Meclis kürsüsüne siyah baretle çıktı: Parlamenter sistemimiz göçük altında kaldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 91. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. AK Parti, CHP, MHP ve HDP tarafından Manisa Soma'da 301 işçinin...

Google Haberlere Abone ol
Meclis kürsüsüne siyah baretle çıktı: Parlamenter sistemimiz göçük altında kaldı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 91. birleşimi saat 14.00'te yoklama yapılmaksızın müşahede ile açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. AK Parti, CHP, MHP ve HDP tarafından Manisa Soma'da 301 işçinin hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan maden faciasıyla ilgili Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına yönelik verilen birleştirilmiş önergelerin görüşülmesine başlandı.

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Türkiye işçi sınıfına tarihinde karşılaşmış olduğu en büyük iş cinayetinden dolayı başsağlığı diledi, geçmiş olsun dileklerini iletti. "Soma'da göçük altında kalan sadece vicdanlarımız ve ezilen yüreklerimiz değil, Soma'da parlamenter sistemimiz de göçük altında kalmıştır." diyen Özel, şöyle devam etti: "Arkadaşlar, bizler denetim görevimizi yapamadık, bizler yasama görevimizi yapamadık. Bundan sadece 22 gün önce elimde sarı bir baretle burada konuşuyordum. Ancak 22 gün sonra bu baret kara renge boyandıysa bunda bu Meclis sorumludur, yasama görevini, denetim görevini yerine getirmeyen bu Meclis sorumludur, Hükûmet sorumludur, bakanlar sorumludur. 22 gün sonra o sarı baretin yerine bu kara bareti bir Manisa Milletvekili olarak burada elinde bulundurmaktan büyük bir utanç ve hüzün duyuyorum."

"SOMA'DA SİYASET SENDİKA VE SERMAYENİN ÜÇGENİNDEKİ O KARA DELİĞİ GÖRECEKSİNİZ"

29 Nisan günü burada iktidar partisi milletvekilleri o madenin Türkiye'nin ve dünyanın en güvenli madeni olduğunu, düzenli denetlendiğini ifade ettiklerini hatırlatan Özel, "AKP Grubundaki değerli milletvekillerinden bir ricam var, tebdili kıyafet ile yanınızda utanacağınız bir tek arkadaşınız olmadan Soma'ya gidin ve Soma'da o kazadan kurtulanlarla, o kazada ailesini kaybedenlerle tek tek görüşün; görüşün ve insan hikâyelerini dinleyin. Soma'da bir şeye şahitlik edeceksiniz, 3 tane S: Siyaset, sendika ve sermayenin üçgenindeki o kara deliği göreceksiniz, o bermuda şeytan üçgeninin 301 canı nasıl yuttuğunu göreceksiniz. Bir iktidar partisi milletvekili sendikada yuhalandığını söylüyor, merak etmeyin gözünüzün yaşı, deyim yerindeyse kanınız yerde kalmadı. O sendikayı bu patlamanın olduğu madenin sahibi yandaşlaştırdı. Gittiğinizde göreceksiniz ki belediye seçimlerinde birinci sıradan aday yaptığınız, belediye seçiminde kampanyanıza 500 milyar para bağışlamakla övünen ve sendika seçiminde kendi anahtar listesiyle bütün yönetimi oluşturan kişinin madeninde oluştu bu patlama. O sendika artık bu sendika değil ama bu sendika, sendika değil olsa olsa artık bir sarı sendika!" diye konuştu.

"KEŞKE BAŞBAKANIN DA FITRATINDA BİRAZCIK İNSAF OLSAYDI"

"Getirdiğiniz kadar getirin, çünkü o iki gün aynı gömlekle kalma mecburiyetinden dolayı PR çalışmasını yürüttüğünüz Bakanın tarihte yaptığı en kötü doğal gaz anlaşması yüzünden kömür satıp elektrik üretmekteyiz." diyen Özel, şunları söyledi: "Ve sonra oturup şunu düşüneceksiniz, elimize bir baret alıp da şöyle söylemiştik: Başbakanın mitinglerine götürüyorsunuz çocukları. Gitmeyenler işten çıkarılıyorlar. Sayın Bakan da demişti ki: 'Parasını verdikten sonra ister pikniğe götürür ister mitinge götürür ister madene sokar.' Sayın Berber şimdi 'Öyle bir şey yok.' diyor. Bütün madenciler bunu doğruluyor Soma'da, gidin, bunu göreceksiniz. Mitinge giden gider, gitmeyen işten çıkar; mitinge gidenler ertesi gün madene iner, maden patlar, ölen ölür, kalan sağlar Recep Tayyip Erdoğan'a yetmektedir. Ve o gün bu konuşmadan sonra çıkıp da bir de şunu dersiniz demiştik: 'Bu mesleğin fıtratında ölüm var.' Hiç geri vitesi yok Başbakanın, çıktı inadına söyledi. Keşke Başbakanın da fıtratında birazcık insaf olsaydı. Keşke Başbakanın da fıtratında birazcık vicdan olsaydı, keşke Başbakanın fıtratında birazcık insan sevgisi olsaydı. Keşke o Başbakanın fıtratında 2 yaşında bir kız çocuğunun yetim kalmasının ne demek olduğunu anlayacak vicdan olsaydı. Keşke o Başbakanın fıtratında askerden on gün önce gelmiş çocuğu toprağa gömen babanın neler hissettiği anlayabilecek bir vicdan olsaydı." CİHAN

Yorumlar