselenin sadece HDP'nin meselesi olmadığını dile getiren Tuncel, dağdakilerin gelip siyaset yapması için hiçbir adım atılmadığını vurguladı.

Fransa Paris'te öldürülen PKK'lı kadınlarla ilgili ses kayıtların doğru olduğunun ortaya çıktığını belirten Tuncel, Başbakan'ın süreci bildiğine dair açıklamalarını hatırlattı. Tuncel, neden bunu ortaya çıkarmadığını sordu. Çözüm sürecinin böyle giderse tehlikeye gireceği uyarısında bulundu. CİHAN

Yorumlar