MHP'li Tanrıkulu: Ülkenin 20 gün içinde 150 milyar TL'nin üzerinde kaybı oldu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, son günlerde yaşananlardan dolayı faizlerin arttığını, yabancı sermayede güven kaybı oluştuğunu, doların arttığını belirterek, "Tüm bunların toplanmasının ardından ülkemizin.

Google Haberlere Abone ol
MHP'li Tanrıkulu: Ülkenin 20 gün içinde 150 milyar TL'nin üzerinde kaybı oldu

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kenan Tanrıkulu, son günlerde yaşananlardan dolayı faizlerin arttığını, yabancı sermayede güven kaybı oluştuğunu, doların arttığını belirterek, "Tüm bunların toplanmasının ardından ülkemizin son 20 gün içerisinde 150 milyar TL’nin üzerinde ekonomik bir kaybı olduğunu görmekteyiz." dedi.

MHP’li Tanrıkulu, yaptığı yazılı açıklamada, son haftalarda ekonomik kayıplar yaşatan gelişmelere iktidarın seyirci kalmasından dolayı ülke kaynaklarının heba edilmekte olduğunu savundu. Sergilenen başarısız yönetişimin sonuçlarını 6 aydır Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) tespit edemediği faiz lobisi, dış mihraklar gibi hayali kavramlara yüklendirilmek istendiğini belirten Tanrıkulu, son 20 gün içinde ülkenin milyarlarca lira kaybına neden olunduğunu kaydetti.

17 Aralık 2013 yolsuzluk soruşturmalarının başladığı günden bu yana Türkiye’nin gelişmekte olan ülkelerden ekonomik olarak negatif ayrışmaya başladığını öne süren Tanrıkulu, “Faizler yüzde 8,9’dan, yüzde 10,20’lere çıkmış, sadece faizlerdeki bu etkilenmeden dolayı son 20 gün içerisinde Türkiye’nin yaklaşık 5 milyar liralık bir kaybı olmuştur. Faiz oranlarındaki değişmenin birebir etkilediği alanlardan birisi olan ülkemizin risk primi (Credit Default Swap-CDS) 16 Aralık’ta 188 iken, 250’lerin üzerine çıkmıştır. Bu süreçte Türkiye’nin risk puanı yüzde 35 artmıştır. Yani Türkiye’deki bankaların sendikasyon kredileri, dışarıdan alacakları kredilerde borçlanma faizlerinin artmasına neden olunmuş, yabancı sermayenin güvensizliği daha da artmıştır.

Nitekim sadece 20-27 Aralık haftasında yabancı yatırımcılar; hisse senedi, devlet iç borçlanma senedi (DİBS) ve repo hesaplarından 4 milyar 354 milyon dolar çıkış yapmıştır. Bu konuda henüz alınmış bir tedbir de ortada yoktur.” diye konuştu.

MERKEZ BANKASI'NIN DOLARA MÜDAHALESİ

Doların, 16 Aralıkta 2,04 TL’den, yılın ilk günlerinde 2,19 TL’yi görerek tarihi bir rekora imza attığını aktaran Tanrıkulu, 16-31 Aralık tarihleri arasında 12 adet ihale ile piyasaya 4,1 milyar dolar satan Merkez Bankası’nın Mayıs ayından bu yana toplam müdahale tutarının 17,8 milyar doları bulduğunu ancak bu konuda küçük bir başarı dahi sağlanamadığını savundu. Tanrıkulu, doların bu denli yükselmesinin, ülkenin kısa vadeli borç stokunu da olumsuz etkilediğini kaydetti.

Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı: “Tüm bunların toplanmasının ardından ülkemizin son 20 gün içerisinde 150 milyar TL’nin üzerinde ekonomik bir kaybı olduğunu görmekteyiz. Rakamın daha net anlaşılması için; 2012 yılı İstanbul Sanayi Odası’nın ilk 500 şirketinin kâr toplamının (24,3 milyar TL) 6 katından fazla olan bir zarar söz konusudur ve bundan mevcut iktidar sorumludur!”
CİHAN

Yorumlar