MHP'li Türkkan, İçişleri Bakanı'na sordu: PKK istedi diye mi jandarma değişiyor?

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın yapısına ilişkin düzenlemeyi, terör örgütü PKK'nın isteyip istemediğini sordu.Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması...

Google Haberlere Abone ol
MHP'li Türkkan, İçişleri Bakanı'na sordu: PKK istedi diye mi jandarma değişiyor?

MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Jandarma Genel Komutanlığı'nın yapısına ilişkin düzenlemeyi, terör örgütü PKK'nın isteyip istemediğini sordu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na, İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Türkkan, İçişleri Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı Jandarma Genel Komutanlığı'nın yapısına ilişkin düzenlemede sona yaklaşıldığını ifade etti. Taslaktaki maddelerin, terör örgütü PKK'nın baskısı ile hazırlandığı iddialarının yoğunlaştığını belirten Türkkan, taslağa göre jandarmanın polislerle birlikte görev yapacağı, ilçelerde jandarma komutanlarının sicilini kaymakam, illerde ise valilerin vereceğini ifade etti.

Atamaları da İçişleri Bakanı'nın yapacağını anlatan Türkkan, "İlçe komutanları bakan onayı, alay komutanı üçlü kararname ile atanacak, Jandarma’daki ilerleme ve terfilerle ilgili yapılanma emniyet teşkilatının benzeri bir modelde gerçekleştirilecektir. Jandarma Genel Komutanlığı ile ilgili İçişleri Bakanlığı mevzuat çalışmasına göre ayrıca jandarma teşkilatı üzerinde mülki amirlerin denetim yetkisi güçlendirilmektedir. Yeni düzenlemeye göre mülki amirler, jandarma personelinin de disiplin amiri olmaktadır. Yeni mevzuata göre jandarma bölge komutanlıkları kaldırılmakta, işten el çektirme ve görevden uzaklaştırma konularında da birtakım yeni düzenlemeler getirilmektedir." dedi.

Türkkan, şu soruları yöneltti: "Jandarma’nın İçişleri Bakanlığı’na bağlanması ile ilgili düzenleme hangi gerekçe ile yapılmaktadır, bu konuda diğer ülkelerdeki uygulamalar mı örnek alınmıştır? Yapılan yeni çalışma Hükümet’in Demokratik Açılım Projesi çerçevesinde mi gerçekleştirilmektedir, Oslo’da verilen sözlerin yerine getirilmesi mi amaçlanmıştır? Doğu ve Güneydoğu'nun önemli yerleşim birimlerinde asayişten jandarma sorumlu iken, birileri asayiş biriminden rahatsız olduğu için mi Hükümet düzenleme yapmaya çalışmaktadır? Jandarma’nın devreden çıkarılmasının terör örgütü PKK’nın yapmak istediği isyanlara zemin hazırlayacağı düşünüldüğünde bunun için nasıl tedbir alınması planlanmaktadır? Yeni düzenlemeye göre, jandarmanın polislerle birlikte görev yapacağı şeklinde bir uygulama getirilmesi, jandarmanın yetkisini polisle paylaşacağı anlamına mı gelmektedir? Jandarma Bölge Komutanlıkları’nın kaldırılması ile özellikle sınır bölgelerinde güvenliğin nasıl sağlanması hedeflenmiştir? Jandarma teşkilatı üzerinde mülki amirlerin denetim yetkisinin güçlendirilmesine hangi gerekçe ile ihtiyaç duyulmuştur? Yeni düzenlemeyle Jandarma Genel Komutanlığı’na bağlı asker ve sivil personelin özlük hakları ne şekilde olacaktır?"

CİHAN

Yorumlar