Nihat Zeybekci'den İzmir izahatsı

Ekonomi Bakanı Zeybekci İzmir'den milletvekilliği adaylığı hakkında sorulan bir soruya "İzmir'den böyle bir hayalim ya da talebim yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol
Nihat Zeybekci'den İzmir izahatsı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD merkez bankası'nın (Fed) kararlarına ilişkin, getiri yükselişı beklentilerinin Türk ekonomisine zararlı etkilerinin olacağını fakat Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın parasal genişleme ve getiri düşürme yönündeki izahatlarının menfi beklentileri "nötralize ederek pozitife çevireceğini" söyledi. İzmir'deki Türkiye İnovasyon Haftası Anadolu Buluşması'na gelen Bakan Zeybekci, toplantısı sonrası ABD Merkez Bankası (FED) Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün sona eren mart ayı toplantısı kararlarını değerlendirdi. Zeybekci, FED'in kararından sonra dolarda yaşanan düşüşün beklenen bir konu olduğunu, kararların Türkiye ekonomisine kötü etkileri olabileceğini söyledi.

PARASAL DARALMA VURGUSU

AB Merkez Bankası'nın izahatlarının bu konudaki menfi beklentileri aksine çevirebileceğini diye getiren Zeybekci, şöyle konuştu: "Türkiye açısından bakarsak ABD dolarının 4 trilyon civarındaki likiditeden dönerek parasal daralmaya doğru gitmesi, getiri yükselişı ile alakalı beklentinin oluşturulması Türk ekonomisine elbette zararlı etkisi olacaktır. Ama Türk ekonomisini, Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın tam tersi yöndeki parasal genişleme ve getiri düşürme yönündeki izahatları aşırı daha çok etkileyecektir. ABD'deki izahatdan etkilendiğimiz negatifi fazlasıyla nötralize ederek pozitife çevirecektir. AB Merkez Bankası'ndaki maaş 60 milyar dolarlık parasal genişlemenin en ciddi biçimde yararlı etkileyeceği ülkelerden bir tanesi Türkiye. Bunu da dikkate alıp öngörmek lazım."

KILIÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kılıçdaroğlu'nun İzmir'den mebus namzet adayı olması ve ön seçime girme kararına ilişkin, "Herkesin istediği şehirden namzet olması son derece normaldir ve hakkıdır. Genel başkanların adaylığıyla ilgili sembolik anlamlar vardır. Belki bir mesaj eda etmek istemişlerdir. Demek ki böyle müsait görmüşler. Hayırlı olsun" dedi.

İzmir'de AK Parti'den mebus adayı olup olmayacağı sorulan Zeybekci, "Denizli diyince akla Nihat Zeybekci gelir, Nihat Zeybekci diyince de Denizli gelir. Denizli ile aramızda ayrıcalıklı bir sevdamız var. Ege'nin hepsi için bu geçerli lakin İzmir'den böyle bir hayalim veya talebim yok" yanıtını verdi.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar