MHP icra hakimini HSYK'ya şikayet etti

MHP yönetimi, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Yaz'ı, HSYK'ya şikayet etti

Google Haberlere Abone ol
MHP icra hakimini HSYK'ya şikayet etti
MHP yönetimi, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz'ı, partinin genel sekreteri İsmet Büyükataman imzasıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna (HSYK) şikayet etti.

Parti avukatı Yücel Bulut tarafından HSYK'ya sunulan şikayet dilekçesinde, "Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz'ın, tedbir kararının kaldırılması ve kurultayın yapılabileceği yönündeki karara ilişkin, kasten ve ideolojik gerekçelerle, yetkisiz ve görevi olmayan bir konuda, gerçek dışı ifadelere ve delillere dayanılarak karar tesis ettiği" belirtildi.

Dilekçede, Yaz'a uygun görülecek disiplin cezasının verilmesi istendi.

Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi tarafından, MHP Büyük Kurultayının, yapılacağı iddia edilen 15 Mayıs 2016 Pazar gününden önceki son Cuma günü mesai bitimine sayılı dakikalar kala ihtiyati tedbirin uygulanmasına ilişkin bütün işlemlerin iptaline karar verildiğinin hatırlatıldığı dilekçede, Yaz'ın maksatlı ve yasa dışı karar verdiği savunuldu.

Dilekçede, "Bütün kamuoyu tarafından yakından takip edilen bir konuda muameleleri yürütülen memur dahi dinlemek gereği duymaksızın ve mesainin bitimine dakikalar kala kararını açıklayan Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakiminin bu tavrı oldukça dikkat çekicidir." ifadelerine yer verildi.

Dilekçede, şu ifadeler yer aldı:
"Tedbir kararları Ankara 25. İcra Müdürlüğü aracılığıyla 6 Mayıs 2016 tarihinde uygulamaya konulmuştur. Tedbir kararlarının uygulamaya konulmasının hemen sonrasında, henüz ortada açılmış hiçbir dava ya da şikayet bulunmazken, Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz tarafından İcra Müdürü Yardımcısından dosyaların fotokopileri istenilmiştir. Bu durum kendisine daha sonra avukatlar aracılığıyla sorulduğunda, 'bir dava açılırsa hazırlıklı olmak için istediğini' ifade etmiştir.

Ankara 25. İcra Müdürlüğü tarafından ihtiyati tedbir dosyalarının uygulanmasına başlanmıştır. Bu çerçevede; Ankara Valiliği başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşa ihtiyati tedbir kararlarının ulaştırılması sağlanmış ve de tedbir kararlarının gereğinin yerine getirilmesi bildirilmiştir. Bu dosyalarda yapılmayan tek bir şey vardır ki o da; karşı tarafa icra emri gönderilmesidir. Gerçekten de ilgili dosyalardan icra emri tebliğe çıkarılmamış ve yasaya uygun şekilde dosyaların tedbir dosyası olması nedeniyle karşı tarafa herhangi bir icra emri gönderilmemiştir.

Oysaki resen dava dosyasına sunmuş olduğumuz cevap dilekçesinde de açıklandığı üzere söz konusu ihtiyati tedbir kararlarının infazına ilişkin icra müdürlüğü dosyalarından karşı tarafa gönderilmiş herhangi bir icra emri bulunmamaktadır. Sayın mahkeme hakimi, icra müdürlüğüne bu durumu dahi sorma gereği hissetmemiş ve herhangi bir icra emri çıkarılıp çıkarılmadığı araştırılmamış ve de gerçek dışı bir ifadeyle icra emri düzenlendiği iddia edilerek takibin ve tüm işlemlerin iptaline karar vermiştir."

Hakim Yaz'ın suç işlediğinin savunulduğu dilekçede, yetkili ve görevli Tosya Asliye Hukuk Mahkemesinden verilmiş bir karar bulunmasına ve Yargıtay kararları ışığında, ihtiyati tedbirin uygulanmasına ilişkin icra müdürlüğü işlemlerine karşı şikayetlerin ancak ihtiyati tedbir kararına hükmeden mahkeme tarafından incelenebileceğinin açık olduğu bildirildi.

Buna rağmen Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Yaz tarafından kasten tesis edilen bir kararla Milliyetçi Hareket Partisi Büyük Kurultayının düzenlenmesinin yasa dışı bir şekilde tertip edilmesinin hedeflendiğinin öne sürüldüğü dilekçede, şunlar kaydedildi:
"Yaşanan olaylar silsilesi göstermektedir ki; Ankara 2. İcra Hukuk Mahkemesi Hakimi Burhan Yaz, ideolojik bir tavır içerisinde hareket etmiş ve de Milliyetçi Hareket Partisi Kurultayının korsan bir şekilde toplanmasının önünü açabilmek adına, son anda yasaya açık bir şekilde aykırı bir karara imza atmaktan ve bunu da mesai bitimine dakikalar kala açıklamaktan çekinmemiştir. Kararında ileri sürmüş olduğu gerekçeler nazara alındığında ve ihtiyati tedbirin infazına ilişkin şikayetlerin ihtiyati tedbire karar veren mahkeme tarafından incelenebileceği açık olması karşısında, mahkeme hakimi tarafından söz konusu mahkeme kararının kasten ve MHP Kongresine Paralel Devlet Yapılanması/Fethullahçı Terör Örgütü amaçlarına uygun bir müdahaleyi kolaylaştırmak amacıyla gerçekleştirdiği düşünülmektedir."

Dilekçenin son bölümünde, Yaz'ın paralel devlet yapılanması çerçevesinde devam eden soruşturmalarının bulunduğunun öğrenildiği belirtildi.

Yorumlar