Milletvekili Günay: AKP giderek otoriter muhafazakar parti oluyor

İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, AK Parti’nin son bir yılda demokrasiden ve hukuk devleti ilkelerinden hızla uzaklaştığını, giderek otoriter muhafazakar parti niteliğine dönüştüğünü kaydetti.

Google Haberlere Abone ol
Milletvekili Günay: AKP giderek otoriter muhafazakar parti oluyor

İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, AK Parti’nin son bir yılda demokrasiden ve hukuk devleti ilkelerinden hızla uzaklaştığını, giderek otoriter muhafazakar parti niteliğine dönüştüğünü kaydetti. Günay, AK Parti’nin İzmir’de de gerilediğini vurguladı: “İzmir demokrasi, özgürlük, insan haklarının korunması ve kamu yönetiminde saydamlık konularında duyarlılığı en yüksek yerleşim yerlerinin başında gelmektedir. Demokrasi ve hukuk devleti ilkelerinden uzaklaşan, dünyaya kapanan ve Türkiye'nin dışa açık dinamikleriyle bağlarını koparan hiçbir siyasal hareket, başarısını sürekli kılamaz.”

İzmir’in, 30 Mart seçimlerinde 2013 yazından bu yana ülke düzeyinde yaşanan demokrasi ve dürüstlük tartışmalarından en fazla etkilenen illerden biri olduğunu ifade eden Günay, “Belediye başkanlığı sayıları açısından yaşanan küçük değişiklikler, seçimin anlamını okumak için yeterli olamaz. İzmir'de bazı küçük ilçelerdeki belediye başkanlığı değişiklikleri, seçmen iradesindeki değişimin değil, aday belirleme sürecindeki doğru yanlış tercihlerin sonucudur. Doğru değerlendirme yapabilmek için genel oy dağılımına ve büyük yerleşim merkezlerindeki yönelimlere bakmak gerekir. Bu açıdan bakınca 2011 Haziran'ında olağan koşullarda
yapılan genel seçimde İzmir'de birbirine yaklaşan AKP-CHP oy oranlarının, bu seçimde yine önemli ölçüde açıldığı görülecektir.” dedi.

2011 seçim sonuçlarıyla karşılaştırıldığında Buca, Bayraklı, Karabağlar, Gaziemir gibi genel sonucu etkileyecek büyük ilçelerde CHP'nin, adaylık tartışmalarına rağmen AK Parti’yi geride bıraktığını söyleyen Milletvekili Günay, “AKP önde başladığı seçimi kaybetmiş, benzer tartışmaların yaşandığı Konak, Bornova gibi ilçelerde daha da gerilemiştir. AKP’nin büyük iddialarına, kullandığı orantısız devlet ve maddi imkanlarına rağmen İzmir'de aldığı sonuç 2011'le karşılaştırıldığında, ciddi bir başarısızlığa işaret etmektedir. Bu sonuca varılmasında, örgüt içi emeğin hoyratça çiğnenmesi ve parti kamuoyunun saygı duyduğu bazı kişi ve çevrelerin acımasızca suçlanmasının etkili olduğu, parti içinde yaygın bir eleştiri konusu olarak dillenmektedir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar