Meclis'te MHP ile AK Parti milletvekilleri arasında tartışma

2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmeler devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Meclis'te MHP ile AK Parti milletvekilleri arasında tartışma

2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmeler devam ediyor. Altıncı turda; Adalet Bakanlığı, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü bütçe ve kesin hesapları yer alıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker'in konuşması sırasında Meclis'te gerginlik yaşandı. MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile AK Parti Isparta Milletvekili Recep Özel arasında tartışma çıktı. CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, Sayıştay raporlarının Meclis'e gelmemesini kürsüden eleştirdi. Bu sırada Akar ile Özel arasında yaşanan tartışma, Türkkan'ın devreye girmesiyle büyüdü.

Meclis Plan Bütçe Komisyon Başkan Vekili ve Isparta Milletvekili Süreyya Bilgiç, araya girerek Türkkan'ı uzaklaştırdı. "Terbiyesiz herif." diyerek tepki gösteren Türkkan, "Manyak. Bu laf üzerine adam öldürüyorlar." ifadelerini kullandı. Tartışmayı araya giren milletvekilleri önledi.

Oturumu yöneten Güldal Mumcu, birleşime 10 dakika ara verdi. Aranın ardından AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Bir önceki oturumda, maalesef grubum sıralarına kadar gelerek tehditler savuran Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Sayın Lütfü Türkkan, Isparta Milletvekilimiz Sayın Recep Özel'i taa sıralarımıza gelmek suretiyle adeta ölümle tehdit ederek ve tekrardan geri dönüşünde de çok ağır ve galiz küfürler etmek suretiyle, hem Meclis'in saygınlığına, hem mehabetine, hem de milletvekiline, bırakın bir milletvekiline sade bir vatandaşa dahi yakışmayan tavırlar sergilemiştir. Öncelikle herkes haddini bilecek. Bunun altını çizmek istiyorum. Hiçbir kimse, kabadayı edasıyla sıralarımıza kadar gelerek bir milletvekilimizi tehdit etme hakkına ve haddine sahip değildir. Bundan sonraki süreçte de eğer böyle bir takım şeylerde bulunulursa buna da pabuç bırakmayacağımızı özellikle ifade etmek istiyorum. Bu Meclis'in saygınlığına hepimizin sahip çıkması lazım. Bu Meclis'in onurunu, haysiyetini hepimizin koruması lazım." şeklinde tepki gösterdi.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise tutanaklardan tartışmada sarf edilen şu sözleri aktardı: "Şimdi, efendim, bakın, tutanaklarda sadece konuşmacı olan Haydar Akar'la Recep Özel arasında bir tartışma var. Aynen şu şekilde: Siz 'teşekkür ederiz Sayın Akar' demişsiniz. Ardından 'Raporu okudun mu, raporu okudun mu?' Recep Özel tarafından. Haydar Akar 'Hepsi okunmuş Recep.' Recep Özel 'Okudun mu? Daha sayfası açılmamış bunun, daha sayfasını açmamışsın.' Haydar Akar 'O meydancı Recep!' Lütfü Türkkan 'Ne demek meydancı?' Yani buradaki zaten muhatabı Haydar Akar. Haydar Akar'a 'Meydancı ne demek?' diye soruyor. Bunun üzerine Recep Özel 'Gösteririm sana gel buraya, gel. Gel buraya, gel!' Şimdi, 'Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker' diyor Başkan, siz söylüyorsunuz. Ardından Lütfü Türkkan 'Neyi gösterecekmiş bir bakayım.' Şimdi 'Gösteririm gel buraya' diyen Lütfü Türkkan değil Recep Özel. Neyi gösterecekmiş? O da 'Neyi gösterecekmiş bir bakayım.' diyor. Siz uyarıyorsunuz tekrar 'Mehmet Şeker' diye. 'Buyurunuz Şeker, süreniz sekiz dakikadır.' demişsiniz. Mehmet Bey konuşurken 'Teşekkür ederim Sayın Başkan. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.' Ondan sonra Lütfü Türkkan da 'Gel sana göstereceğim.' deyince şeye doğru yürüyor, Recep Bey'e doğru yürüyor. Şimdi, burada oraya varıp da neyi göstereceğini… Herhalde oradaki konuşmalar kendi aralarında geçmiştir. Burada herhalde 'Avradını gösterecek bana değil.' demiş Lütfü Türkkan da."

AK Parti'li Aydın'ın, "Bu kullanılabilecek bir şey mi Hocam?" diye sorması üzerine Halaçoğlu, "Şimdi, yanlış olabilir bu. Ama şurasını söyleyeyim." karşılığını verdi. Bu diyaloglar üzerine AK Parti sıralarından tepkiler yükseldi.

AK Parti'li Recep Özel de "Sayın Başkanım, çok değerli arkadaşlar; biz Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'la zaman zaman burada birbirimize latife anlamında, kürsüdeyken, bizim veya onun konuşmalarında birtakım laf atmalarımızın karşılığı olan ve belli bir saygı ve sevgi çerçevesindedir. Hiçbirimiz, hiçbir zaman incitici bir laf söylemedik. Haydar Akar o denilen lafı bana söyledikten sonra 'evet', muhatabı benim ve Haydar Akar bir CHP grubu. Burada, MHP grubundaki arkadaş, o malum zatın kendisine ne oluyor da aynı lafı tekrarlayıp bana hakaret anlamında onu sorması üzerine Ne demek? diye. Ben de 'Gel onun ne demek olduğunu burada göster.' dedim. Arkadaş buradan, kendisi, büyük bir külhanbeyliği edasıyla sıralara kadar gelip: 'Bak, seni seçim bölgesi Isparta'ya göndermem, seni öldürürüm ve öldürtürüm.' lafını yanımda Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç, öbür sıradaki milletvekili arkadaşlarımız da duymuştur, şahittir. Ondan sonra başka bir lafı -tekrar burada ben anmak istemiyorum- onu söylemesi üzerine de diğer milletvekili arkadaş onu almış gitmişti. Biz, kimsenin tehditlerine, şantajlarına boyun eğecek şeyde değiliz. Lütfü Türkkan'ın bu lafını, o tehdidini-mehdidini, - burada kendisiyle o seviyeye, o mertebeye de düşmek de istemiyorum; çünkü bu kutsal çatı altında biz seviyeli siyaset yapmak arzusundayız, isteğindeyiz. - Ben o tehdidini kendisiyle baş başa bırakıyorum, millete havale ediyorum efendim ama gereken cezanın da verilmesini talep ediyorum." şeklinde konuştu.

AK Partili Aydın da, iç tüzükün 160'ıncı maddesi gereğince Lütfü Türkkan'a kınama cezası verilmesini talep etti. Konuyu değerlendirmek için Mumcu birleşime ara verdi. Aranın ardından MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "Değerli milletvekilleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni oluşturan üyelerin her biri bütün Türk milletini temsil etmektedir. Dolayısıyla, her milletvekilinin millete saygısı dolayısıyla küfürden uzak, çatışmadan uzak bir ortam içerisinde görevlerini yerine getirmesi gerekir. Dolayısıyla, bu tür çatışmalar, küfürleşmeler tarafımızdan tasvip edilmemektedir. Dolayısıyla, bundan böyle herkesin daha dikkatli olmasını dilerim. Teşekkür ediyorum." açıklamasında bulundu. Tartışmanın ardından konuşmalara kalınan yerden devam edildi. CİHAN

Yorumlar