Meclis'te MİT yönetmeliği tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, MİT'in çalışma esaslarını belirleyen yönetmeliğin tartışması yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Meclis'te MİT yönetmeliği tartışması

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, MİT'in çalışma esaslarını belirleyen yönetmeliğin tartışması yapıldı. CHP'li milletvekilleri, MİT yönetmeliğini görmek istedi. Ancak Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, yönetmeliğin gizli olduğunu belirterek göstermedi.

TBMM Genel Kurulu'nun 75. birleşimi, saat 14.00'te yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Meral Akşener yönetiyor. AK Parti Çankırı Milletvekili İdris Şahin ile AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu ve komisyonda kabul edilen 'Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin genel kurulda görüşülmesine kaldığı yerden devam ediliyor. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Amerikalı bir gazetecenin Suriye'de sarin gazı kullanılarak yapılan katliamda Türkiye'nin rolü olduğuna dair ortaya attığı iddialara cevap verdi. Atalay, "Dışişleri Bakanı konuya ilişkin açıklama yaptı. Ben de teyit ediyorum. Tamamen yalan ve iftiradır. Bu kişinin sözünün Parlamentoda bu kadar önemsenmesini de anlayamıyorum." dedi.

MİT kanununda bir af maddesi ve müessesi olmadığını dile getiren Atalay, çözüm sürecinin hükümetin en önemli projelerden biri olduğunu ve iyi gittiğini belirterek ülke için hayırlı olmasını diledi. Aranan MİT görevlisi olmadığını belirten Atalay, görev suçundan dolayı 5 kişinin bulunduğunu, kişisel suçtan dolayı ise iki kişi olduğunu ve bunlardan birinin tutuklu olduğunu söyledi. Terör ve casusluk konusunda MİT'in görevinin her yerde olduğunu, ülke içinde de olduğunu dile getiren Atalay, devlet sırrı ve casusluk konusunda MİT'in iç operasyon görevinin söz konusu olmadığını söyledi.

MİT yönetmeliğin gizli olduğunu ve şuanda da yürürlükte olduğunu anlatan Atalay, yönetmeliği dün kürsüden gösterdiğini ifade etti. Konusu suç olan bir talimatı kimsenin veremeyeceğini vurgulayan Atalay, yasal olmayan bir emir ve talimat veremeyeceğini kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a yönelik suikast soruşturmasıyla ilgili ise Atalay, konunun Arınç'ı ilgilendirdiğini ve yorum yapmayacağını belirtti. Teklifi ciddi bir şekilde çalıştıklarını dile getiren Atalay, komisyondaki uyarıları dikkate aldıklarını vurguladı.

Atalay'ın konuşması sonrası CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, MİT yönetmeliği görmek istediğini söyledi. Ancak Atalay, sadece elindeki yönetmelik kitapçığını gösterdi. Kitapçığa bakmasına gizlilik gerekçesiyle izin vermedi.

CİHAN

Yorumlar