MHP'li Bal: Yeni anayasa AKP’nin takozu nedeniyle akim kalmıştır

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, 135 yıllık tarihinde ilk defa (yeni anayasa nedeniyle) toplumsal mutabakatı temin için dört siyasi partinin bir araya geldiğini belirterek, "Yüzde 85’i aşan seçmen desteğine sahip TBMM’nde yeni bir anayasa inşa edilerek,.

Google Haberlere Abone ol
MHP'li Bal: Yeni anayasa AKP’nin takozu nedeniyle akim kalmıştır

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, 135 yıllık tarihinde ilk defa (yeni anayasa nedeniyle) toplumsal mutabakatı temin için dört siyasi partinin bir araya geldiğini belirterek, "Yüzde 85’i aşan seçmen desteğine sahip TBMM’nde yeni bir anayasa inşa edilerek, Türkiye’yi bu en temel sorununda kurtarma yönündeki teşebbüs, AKP’nin takozu nedeniyle akim kalmıştır. Ahlaki değerlerden medeni cesaretten yoksun ve siyasi duruş itibariyle yumuşak bir davranışın neticesinde, kıvırtılarak meclis başkanlığının üzerine yıkılmak suretiyle komisyonun hayatiyetine son verilmiştir." dedi.

Adana Barosu’nun Seyhan Oteli’nde düzenlediği "Siyasi partiler anayasayı tartışıyor" konulu panele konuşmacı olarak katılan Bal, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun faaliyeti bittikten sora gelişen hadiselere bakıldığında AKP’nin takozu koyarken, lafzı ile düşüncesi arasında ne kadar fark olduğunu ölçme imkânı bulduklarını kaydetti. Demokrasi, ileri demokrasi gibi laflar eden AKP’nin buna uygun bir anayasa yapımını uzlaşma komisyonunda ‘başkanlık sistemini’ ileri sürerek engellediğine dikkat çeken Bal, bu engelden sonra yaşananlara bakıldığında ise AKP’nin gerçek niyetinin açık bir şekilde ortaya çıktığını belirtti.

MHP’nin 2011’de kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda etkin bir şekilde yer aldıklarını belirten Bal, temel hak ve özgürlükler konusunda geniş bir mutabakat sağlandığını söyledi. Kabul edilen metnin ilk üç maddesini “muhteşem bir sonuç” olarak değerlendiren Bal, "Birinci madde; anayasa –bizim tabirimizle– İnsan şeref ve haysiyetine dayanacaktır. Anayasanın bütün maddeleri bu projektör ile aydınlatılacak. İnsan şeref ve haysiyeti ön planda tutularak bu anaya inşa edilecektir. Bu meseleyi hal ettikten sonra anayasanın zaten özü çözülmüş demektir. Bu üç madde anayasanın temel unsuru ve ruhudur. Bundan sonraki maddelerde ufak tefek ayrılıklar oldu. 80 maddeden 60’ı kabul edilebildi. Buda önemli bir başarıdır. Ciddi bir toplumsal mutabakattır. Daha ilerisi sağlanabilir. Hiç tereddüt yok." diye konuştu.

"AK PARTİ TEKERİN ÖNÜNÜ KOCAMAN BİR TAKOZ KOYDU"

Devletin genel yapısı, yasama, yürütme, yargı ve yerel yönetimler maddelerine gelindiğinde, temel ve hak hürriyetlerdeki başarıyı gören AK Parti’nin burada da benzeri performansı sergileyeceklerini düşünerek, tekerin önüne kocaman bir takoz koyduğunu dile getiren Bal, şöyle devam etti: "(AK Parti) Biz başkanlık sistemini öneriyoruz. Başbakanlık sistemini önerdiğin zaman parlamenter demokratik sistemin yasama, yargı, yürütme ve devletin yapısı ile başkanlık sistemi farklıdır. Yol ayrımına girdik. Onlar gidiyor hanyaya biz gidiyoruz Konya’ya. Biz Mersin’e, onlar tersine gidiyor. Bundan sonra mutabakat sağlanmadı."

"YENİ BİR ANAYASAYA İHTİYAÇ VAR"

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, 30 Mart yerel seçimleri sonunda siyasi iktidarın oluşturduğu algıyla başkanlık sistemi veya partili cumhurbaşkanı tartışmalarının yine Türkiye’nin gündemine getirildiğini vurguladı. Ülkenin yeni bir anayasa ihtiyacının bulunduğunu ifade eden Kart, Türkiye’yi bekleyen en önemli tehlikelerin başında toplumsal barışın tehdit altına alınmış olmasının geldiğine işaret etti. Böyle dönemlerde anayasanın yapılmasının zorunluluk haline geldiğini anlatan Kart, "Toplum olarak bir ortak paydayı, bir toplumsal sözleşmeyi inşa etmek durumundayız. Böyle bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Ancak yine kabul etmek gerekir ki Anayasa Türkiye’nin sorunları için bir sihirli değnek değildir." ifadelerini kullandı.

"AKP’NİN MÜZAKEREYE DAYALI BİR ANAYASA KONUSUNDA SAMİMİ OLMADIĞINI BİLİYORUZ"

CHP olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda yer aldıklarında parti bünyesinde çok sert tepkiler aldıklarını açıklayan Kart, "Vay efendim, orada ne işiniz var. Siz CHP olarak AKP’nin oyununa geliyorsunuz, AKP’ye meşruiyet sağlıyorsunuz.” şeklinde eleştiriler aldıklarını hatırlattı. AKP’nin müzakereye dayalı bir anayasa konusunda samimi olmadığını bildiklerine değinen Kart, şunları söyledi: “Genel kurulda, komisyonlarda hangi tasarı ve teklif olursa olsun, her türlü mücadeleyi veriyorsunuz. Ama sonuçta parmaklar iniyor, kalkıyor. Böyle bir demokrasi kültürümüz var. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’ndaki eşit temsil son derece önemliydi. AKP’nin temel amacı şuydu: Nasıl olsa CHP böyle uzun soluklu bir mücadeleye giremez. BDP ile MHP bu masada birbirine tahammül edemez; iki üç ay sonra onlardan biri masayı devirir. Böyle o masa dağılır, bende AKP olarak çıkar, ‘Ben ne kadar iyi niyetliyim, özveriliyim.’ diyecekti." CİHAN

Yorumlar