Musul için önce hava sonra kara operasyonu

Mayısta başlaması planlanan Musul'u kurtarma operasyonuyla ilgili görüşmeler sürerken, gözler Türkiye'nin vereceği desteğe çevrildi

Google Haberlere Abone ol
Musul için önce hava sonra kara operasyonu

Türkiye’nin Irak’a katkı taşıyan C-130 tipi 2 askeri uçağı, Irak’taki El Musenna Askeri Hava Üssü’ne indi. Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı, yardımları Irak Savunma Bakanlığı yetkililerine teslim etti. Kaymakçı, “Türkiye, lazım DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, terörle mücadelesinde kardeş Irak hükümetinin ve halkının birlikte olmayı ve Irak’ın birliği ve bütünlüğü için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir” dedi.

KUZEYE ÇIKIŞ VE PETROL PAYLAŞIMI

Ortadoğu ve terör uzmanı Prof. Dr. Mesut Caşın, Musul’u kurtarma planı ve Türkiye’nin vereceği destekle ilgili şekilde “Bu harekât Obama’nın askeri planına nazaran kocaman operasyonun başlangıcı. IŞİD Musul’da askeri noktalara saldırdı, ordu binalarını havaya uçurdu, Musul Müzesi’ndeki heykelleri kırarak algı operasyonu yürüttü. ABD’nin, IŞİD’in gelir ve petrol sahalarını azaltmak ve ilerleyişini önlemek istediğini görüyoruz. IŞİD’i kuzeye doğru püskürtecekler. Bu, Suriye memleketlerini içine alacak bir operasyonu ileride gündeme getirebilir. Bu operasyon kuzeye çıkışın ilk sinyali. Operasyon, ‘de facto’ şekilde Irak’ın iradesinin bölünmesinin yanı dizi petrol kaynaklarının nasıl paylaşılacağının emareleridir. Kürtler aslan payını aldı. Basra petrollerini Şiiler aldı. Sünniler ise ekonomik cebirden hisse alamıyorlar” dedi.

Caşın, Ankara’nın tavrının değiştiğini vurgulayarak, “Savunma Bakanı’nın Irak ve Erbil’e gitmesi istihbarat ve güvenlik anlaşması yapılabileceği anlamına geliyor. IŞİD’in terör saldırılarını artırması ve Türkiye’yi tehdit eder bir duruma gelmesiyle, Türkiye’nin IŞİD’e karşı değişik bir siyaset uygulayacağını söyleyebiliriz. Türkiye’nin beklentilerine ABD ne kadar yanıt verirse, Türkiye de koalisyona o denli destek verir” diye konuştu.

‘OPERASYONDA İKİNCİ AŞAMA BAŞLIYOR’

Bilgesam Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı ise “Orayı ele geçirmek Bağdat’ın moralini artıracak ve IŞİD’le mücadeleyi maksimize edecek. Merkezi Irak güçleri ve peşmergeler eğitiliyor. Musul’a mühtemel operasyonda, Türkiye’nin bunun dışında kalması mümkündür değil. Koalisyon güçleriyle daha hummalı işbirliğine gitme eyleminde olacak. Lojistik destek, silah-cephane temini, İncirlik’i açma benzeri adımlar olabilir. IŞİD’e yönelik operasyonun birinci adımı IŞİD’in gücünü kırmak ve genişleme motivasyonunu ortadan kaldırmaktı. Bu oluştu. İkinci etap IŞİD’i bulunmamaktadır etmeye yönelik harekât. İkinci etap başlıyor” dedi.

ULUSLARARASI KOALİSYONUN ÜÇ AŞAMALI MUSUL PLANI

Musul’u kurtarma planının bilgileri şöyle: ABD öncülüğündeki koalisyon nisan sonu-mayıs başında düğmeye basacak.

1- Musul’da IŞİD mevzileri havadan vurulacak. IŞİD liderlerine yönelik nokta operasyonlar yapılacak. Hava operasyonu 4-5 ay sürecek.

2- Hava operasyonlarıyla IŞİD’e yardımın bitmesi, önder kadronun ortadan kaldırılıp örgütün zayıflatılması hedefleniyor. Irak ordusunun eğitilmesi itibarıyla Musul’a kara operasyonu en erken ekim ayında başlayacak.

3- Musul operasyonu için 20-25 bin savaşçı lüzumlu görülüyor. Peşmerge ve profesyonel Kürt silahlı güçleri, Musul’a Ambar’dan girmeden önce Ambar civarındaki tehditleri, mevzileri bulunmamaktadır edecek.

IŞİD MUSUL’DAN KAÇACAK KAMIŞLI’YA SALDIRACAK

Irak’ın Musul şehrinin IŞİD’in elinden alınması için başlatılması mühtemel harekât, Türkiye’ye yönelik yeni bir göç dalgasını gündeme getirecek. IŞİD’e yönelik kara operasyonu muvaffakiyetli olursa, örgüt militanları, arka çekilirken Nusaybin’in tam karşısında, 7 kilometre uzaklıktaki Suriye’nin 1 milyon nüfuslu Kamışlı kentine saldırabilir. Türkiye, hücum biçiminde sınırına 500 bin bireyin akın edeceğini öngörüyor. Ancak Nusaybin hattındaki arazilerin kocaman kısmı mayınlı... Bu da binlerce bireyin ölümle burun buruna gelmesi demek. Türkiye, mayınlı alanın önüne hendek kazarak tedbir almaya başladı. Genişliği 3, derinliği 2 m. bulunan hendek kazma faaliyeti sürüyor. Sınırdaysa askeri önlemler de artırıldı.

Prof. Dr. Beril DEDEOĞLU/GS Ünv. Ulus. İlişk. Böl.: Musul, IŞİD’in en ciddi kalelerinden biri. Stratejik pozisyonu ve yeraltı kaynakları önemli. Operasyonun muvaffakiyetli olması biçiminde IŞİD’e destek sağlayan Arap aşiretler de burada yenilgiye uğramış olacak ve zinde olanın birlikte yer edinmeyi tercih edecekler. Musul’un IŞİD’den temizlenmesi Merkezi Irak Hükümeti’nin otoritesini güçlendirecek. Bu Türkiye açısından da aşırı önemli.

Kaynak: HABER7.COM

Yorumlar