Meclis Başkanı Çiçek’ten istikrar ve kayıt dışı uyarısı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin 2023 hedeflerine hazırlanması için istikrar ve kayıt dışılığın önlenmesi uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Meclis Başkanı Çiçek’ten istikrar ve kayıt dışı uyarısı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Türkiye’nin 2023 hedeflerine hazırlanması için istikrar ve kayıt dışılığın önlenmesi uyarısında bulundu. Bu konuda Türkiye’de siyasi, ekonomik ve hukuki istikrarın sağlanması gerektiğine değinen Meclis Başkanı Çiçek, ayrıca kayıt dışı siyaset, ekonomi ve kayıt dışı din konularına da dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Konuşmanın ardından söz alan Ankara Sanayi Odası yönetim kurulu üyesi Seyit Ardıç, Meclis Başkanı Çiçek'in konuşmasının TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmaya benzeterek, "Konuşmanızı biz TÜSİAD Başkanı’nın konuşmasına kısmen benzettik. Ancak TÜSİAD, fırça yedi. Ekonomide, istikrar arıyoruz. Çok farklı şeyler değildi." dedi. Bunun üzerine Meclis Başkanı Çiçek, söyleyen kişiler arasında fark olduğunu ifade ederek, "Birçok siyasi parti ve kesim bazı kavramları ve hususları aynı tekrar edebilir. Bu herkesin o konuda beraberliğinin diğer alanlarda da aynı düşündüğü gibi bir sonuca götürür. Bu da başka çarpıtmalara sebebiyet verir." diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara Sanayi Odası(ASO)’nın ocak ayı meclis toplantısına katıldı. Ankaralı sanayici ve işadamlarına seslenen Meclis Başkanı Çiçek, ülkede son dönemlerde yaşanan sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Rakiplerinin 2050 yılını planlarken Türkiye’nin önündeki 10 yılı için çaba sarf ettiğini söyleyen Çiçek, bu konuda ülkenin 3 alanda istikrarlı olması gerektiğini söyledi. İlk olarak siyasi istikrarın olması gerektiğine dikkat çeken Meclis Başkanı, “Cumhuriyet’in 90. yılında bugünkü hükümet 61. Hükümet. Yani her 18 ayda bir hükümet kurma ameliyesi yapmışız. Sanayiciler ve işadamları bakımındaN 18 aylık istikrar bir hükümetin mevcudiyetinde ne ifade eder.” dedi. Ekonomik ve hukuki istikrarın da önemli olduğunun altını çizen Çiçek, “Siz geleceğin nasıl olacağını bilemiyorsanız. Ne yapacağınıza ilişkin uzun vadeli öngörülerde bulunamıyorsanız, bu ekonomide kırılganlıkları arttırır. Siyasi istikrara paralel ekonomik istikrarın beraber girmesi gerekiyor. Üçüncüsü de hukuki istikrardır. Belki bunun kıymetini son tartışmalar sebebiyle hukukun önemini ve istikrarın önemini daha iyi anlıyoruz. Bu ülkede siyasi tartışmalar hukuku göz ardı etmemize neden oldu. Hukuku ikinci plana attık. Hukukun işini yargının yaptığı iş olarak anladık. Bu dar anlamda hukuk tanımını ifade eder.” ifadelerini kullandı.

UZLAŞMA KÜLTÜRÜMÜZ YOK

İstikrarın temin edilmesinde barış, huzur ve güven ortamı önemli olduğuna değinen Meclis Başkanı, “Barış yoksa, huzur yoksa kavgadan geçilmiyorsa, bir atasözü vardır. ‘Kavgalı eve kimse kız vermez.’ Kavgalı ortamda yatırım olmaz. Ne içeriden ne dışarıdan yatırım olur. Türkiye’yi kötüleyerek de bir yere varamayız. Türkiye kötüye gidiyorsa, batıyorsa, huzur ve barış yoksa dışarıdan bakanlar Türkiye’yi böyle görüyor ise o zaman ne oluyor diye bakar, yatırım yapacak dünyanın başka ülkeleri var. Herkes o tarafa gider.” diye konuştu. Uzlaşmanın da önemli olduğunun altını çizen Çiçek şöyle dedi: “Demokrasi uzlaşmadır. Ama uzlaşma kültürümüz yok. Siyasetçilerde yok da başkalarında var gibi bir yorum değil de toplumumuzda uzlaşma kültürümüz yok. O olmayınca tersi olan her şey başımıza geliyor. Uzlaşmada da topluma güzel örnekleri ortaya koymamız gerekiyor. Siyaseti biz rekabet olarak anlarsak, ülkeye hizmet olarak anlarsak sorun kalmaz. Siyaseti husumet olarak görmememiz gerekiyor. Bu konuda son yüzyılda ciddi eksikliklerimiz var.”

