"Markette yaşananları sadece Türkiye değil, dünya da dehşetle izledi"

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Soma'da 15 Mayıs'ta bir markette yaşananların sadece Türkiye'de değil, dünyada da dehşetle izlendiğini söyledi. Görüntülerde Başbakan'ın tepkili bir maden işçisine yumruklu saldırı yaptığının çok...

Google Haberlere Abone ol
"Markette yaşananları sadece Türkiye değil, dünya da dehşetle izledi"

CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Soma'da 15 Mayıs'ta bir markette yaşananların sadece Türkiye'de değil, dünyada da dehşetle izlendiğini söyledi. Görüntülerde Başbakan'ın tepkili bir maden işçisine yumruklu saldırı yaptığının çok net gözüktüğünü savunan Erdemir, "Daha da vahim olanı, Başbakan'ın yumruklu saldırısının ardından ağzından, 'niye kaçıyorsun İsrail dölü' gibi yakışıksız ifadeler dökülüyor." dedi.

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Erdemir, üç günden beri yas tutulan Soma'daki iş cinayetinin benzerinin 17 Mayıs 2010 tarihinde Zonguldak'ta meydana geldiğini ve 30 madencinin öldüğünü hatırlattı. O dönemde ısrarla dile getirilen talebin, Türkiye'nin, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 176 numaralı 'Madenlerde Güvenlik ve Sağlık Sözleşmesi'ne taraf olması ve imzalanması olduğunu anlatan Erdemir, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, konuyla ilgili verdikleri soru önergesine, "Sözleşme imzalamaya gerek yok, çünkü AB'nin iki farklı direktifiyle büyük benzerlikler içeriyor. Biz de bu direktiflere paralel bazı yönetmelikleri yürürlüğe soktuk." şeklinde cevap verdiğini aktardı.

Sözleşmeyi imzalayan ülkeler arasında Arnavutluk, Botswana, Lübnan, Filipinler, Peru, Zambiya gibi ülkeler olduğunu belirten Erdemir, "Türkiye'nin çalışma koşulları, iş ve işçi güvenliği bu ülkelerin gerisinde mi? Çalışma koşullarımızı ilerletmeyi hedefleyen sözleşmeyi imzalamamayı kendimize yedirebiliyor muyuz?" diye sordu.

Çelik'in, "AB direktifleri var, ILO'a gerek yok" sözlerinin gereğinin yerine getirilmesini isteyen Erdemir, AB ile müzakerelerdeki, 'Sosyal Politikalar ve İstihdam' başlıklı 19. faslın açılmasının Türkiye'nin iradesine bağlı olduğuna dikkat çekti. Erdemir, şöyle devam etti: "Bu faslı açmaya engel yok. Hükümet, AB ve Çalışma bakanlarına çağrım, Türkiye, 19. fasıl üzerindeki çalışmalara bir an önce başlasın. Bu faslın açılması için iki kriter var. Biri, Türkiye'deki sendikal hakların AB standartları ve ilgili ILO konvansiyonları ile uyumlu olmasıdır. Diğeri ise tüm iş gücünün yararı için faslın kapsamındaki alanlarda AB müktesebatının iç hukuka aktarılması, uygulanması ve yürütülmesidir."

AB müzakerelerinde 19. faslın açılması, ILO'nun 176 numaralı sözleşmesi için herkesin Hükümet'e baskı yapması gerektiğini vurgulayan Erdemir, "Hayatta kalmamızın tek yolu; duyarsız, umarsız Hükümet'e bunları hatırlatmaktır. Bunlar olmadığı sürece Türkiye'de 300 madencinin öldüğü Soma'lar, 30 madencinin öldüğü Zonguldaklar olacaktır." ifadelerini kullandı.

Akademisyenlerin en çok kendi öğrencilerinin kamuoyunda infiale yol açan eylem ve sözlerinin yaraladığını dile getiren Erdemir, Başbakan'ın Özel Kalem Müdür Yardımcısı Yusuf Yerkel'in Soma'da tekmeyle ve gaddarca bir göstericiye müdahale etmesinin vicdanlarını kanattığını, Londra Üniversitesi'nin, okulun itibarının sarsılmaması için kendisinin öğrencileri olmadığı, okulda kaydı bulunmadığı yönünde yazılı açıklama yaptığına dikkat çekti.

Soma'da 15 Mayıs'ta bir markette yaşananların sadece Türkiye'de değil, dünyada da dehşetle izlendiğini ifade eden Erdemir, şunları ifade etti: "Görüntülerde, Başbakan'ın tepkili bir maden işçisine yumruklu saldırı yaptığı çok net gözüküyor. Daha da vahim olanı, Başbakan'ın yumruklu saldırısının ardından ağzından 'niye kaçıyorsun İsrail dölü' gibi yakışıksız ifadeler dökülüyor. İki ülke ilişkilerinin, Hükümet'in de girişimleriyle olumlu yönde ilerlediği dönemde Sayın Başbakan'ın ağzından dökülen bu nefret söylemi sadece Türkiye'yi utandırmıyor, bugün dünyada da insanlık adına halklar arası kardeşlik adına inancı olanları da büyük utanca sevk ediyor." CİHAN

Yorumlar