MHP, Meclis Başkanı'nın mektubuna cevap verdi

MHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek'in yeni Anayasa çalışmaları kapsamında partilere gönderdiği mektuba cevap verdi.

Google Haberlere Abone ol
MHP, Meclis Başkanı'nın mektubuna cevap verdi

MHP, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek'in yeni Anayasa çalışmaları kapsamında partilere gönderdiği mektuba cevap verdi. Mecliste bir basın toplantısı düzenleyen MHP Konya Milletvekili ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi Faruk Bal, komisyonun uzlaşma kültürüne ve toplumsal birlikteliğini sağlama amacına yapılan çok önemli bir katkı olduğunu vurguladı.

"AK Parti, hiçbir zaman vaadi olmamasına rağmen Başkanlık Sistemini önermekle komisyonun önüne takoz koymuştur." diyen Bal, BDP'nin millet ve toprak bütünlüğüne yönelik teklifleri ile CHP'nin isteksiz tutumu ve üyeleri arasındaki tartışmaları komisyonun çalışmalarının verimli bir noktaya ulaşamasına engel olduğuna dikkat çekti.

"MHP ANAYASA ÇALIŞMALARININ DEVAM ETMESİ KARARLILIĞINDA"

"Anayasa Uzlaşma Komisyonu yeni bir devlet mi kuruyor; yoksa İstiklal Harbiyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletine yeni bir Anayasa mı yapıyor?" diye soran Bal, kendi cevaplarının net olduğunu ve İstiklal Harbiyle kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletine yeni bir Anayasa yapıldığını ifade etti.

MHP'nin Anayasa çalışmalarının devam etmesinin kararlılığı içinde olduğunu dile getiren Bal, müzakere edilen Anayasa ile ilgili tutanakların tamamının Meclis internet sitesinde yayınlanmasını istedi.

BDP'nin yöntem değişikliğiyle yeni Anayasa yapımı için çalışmasına devam edeceğine yönelik teklifi konusundaki bir soruya Bal, bunun BDP'nin kendi fikri olduğunu, dört partinin oturarak yola çıktığını hatırlatarak "Çayı geçerken atı değiştirmek yanlıştır. Oyun oynadıktan sonra kural da değiştirmek yanlıştır." dedi.

"BDP KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERSİN"

Mevcut yöntemle çalışmaların devam edebileceğine inanıp inanmadığının sorulması üzerine Bal, "Siyasi partiler aklı selime gelebilirse, demokratik değerlere uygun davranabilirse, anayasa hukukunun gerektirdiği sorumluluklar ile devam edebilirlerse inanıyorum. Çünkü anayasa hukukunda Türkiye savaş mı kaybetmiştir ki savaş maddesi konulsun. Böyle bir madde olabilir mi? Demek ki Barış ve Demokrasi Partisi kendine çeki düzen vermesi gerekiyor. Yeni bir Anayasa mı yapıyoruz. Elbette ki kurulmuş bir devlete anayasa yapıyoruz. Buna aykırı fikirlerini gözden geçirmeleri gerekir." karşlığını verdi.

"Uzlaşma Komisyonunun çalışma usullerini belirleyen iç yönetmeliğin 15. maddesine göre bir parti mazeretsiz üst üste 3 defa katılmazsa komisyon çalışmalarından çekilmiş olur. Tabir yerindeyse kaçmış sayılır." diyen Bal, AK Parti'nin şimdi bu hükmün üstünü örterek Meclis Başkanının üzerinden komisyonu dağıtmaya çalıştığını söyledi. "Bu oyun bozulmuştur. Sayın Meclis Başkanı başkanlığında gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan iki toplantı, bunun en önemli göstergesidir." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar