Mitingden sonra, ABD Gülen'i tavrı değişti

Kurtulmuş, mitingden sonra ABD'nin Gülen'i saklamak konusunda ciddi tereddütler geçirmeye başladığını savundu

Google Haberlere Abone ol
Mitingden sonra, ABD Gülen'i tavrı değişti
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nden sonra ABD yetkililerinin Fetullah Gülen'i ülkelerinde saklamak, korumak, kollamak konusunda ciddi tereddütler geçirmeye başladıklarını zannettiğini belirtti.

Kurtulmuş, "79 milyon büyük bir kararlılıkla, İstanbul'daki büyük kalabalıkla ve eş zamanlı olarak 10 milyona yakın kişinin katıldığı büyük mitingler ile bu terör örgütüne ve terör örgütünün elebaşı, Pensilvanya'daki kişiye insanlar bu kadar açık bir şekilde tavırlarını, karşı oluşlarını ortaya koyduktan sonra ABD yöneticilerinin de tutumlarını yeniden gözden geçireceğinden hiç şüphemiz yoktur." dedi.

Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Türkiye'nin, 7 Ağustos'ta Türk siyasi tarihinin en önemli, belki de dünya siyasi tarihinin en kalabalık mitinglerinden birini yaptığını söyledi.

Kurtulmuş, hain darbe teşebbüsünün hemen ertesinde sokaklara çıkan milletin, darbe teşebbüsünde bulunan eşkıyalara gerekli dersi verdiğini, vatandaşın tankları, helikopterleri, uçakları ve silahları göğsünü siper ederek durdurduğunu, Türkiye'yi uçurumun kenarından çekip kurtardığını anımsattı.

Türkiye'nin bu büyük badireden kurtulmasında emeği olanlara ve 15 Temmuz'dan bu yana meydanları doldurarak demokrasi nöbetini sürdürenlere teşekkür eden Kurtulmuş, bugüne kadar Emniyet kayıtlarına göre, demokrasi nöbetlerine il ve ilçelerde toplam 25 milyon kişinin katıldığını belirtti.

Numan Kurtulmuş, Emniyet kayıtlarına göre, dün Yenikapı'da düzenlenen mitingde 5 milyon kişinin bir araya geldiğine ve diğer 80 ildeki mitinglerde de yaklaşık 10 milyona yakın insanın eş zamanlı olarak meydanları doldurduğuna dikkati çekerek, bu mitingin sadece 7 Ağustos'ta gerçekleştirilen ve bitmiş olan bir miting olmadığını aktardı.

"Milletin kararlılığı karşısında şimdi daha kolay anlayacaklar"

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, "Bu mitingin bundan sonraki artçı etkileri de görülecektir. Dünyanın birçok yerinde şimdiye kadar bu darbeci teröristleri, FETÖ çetesini anlamayan ya da anlamak istemeyen çevrelerin, Türkiye'de 15 Temmuz'da ne olduğunu anlamak istemeyen çevrelerin bundan sonra Türkiye'de halkın bütün kesimleriyle demokrasiye sahip çıkan bu kararlılığı karşısında anlamakta zorlandıkları bazı şeyleri şimdi daha kolay anlayacaklarını görüyoruz." diye konuştu.

"Bu FETÖ'cü eşkıyaların ortaya koyduğu darbe teşebbüsü, bütün dünyada da çok daha açık ve yalın şekilde görülecek ve artık dünyadaki birçok çevre, istese de istemese de milletin bu kararlılığı karşısında Türkiye demokrasisinden yana tavır almak mecburiyetinde olacak" ifadesini kullanan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bu mitingden sonra, ABD yetkililerinin Gülen'i orada saklamak, korumak, kollamak konusunda ciddi tereddütler geçirmeye başladıklarını zannediyorum. 79 milyon büyük bir kararlılıkla, İstanbul'daki büyük kalabalıkla ve eş zamanlı olarak 10 milyona yakın kişinin katıldığı büyük mitingler ile bu terör örgütüne ve terör örgütünün elebaşı, Pensilvanya'daki kişiye insanlar bu kadar açık bir şekilde tavırlarını, karşı oluşlarını ortaya koyduktan sonra, ABD yöneticilerinin de tutumlarını yeniden gözden geçireceğinden hiç şüphemiz yoktur."

Numan Kurtulmuş, bundan sonraki süreçte ABD'li yetkililerin tercih yapmak durumunda olduklarına dikkati çekerek, "İnsanları katleden, binlerce insanı yaralayan bir darbenin terörist elebaşını tutacaklar, gözetecekler ya da 79 milyon Türk insanının isteklerine cevap verecekler. Bu tercihin yakın bir zamanda siyasal bir sonuca dönüşmesini ümit ediyorum." ifadelerini kullandı.
Kurtulmuş, İstanbul'daki mitinge katılan yurttaşlar ile siyasal birliktelik adına güzel bir tablo oluşturan iktidar partisine, Anamuhalefet partisine ve MHP'ye teşekkür etti.

Toplumun bütün kesimlerinin dünkü mitingde yer aldığını, demokrasiye sahip çıktığını, herkesin bu anlamda yeni Türkiye istikametindeki yürüyüşe destek olduğunu vurgulayan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Bu çerçevede diyebiliriz ki Yenikapı, Türkiye için yeni bir kapının açılması olmuştur. Yenikapı, milli birlik ve toplumsal bütünlüğe açılan yeni bir kapı olmuştur. Demokratik olgunluk açısından yeni bir kapı olmuştur. Yenikapı, yeni bir siyaset dili, tarzı ve Türkiye'nin dönüşmesi için yeni bir kapı olmuştur. Yeni ve güçlü Türkiye'ye geçiş için bir yeni kapı olmuştur. İnşallah bu miladı, siyasetçiler olarak bizler de iyi değerlendireceğiz. Türkiye'nin bundan sonra yeniden darbelerle karşılaşmaması için siyasetin zemininin çok kuvvetli olması gerektiğini artık çok daha iyi anlamış olarak devam edeceğiz. Dünkü miting bu anlamda bir milattır, yeniden doğuştur. Bu miting, üç haftadır devam eden, milli irade nöbetlerinin gerçekten taçlandığı mahşeri vicdanın ortaya koyduğu muhteşem bir mitingdir. Bu anlamda milletin devlet ile bütünleştiği büyük bir mitingdir.
Tüm milletin darbeler karşısında demokrasi yanında olduğunu gösterdiği önemli bir milli duruştur.
Dünkü İstanbul ve 80 ildeki miting dosta kuvvet, milletimize kuvvet, düşmanlara da korku salmış bir milli duruştur. Ümit ediyoruz ki bundan sonra Türkiye bu mitingle, çok önemli bir ivme kazanarak reform istikametinde yoluna devam edecek, demokratikleşmesini sürdürecek, milli birlik ve dayanışmasını çok daha üst seviyeye çıkaracak, ekonomik ve siyasal reformlarını da tereddütsüz sürdürerek yoluna devam edecektir."
 

Yorumlar