Meclis Genel Kurulu'nun gündemi İsrail'in Gazze saldırısı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 119. birleşimi ,saat 14.00'da yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Meclis Soruşturması Komisyonu'ndan istifa ile boşalan bir üyeliğe CHP Tekirdağ Milletvekili...

Google Haberlere Abone ol
Meclis Genel Kurulu'nun gündemi İsrail'in Gazze saldırısı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 119. birleşimi ,saat 14.00'da yoklamasız açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Sadık Yakut yönetiyor. Meclis Soruşturması Komisyonu'ndan istifa ile boşalan bir üyeliğe CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü kurayla seçildi.

    İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden AK Parti'li milletvekilleri, Filistin'e destek vermek için TBMM Genel Kurulu'na Filistin 'pusi'si takarak geldi. Gazze'de yaşananlar konusunda söz talep eden parti grup başkanvekilleri ile Bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay yerlerinden konuşma yaptı.

    Filistin'deki olay karşısında uluslararası örgütlenmelerin ağır ve etkisiz davrandığını dile getiren Günay, Müslüman devletleri ve onların dayanışmasının da yok hükmünde göründüğünü ifade etti. Bu durum karşısında Türkiye'nin daha ön alıcı, daha etkili ve olumlu tavırlar sergilemesi hem bölge barışına verdiğimiz önemi göstermesi bakımından hem de dünya üzerindeki bu yavaşlığı gidermek açısından etkili olacağını vurguladı.

    Günay, şöyle devam etti: "3 öneri yaptım, onu özetliyorum: Birincisi, elbette bir bildiri yayımlanması kaçınılmazdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ortak düşünceleri sergilenmelidir ve dünya bunu bilmelidir. İkincisi, bu yetmez. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki bütün siyasi partileri ve bağımsız arkadaşlarımızı temsilen bir milletvekili grubu acilen Gazze'ye ulaşmak için yola çıkmalıdır, Filistin ve İsrail yetkilileriyle görüşerek ateşkesin sağlanması ve barış ortamının avdeti için temaslar yapmaya çalışmalıdır, Filistin halkıyla dayanışmamızı ve barış çağrımızı eylemli olarak dünyaya duyurmalıdır. Bunun bir örneğini 90'lı yılların sonunda Bosna için yaptığımızı hatırlıyorum ve çok etkili olduğunun altını çizerek Genel Kurulun bilgisine sunmak istiyorum. Üçüncüsü, ateşkesin sağlanması ve barışın avdeti şartına bağlı olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti İsrail'le her türlü diplomatik ve ekonomik ilişkinin durdurulduğunu dünyaya duyurmalı ve bu duyurunun gereğini ödünsüz, özenle yerine getirmelidir."

    MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Aslında, gönül ister ki öncelikli olarak Hükümet, İsrail'in yaptığı saldırıların boyutu ve girişimleri hakkında Parlamento'ya bilgi vermeli, siyasi partiler bu konuda düşüncelerini ve ortak hareket anlayışını ortaya koyarak bunu da bir bildiriyle bütün dünya kamuoyuna iletmeliydi. Yani, hükümetin İsrail'in yaptığı bu saldırılar karşısında Parlamento'ya bilgi vermesini temin etmesi ve bu çerçevede de hükümetin neler yaptığını milletimizin öğrenmesi gerekiyor, neler yapacağını öğrenmesi gerekiyor. O bakımdan, böyle bir bildiriden önce, hükümetin, bu konuda parlamenterlere bilgi vermesinin temin edilmesi hususundaki görüşümü tekrar Genel Kurula ve zatıalinize aktarıyorum." diye konuştu.

    HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Aslında gönül isterdi ki bugün Meclis bu bilgilendirme toplantısıyla açılmış olsun ve bu bilgilendirme üzerinden 4 siyasi partinin katılacağı bir bildiri kaleme alınsın ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin iradesi, İsrail'in acımasız saldırılarına karşı net tutumunu ortaya koyan ve Filistin halkıyla dayanışma duygularını bütün dünyaya gösteren bir şekilde tecelli etsin. Eğer bugün hükümet tarafından bir bilgilendirme yapılmayacaksa bu çok büyük bir eksikliktir. Ben inanıyorum ki şu anda burada oturan milletvekillerinin tamamının yüreği Filistin'de Filistin halkıyla birlikte atıyor. Herkes neler olduğunu birinci ağızdan öğrenmek istiyor, gelişmeleri çok kaygıyla takip ediyor. Dolayısıyla, dün gece bu konuda yapmış olduğumuz çağrıyı bugün de yineliyoruz. Bu konuda hükümetin ve Dışişleri Bakanlığı'nın da mevcut tutumunu gözden geçirmesi gerekir. Yani, IŞİD çeteleri tarafından Musul Konsolosluğu basılıp onlarca vatandaşımız rehin alındığında da biz bu talepte bulunduk. Aradan neredeyse bir ayı aşkın bir süre geçti, henüz o konuda bile Meclis'e bilgi vermeyen, Genel Kurulu bilgilendirmeyen, bu yönüyle de bütün halkın iradesini, Meclis'in iradesini dikkate almayan bir anlayışla karşı karşıyayız. Bu durum kabul edilemez görüyoruz. Hem hükümetin hem Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini burada tekrar vurgulamak istiyoruz." şeklinde konuştu.

    CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Sayın Dışişleri Bakanı'nın buraya gelerek Genel Kurulu yaşananlar konusunda bilgilendirmesini, bunu talep etmiştik. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yayımlayacağı bildiri öncesinde Sayın Dışişleri Bakanı'nın konuya ilişkin bir bilgilendirme yapması son derece önemlidir. Bu aynı zamanda yönetim sorumluluğunun da gereğidir. Şimdi, bundan bir ay önce -bir ayı aştı artık- Musul'daki konsolosluk görevlilerimiz IŞİD tarafından rehin alında ve yüksek siyaset gereği Sayın Dışişleri Bakanı bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nu bilgilendirmedi yani "Biz ciddi bir siyaset uyguluyoruz, Genel Kurulda bunu konuşursak bizim siyasetimize zarar verir." dedi. Şimdi, aynı anlayışı burada mı uygulayacak Sayın Dışişleri Bakanı acaba? Doğru olan Sayın Bakan'ın gelip Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ve Türkiye'yi bu konuda bilgilendirmesidir. Bunu Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak talep ediyoruz efendim." ifadelerini kullandı

    Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde yer alan 4 parti, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına karşı ortak metin yayınlayarak İsrail'i kınamaya hazırlanıyor. Ortak metin üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Bittiğinde metin Genel Kurul'da okunacak. CİHAN

Yorumlar