'Meclis, PKK'nın kaçırdığı çocuklarla ilgili araştırma yapmalı'

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocukların geleceği, çocuk istismarının farklı yönlerinin kamu organları tarafından alınacak önlemlerle en aza indirilmesi, yasal ve idari boşlukların ortaya konması...

Google Haberlere Abone ol
'Meclis, PKK'nın kaçırdığı çocuklarla ilgili araştırma yapmalı'

CHP Manisa Milletvekili Sakine Öz, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocukların geleceği, çocuk istismarının farklı yönlerinin kamu organları tarafından alınacak önlemlerle en aza indirilmesi, yasal ve idari boşlukların ortaya konması adına, Meclis tarafından derinlikli bir araştırma yapılması gerektiğini söyledi.

Sakine Öz, çocuk istismarı ve terör örgütü PKK'nın kaçırdığı çocuklar konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığına Meclis Araştırma Önergesi verdi. "Ülkemiz, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin tarafı olmasına karşın, çocuk hak ve özgürlüklerini farklı boyutlarıyla uygulamak bakımından oldukça sorunlu bir geçmişe sahiptir." diyen Öz, "Meclis'in, hükümetin ve mahkemelerin farklı kararları ve uygulamaları da göstermiştir ki, cinsel istismar ve çocuk yoksulluğu, çocuklarımızın farklı yaş gruplarında karşı karşıya bırakıldıkları ağır yükler, dayanılmaz boyutlara varmıştır. Cinsel istismar mağduru olarak kolluk güçlerine ulaştırılan çocuk sayımızın 80 bin dolayında olduğu ülkemizde, 2012 yılı adli sicil kayıtlarında Cumhuriyet savcılıklarına çocuklarla ilgili 34 bin civarında başvuru yapıldığı, bu başvurular üzerine 17 bin 589 dava açıldığı kaydedilmiştir. Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı Raporu verilerine göre; ülkemizde 2012 yılında 609 çocuğumuz, 2013 yılında ise 633 çocuğumuz ihmal yoluyla yaşamını yitirmiştir. 2013 yılında, iş yaşamına erken ve olumsuz koşullarda, güvencesiz ortamlarda başlatılmanın etkisiyle cinsel ve fiziksel istismara uğrayan çocuklarımızdan 89’u hayatını kaybederken, 41 çocuğumuz aile içi şiddetin kurbanı olmuştur." dedi.

İstismara uğramış çocuklardan kayıtlı olanların yüzde 35’i 11 yaşının altında olup, istismarın yoğunluğu ve şiddetin uzandığı sosyokültürel, ekonomik ilişkilerin boyutları, bölge ve toplumsal sınıflar düzeyinde değişkenlik gösterdiği için daha ayrıntılı bir incelemeyi gerektirdiğini belirten Öz, Meclis'in işte burada devreye girerek bu farklılıkları incelemesi ve çözüme dair ilk adımları atması gerektiğini söyledi.

Cinsel istismarın yol açtığı kısa ve uzun dönemli toplumsal ve ruhsal sorunların, küçük yaşta yaşamdan yalıtılmanın, farklı kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile uzmanlar arasında eşgüdümlü biçimde ortaya konması ve çözüm dilinin partilerüstü bir kamu politikasıyla oluşturulması adına, Meclis'in atacağı adımların önemli olduğunu anlatan Öz, şöyle devam etti: "Çocuklarımızı istismar ettikleri iddiasıyla yargılanan şahısların Türk Ceza Kanunu başta olmak üzere, yasal düzenlemelerin, tıbbi tespitlerin ve idari uygulamaların boşluklarından yararlanarak 'suç-ceza ölçülülüğü' kuralını çökerten, kamu vicdanını inciten basit yaptırımlarla karşılaşmaları da çocuk istismarı konusuna bütünlüklü bir yaklaşımın gerektiğini ortaya koymuştur."

Son dönemde ülke gündeminde daha fazla yer bulan ve İçişleri Bakanlığı verileriyle de önemi ortaya konan kayıp çocukların öldürülme, taciz, tecavüz, şiddet, zorla çalıştırma gibi son derece üzücü olaylarla karşı karşıya bırakılmasına dikkat çeken Öz, şöyle devam etti. "Ayrıca terör örgütü PKK tarafından kaçırılan çocuklarımızın geleceği, çocuk istismarının farklı yönlerinin kamu organları tarafından alınacak önlemlerle en aza indirilmesi, yasal ve idari boşlukların ortaya konması adına, Meclis tarafından derinlikli bir araştırma yapılmalıdır. Günümüze dek, benzer konuda kurulmuş Meclis Araştırma Komisyonlarının yayınladıkları raporların yürütme ve yasama organları tarafından yeterli derecede dikkate alınmadığı bilgisi basına yansıdı. Bu komisyonların çalışmalarını da mercek altına alarak geniş kapsamlı ve katılımlı, çocuk istismarı ile etkili bir mücadele yöntemini paydaşlarla birlikte kararlaştıracak yeni bir Meclis Araştırma Komisyonuna ihtiyacımız var. Biz, çocuk istismarının yol açtığı yıkımları, 'idam mı, yoksa ağırlaştırılmış müebbet mi' gibi kısır ve gündelik siyasi tartışmaların ötesine geçerek derinlikli biçimde saptamalıyız. Çözüm önerilerini sadece yasa boyutunda değil, çocukların ihtiyaç ve sorunlarını bizzat çocuklardan dinleyecek bir yol da geliştirmeliyiz." CİHAN

Yorumlar