MHP'li muhaliflere bir şok da Yargıtay'dan

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP'li muhaliflerin yaptığı tüzük değişikliğini onaylamayarak reddetti

Google Haberlere Abone ol
MHP'li muhaliflere bir şok da Yargıtay'dan
MHP’de Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi ve Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu’nun ardından bir önemli karar da Yargıtay’dan geldi.Yargıtay, parti içi muhalefetin 19 Haziran’da düzenledikleri kurultaydaki tüzük değişikliklerini tescillemedi. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP'de muhalifler tarafından gerçekleştirilen "6. Olağanüstü Büyük Kongre"deki tüzük değişikliklerine ilişkin incelemenin, kongrenin iptali hakkında açılan davanın kesinleşmesinden sonra yapılması kararını verdi.

Başsavcılık tarafından MHP'ye gönderilen yazıda, siyasi partilerin Anayasa'ya, kanunlara ve kendi tüzük ve programlarına uyup uymadığını denetleme ve bunların Anayasa, kanun ve tüzüğe aykırılığının tespiti halinde dava açma ve talepte bulunma görevinin Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına ait olduğu belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, tüzük incelemesini yaparken, ilk önce tüzük değişikliğinin kanunun emrettiği şekilde partinin yetkili organı olan büyük kongre tarafından yapılıp yapılmadığına, kongrenin usulüne uygun olarak toplanıp toplanmadığına ve bu konuda yeterli karar sayısına ulaşılıp ulaşılmadığına bakacağı vurgulandı.

Usulü işlemlerin uygunluğu konusunda bir tereddüt bulunmadığı durumda tüzüğün değiştirilen metinlerinin Anayasa ve kanuna uygunluğunu incelemesine geçeceği belirtilen yazıda, şu ifadelere yer verildi:

"MHP'nin 19 Haziran 2016 tarihli olağanüstü kongresinin iptali amacıyla açılan davada, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi verdiği karar ile tüzük değişikliğine ilişkin alınan kararların açılan dava kesinleşinceye kadar tedbiren uygulanmamasına karar vermiş ve bu durumu Başsavcılığımıza bildirmiştir.

MHP'nin 19 Haziran 2016 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Büyük Kongresi'nde parti tüzüğünde yapılan düzenlemenin incelemesinin, kongrenin iptali hakkında dava açılmış olması ve bu dava hakkında Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce tedbir kararı verildiğinin anlaşılması karşısında, anılan bu kongrenin iptali davasının sonucunun kesinleşmesinden sonra yapılmasına karar verilmiştir."

YSK 16:00'DA GÖRÜŞECEK

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, saat 16.00’da MHP’deki kongre sürecini YSK olarak görüşeceklerini belirterek, "11 üyeden biri benim, çıkacak sonucu merakla bekliyorum" dedi.

Yorumlar