KAYIT DIŞI SİYASET ÖNEMLİ BİR SORUN

Elde edilen kazanımlar açısından 3 konuya dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Meclis Başkanı Çiçek, kayıt dışı ortamlara ilişkin açıklamalarda bulundu. İlk olarak ekonomik kayıt dışılığın kayıt içerisine alınması gerektiğine değinen Çiçek, ikinci kayıt dışı alanın ise siyaset olduğuna değindi. Çiçek, “Şuan ekonominin ne kadarı kayıt dışı ise, siyasetin de kayıt dışılığı ondan çok daha fazladır. Siyasetin de kayıt içerisinde olması lazım. YSK karar verdi 28 siyasi parti seçimlere giriyor. Acaba Türkiye’de sadece siyaseti bu 28 parti mi yapıyor? Biz kayıt içindeyiz. Söylediğimiz, yaptığımız, hesabımız belli. Belli olmayanların da nasıl belli olacağı belli. Ama Türkiye’de siyasetin çok önemli bir kısmı belirleyici, etki edici ve tayin edici olanı büyük ölçüde kayıt dışı siyasettir. Gelişmiş demokrasi, siyaseti ve ekonomiyi kayıt içerisine almış demokrasidir. Benim kastettiğim şeffaflıktır. Kimin kimle olduğu kiminle beraber olduğu belli olacak. Kim neyi yapıyor ve neyi söylüyorsa toplum bunu bilecek.” şeklinde konuştu.

SİLAHLI KUVVERLER VE YARGI SİYASET YAPAMAZ

Türkiye’de iki kurumun kayıt dışı siyaset yapmasının tehlikeli olabileceğini söyleyen Çiçek, “Bunlardan biri Silahlı Kuvvetleri’dir. Onların görevi ülkenin savunmasını temin etmektir. Siyaset, siyasetçilerin işidir. Bu alana müdahale edildiğinde bir yetki gaspı söz konusu olur. Biz bu sıkıntıları sık yaşamış ülkelerden biriyiz. Bunlar artık geride kalmıştır. Bunlar toplumda derin yaralar açtı. Geçici bir kısım çözümmüş gibi gözüken huşular sorunları arttırmaktan öteye gidemedi. Bu aynı zamanda siyasetçilerin bir eksikliğidir. İkincisi ise, yargı kurumlarıdır. Benim bir yedeğim var. Ben olmazsam başkaları olur. Ama kurumsal olarak bir ülkenin ordusunun ve yargısının yedeği yoktur. Bunu kendi aralarında başka birisi adalet dağıtsın diyemezsiniz. Bu mafya adaleti olur. Yargının siyasallaşması ya da yargının siyasetin merkezine oturarak belirleyici rol oynaması o ülkenin başına gelebilecek en büyük felaketlerden biridir. Buna herkesin dikkat etmesi gerekiyor.” dedi. Meclis Başkanı Çiçek, üçüncü kayıt dışı alanın din olduğuna değindi. Bu alanın ilahiyatçıların işi olduğuna değinen Çiçek şöyle devam etti: “En tehlikeli ilişki dinle siyaset arasındaki ilişkidir. Siyasetçiler dini gruplar arasındaki ilişkidir. Yerli yerine oturtulamazsa o da beraberinde pek çok sıkıntıyı getirir.”

KONUŞMANIZ TÜSİAD'IN AÇIKLAMASINA BENZİYOR

ASO yönetim kurulu üyesi Seyit Ardıç, Çiçek’in yaptığı konuşmanın ardından söz alarak değerlendirmelerde bulundu. Çiçek’in konuşmasının geçtiğimiz hafta TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’ın konuşmasına bir kısmının benzediğini söyledi. Ardıç, “Çok güzel bir konuya değindiniz. Konuşmanızı biz TÜSİAD Başkanı’nın konuşmasına kısmen benzettik. Ancak TÜSİAD fırça yedi. Ekonomide istikrar arıyoruz. Çok farklı şeyler değildi.”

Yönetim kurulu üyesi Ardıç’a karşılık veren Meclis Başkanı Çiçek, aynı cümlelerin kurulması aynı düşünceye sahip olunduğu anlamına gelmediğine dikkat çekti. Çiçek, “Bu ülkede istikrar lazım mıdır? diye sorsan buna hayır diyecek kimse çıkmaz. Meclis Başkanı ile TÜSİAD aynı şeyi dedi. Bu kısmen de olmaz. TÜSİAD bir sivil toplum kuruluşudur. Saygı duyarım ama birçok konuda aynı düşünmediğimi kendileri de bilir. Özellikle seçim sistemi konusunda farklı düşündüğümüzü çok iyi biliyorlar. Birçok siyasi parti ve kesim bazı kavramları ve husuları aynı tekrar edebilir. Bu herkesin o konuda beraberliğinin diğer alanlarda da aynı düşündüğü gibi bir sonuca götürür. Bu da başka çarpıtmalara sebebiyet verir.” şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar