Meclis Soruşturma Komisyonu, AK Partili üyeler sebebiyle toplanamadı

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski 4 bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu toplanamadı. CHP tarafından olağanüstü toplantıya çağrılan komisyon, AK Partili üyeler ile Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün toplantıya...

Google Haberlere Abone ol
Meclis Soruşturma Komisyonu, AK Partili üyeler sebebiyle toplanamadı

Yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında eski 4 bakan hakkında kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu toplanamadı. CHP tarafından olağanüstü toplantıya çağrılan komisyon, AK Partili üyeler ile Komisyon Başkanı Hakkı Köylü'nün toplantıya gelmemesi sebebiyle yeterli çoğunluğu sağlayamadı. Bu duruma, muhalefet partileri tepki gösterdi.

CHP İzmir Milletvekili Ali Rıza Türmen, iç tüzüğün 26. Maddesi gereğince komisyon üyelerinin 3’te 1’ini toplantıya davet ettiğini hatırlattı. Türmen, “Komisyonu toplantıya davet edince yapılması gereken şudur; başkan komisyonu çağırır, toplantıyı yapar. Tabi orada toplantı için yeterli sayının bulunup bulunmadığına bakar, yoksa toplantıyı tatil eder. Ama önce toplantı yapılır. Bu yapılmadı. Başkan bizim davetimizi görmemezlikten geldi. Hiç yokmuş gibi davrandı. Onun üzerine biz de toplantı odasında oturduk. Makul bir süre bekledik. Hiç kimse gelmeyince bir zabıt tuttuk ve şimdi ayrılıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türmen, başkanın iç tüzüğü ihlal ettiğine değinerek, “Bu komisyonun başlangıcı için iyi bir başlangıç olmamıştır. Fezlekeler ayrı bir şey. Komisyonun çalışma yapması için fezleke olması gerek. Ama fezleke olmadan da toplantı yapılabilir. Ne olup bittiğini, bundan sonra ne yapacağımızı konuşabilirdik. Bunlar yapılmamıştır. Bakalım bundan sonra ne olacak.” diye konuştu.

Türmen, muhalefet olarak bu işin tabii ki takipçisi olacaklarını belirterek, “Muhalefet olarak fezlekelerin bize verilmesini isteyeceğiz, komisyonun toplanmasını isteyeceğiz. Meclis'in iradesini gerçekleştirmek lazım. Komisyonun toplanmaması, fezlekelerin bize verilmemesi bu Meclis'in iradesine açıkça aykırıdır.” şeklinde konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksüngen de önemli şeyin Meclis Başkanı’na düşen görev olduğunu kaydederek, “Burada zaten hiçbir çağrı da yapmamıştır. Bizim 3’te 1 şeklinde verdiğimiz toplantı çağrısını, diğer bütün komisyon üyelerine iletmesi gereken komisyon başkanı bu çağrıyı da yapmamıştır. Yani bugün için 48 saat içinde yapması gerekir, akşama doğru doluyordu. Bizim hesabımıza göre öyleydi. Bunu yapmadığına göre bundan sonra yapılacak olan konu; Meclis Başkanı’nı göreve davet etmektir. Bilfiil Meclis Başkanı’na gidip konuyu tekrar görüşeceğiz.” diye ifade etti.

HDP Batman Milletvekili Bengi Yıldız ise iyi başlangıçlar yapmadıklarının altını çizerek, “Bir yönetim seçilirken de iktidar partisi, muhalefetten tek bir kişiyi bile yönetime katmadı. Başkan, başkan yardımcısı, sözcü ve katipler iktidar partisinden oluştu. Bu zaten baştan beri bu komisyonun hukuki bir değerlendirmeden çok siyasi bir değerlendirme yapacağına işaret etti.” açıklamasında bulundu.

Yıldız, burada Meclis İç Tüzüğü gereği yapması gereken bir meseleyi de sayın başkan yapmıyorsa bundan sonra Meclis Başkanı’nın devreye girmesinin gerektiğini vurguladı. Yıldız, şöyle dedi: “Bu komisyon Meclis'in iradesiyle ortaya çıktı ve Meclis iç tüzüğüne göre çalışır. Eğer Meclis iç tüzüğünü ihlal ediyorsa ve sayın başkan da buna sessiz kalıyorsa o zaman bu komisyon bitmiştir zaten. Ölü doğmuştur. Bu iradeyi ortaya koyan yüce Meclis'in bütün siyasi partilerinin buna bir ses vermesi lazım.

