Mansur Yavaş: Tutanakların kesinleşmemesi için YSK'ya başvurduk

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Ankara’da yerel seçim sonuçlarına itiraz etmeden önce Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) tutakların kesinleşmemesi için başvuruda bulunduklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
Mansur Yavaş: Tutanakların kesinleşmemesi için YSK'ya başvurduk

CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Ankara’da yerel seçim sonuçlarına itiraz etmeden önce Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) tutakların kesinleşmemesi için başvuruda bulunduklarını açıkladı. 12 bin 400 tutanağın 500 kişilik bir ekip tarafından incelendiğini söyleyen Yavaş, kanunen Salı günü saat 5’e kadar sürenin olduğuna değindi. Yavaş, "Birleştirme tutanakları geldi ve yayınlanıyor. Bunlar kesinleştikten sonra itiraz süresi başlıyor. Kanunda diyor ki, 'tutanaklar salı günü saat 5’ten itibaren kesinleşir.' Çünkü ilçelerden yapılan itirazların sonuca bağlanması lazım. Tutanaklar kesinleşirse ilçelere itiraz hakkı kalmıyor. 12 bin 400 tutanaktan bahsediyoruz. Onlar karar verecekler ve biz de başvurumuzu yapacağız." dedi.

Mansur Yavaş, yerel seçim çalışmalarını partililerle değerlendirmek için CHP Genel Merkezi’ne geldi. Yavaş, Ankara’daki yerel seçim sonuçlarında oluşan usulsüzlükler nedeniyle CHP Genel Merkezi’nde 500 kişilik bir ekip kurulduğunu ve 12 bin 400 sandığın tek tek incelendiğini söyledi.

YSK’nın tutanak birleştirmesi yapıldığını ve tutanakların kesinleşmemesi için başvuruda bulunduklarını söyleyen Yavaş, "Çünkü Salı günü saat 5’e kadar kesinleşmez diyor yasa. Bunun için başvuru yaptık. Eğer kesinleşmeme gibi bir karar verirlerse zaman kazanmış olacağız. Çünkü Salı günü 5’te kesinleştikten sonra itiraz hakkımız doğacak. 12 bin 400 tane tutanak tek tek inceleniyor. Ben özel dilekçe verdim Yüksek Seçim Kurulu’na. Arkadaşlarımız çalışıyor. Bende yanlarında duracağım. 500 kişi çalışıyor şuanda. Ankara’nın oyuna sahip çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

YSK’nın birleştirme tutanaklarından sonra kesinleşme kararı aldıktan sonra İlçelere itiraz hakkının kalmadığına değinen Yavaş şöyle devam etti: "Eğer bunlar kesinleştirilse bunlar kesinleştikten sonra itiraz süresi başlıyor. Kanunda diyor ki, ‘Tutanaklar Salı günü saat 5’ten itibaren kesinleşir. Çünkü ilçelerden yapılan itirazların sonuca bağlanması lazım. Tutanaklar kesinleşirse ilçelere itiraz hakkı kalmıyor. 12 bin 400 tutanaktan bahsediyoruz. Onlar karar verecekler ve biz de başvurumuzu yapacağız."

Kullanılan bütün oyları gözden geçirdiklerini söyleyen Yavaş, "Yanlışlıkları ve ya bilerek bilmeyerek sağa sola yazılan oylar var. Bunların bir çoğunu tespit ettik. Ankara’nın bir tek oyunun boşuna gitmesin." dedi.

CİHAN

Yorumlar