"Merkez Bankası'nı sanal paralel darbe tarışmalarına çekmekten kaçınmıyorlar"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Merkez Bankası'nı sanal paralel darbe tarışmaları içine çekmekten dahi kaçınmıyorlar. Bu çok tehlikeli bir girişimdir." dedi. Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Öztrak, içinde bulunduğumuz...

Google Haberlere Abone ol
"Merkez Bankası'nı sanal paralel darbe tarışmalarına çekmekten kaçınmıyorlar"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, "Merkez Bankası'nı sanal paralel darbe tarışmaları içine çekmekten dahi kaçınmıyorlar. Bu çok tehlikeli bir girişimdir." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Öztrak, içinde bulunduğumuz coğrafyanın olağanüstü bir dönemden geçtiğini, güney sınırlarının hemen ötesinde 21. yüzyılın en büyük insanlık dramlarından birinin yaşandığını ifade etti. "Üzülerek söylüyorum sınırlarımızın öte yanında yaşanan bu dramda ülkemizi yöneten iktidarın rolü ve sorumluluğu çok." diyen Öztrak, AKP'nin dış politikasının, ülkemizi, bölgedeki her meselenin ve çatışmanın tarafı haline getirildiğini, sıkıntıları bize bulaştırdığını vurguladı.

"Bölgedeki yangın uzunca bir süredir bizim de canımızı yakıyor." diyen Öztrak, "Son dönemde yaşanan her rezalette bu ülkenin sabrını test etmeyin diyerek, çatlamadık sabır taşı bırakmayan, tereyağından kıl çeker gibi sorunu çözeceklerinden bahseden iktidar mensupları şu ana kadar muhalefete saldırmaktan ve yaşanan rezalete yayın yasağı getirmekten başkaca bir şey yapamamıştır. Hükümetin yaptığı açıklamalara bakarsak 80 vatandaşımız rehine değil, IŞİD'in adeta misafiri. Hükümet vatandaşlarımızı geri getirmek için neyi bekliyor? Umarım vatandaşlarımızın rehineliğinin ne zaman sonlanacağı bizdeki cumhurbaşkanlığı seçimine endekslenmemiştir. Bu durum, seçim malzemesi haline getirilmeyecektir. Irak'ta Türkmen soydaşlarımızın sıkıntısı çok büyük. Madem bize Türkmen olarak sahip çıkmıyorsunuz, bari insan olarak sahip çıkın diye haykırıyorlar. Bilmiyorum bu haykırış vekaletler caddesinde Başbakanlık merkez binaya kadar ulaşıyor mu?" diye konuştu.

Ekonomik değerlendirmelerde de bulunan Öztrak, tartışmaların özellikle Merkez Bankası üzerinden yürütüldüğünü belirterek "Hükümet içinde bir grup, Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığını tartışmaya açarak kural ve kurumlardan kurtulmak istiyor. Merkez Bankasını sanal paralel darbe tarışmaları içine çekmekten dahi kaçınmıyorlar. Bu çok tehlikeli bir girişimdir." ifadelerini kullandı.

"Gelinen noktada AKP hükümetinin Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığını bir vesayet olarak kabul etmesi, enflasyon hedefine ulaşmanın olmazsa olmazı olan bankanın güvenilirliğini sıfırlamıştır." diyen Öztrak, şöyle devam etti: "Yakıştıramadığım diğer bir husus ise daha düne kadar 'siyasete Harun olarak girenleri, Karunlaştıkları' için eleştiren bu siyasilerin şimdi aynı karunların hesap dahi vermemelerini sağlayacak koşulları savunmalarıdır. Demokrasinin en önemli alametifarikası kontrol ve denge mekanizmalarını hayata geçiren kuvvetler ayrılığıdır. İktidarın dengelenmesi ve denetlenmesi için oluşturulmuş kuvvetler ayrılığını, hukukun üstünlüğünü, şeffaflık ve hesap verebilirlik adına oluşturulmuş kural ve kurumları bir vesayet aracı olarak görenlerin amacı farklıdır ve bu talepler hiç de masum değildir. Biz kurallı piyasa ekonomisini, hukukun üstünlüğünü, şeffaflığı, hesap verebilirliği savunmaya devam edeceğiz. Bu tartışmada herkes tarafını doğru seçmelidir. Lafı eğip bükmeye de gerek yoktur. Hodri meydan, çıkarınsınlar bir yasa. Merkez Bankası'nın bağımsızlığına son verdim, enflasyon hedeflemekten vazgeçtim faizi de ne kadar para basılacağını da artık hükümet belirleyecek, hangi banka ne yapacak, kim banka kuracak, artık hükümet karar verecek deyiversinler bakalım. 2001'den sonra atılan çapalar sayesinde bir ekonomiyi tümden yangın yerine çevirememişlerdi; anlaşılan şimdi sıra ona geldi." CİHAN

Yorumlar