Bugün sayın iktidar partisi yanlısı, iktidar temsilcisi gelirlerdi, toplantı yaparlardı. Çoğunlukları da vardı. Derlerdi ki biz toplantımızı yaptık, Ekim ayında devam edeceğiz. Fezlekeleri gönderdik, şu tarihte sayın üyelere vereceğiz. Bu bir yöntemdi ama bizim çağrımızı görmezlikten gelmeleri, iç tüzüğü bile bile çiğnemeleri bundan sonra da olabileceklerin çok açık ve net işaretleridir. Gerçekten sıkıntılı bir başlangıç yaptık, umarız bu saatten sonra bu şeyler telafi edilir ve sayın başkan, bizim talebimizi yerine getirir ve bir an önce olağanüstü bir toplantıyla bu sorunları gideririz diye umuyorum.”

MHP Kahramanmaraş Milletvekili Mesut Dedeoğlu da yolsuzluklarla rüşvetle ilgili komisyonun, bundan 64-65 gün önce kurulduğunu belirterek, ‘’Gecikmeli ilk toplantısını yaptı. İlk toplantıda da başkanlık divanını iktidar tamamen ele geçirdi. Başkan fezlekeleri iade etmiş. Fezlekeleri iade etmesinin nedeni olarak, kendi açıklamalarına göre dizin pusulalarının eksik olduğunu beyan etti. Fakat dizin pusulalarının olduğunu tespit ettik. Yetkisiz bir şekilde savcılığa iade etmesi çok enteresan.’’ dedi.

Bu konuları görüşmek üzere 3 gün önce muhalefet partileri milletvekilleri olarak komisyon başkanına dilekçe sunduklarını söyleyen Dedeoğlu, şöyle devam etti: ‘’Derhal toplantıya çağırdık. Neden gönderdiniz? Bunun sebebi nedir? Komisyonu toplamadan bu hakkı nereden buluyorsunuz diye. Ama sonuç itibariyle iç tüzük Anayasa'ya uygun olan üçte bir imzayı toplamamıza rağmen başkanımız maalesef komisyonu toplamamıştır. Buraya muhalefet partilerinin milletvekilleri ve oraya imza atanların dışında başkan veya iktidar partisinin hiçbir üyesi de gelmedi.’’

İktidarın, fezleke meselesini uzatmaya çalıştığını ifade eden Dedeoğlu ‘’Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce gündeme gelsin istenmiyor. AK Parti’nin yapmış olduğu ki iddia edilen bu, yolsuzluk, hırsızlık olayları ortaya çıkmışın, bu konu konuşulmasın, vatandaş bunu bilmesin, diye değerlendiriyoruz, başka ne sebep olabilir? Biz inanmak istemiyoruz, Türkiye Cumhuriyeti’nin bakanları, böyle yolsuzluğu yapmamıştır, yapmadığına inanmak istiyoruz. Ama bu komisyondan kaçmanın, milletvekillerinden ve komisyon üyelerinden saklamanın yok etmenin alemi nedir? Buna anlam vermek mümkün değildir. MHP olarak sonuna kadar takip edeceğiz, peşindeyiz ve tamamen soruşturma sonlanınca bunu vatandaşlarımızla paylaşacağız.‘’ şeklinde konuştu.

Mesut Dedeoğlu, bundan sonraki hamlelerinin ne olacağına dair şunları ifade etti: ‘’Tekrar toplantıya çağıracağız, tekrar tekrar çağıracağız. Biz komisyon üyeleri olarak çalışmaya hazırız. Bu kadar keyfiyet olmaması gerekir. Başkanın toplantıya kendisinin gelmesi lazımdı. Çünkü üç tüzüğün kanunlarını biz yerine getirmişiz, şu anda yapılan iş bir hukuksuzluktur. İkinci defa üst üste yapılan bir olay. Birincisi fezlekeleri komisyona sormadan haksız yere iade etmesi. İkincisi başkanın komisyonu toplamaması ve kendisinin de gelmemesi.’’ CİHAN

Yorumlar