Mansur Yavaş: Tiyatrolar çok olsaydı Gezi olayları olmazdı

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Ankara’nın kültürel alanlarındaki eksikliğinden dolayı insanların sosyalleşemediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Mansur Yavaş: Tiyatrolar çok olsaydı Gezi olayları olmazdı

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Ankara’nın kültürel alanlarındaki eksikliğinden dolayı insanların sosyalleşemediğini söyledi. Ankara’yı hafta içi iş hafta sonu ise alışveriş merkezlerine hapsetmek istemediklerini ifade eden Yavaş, Gezi olaylarına ilişkin ilginç bir değerlendirmede bulundu. Yavaş, “İnsanların ortak bilinci olmalı. Bugün tiyatro daha çok olsaydı, Avrupa’daki kadar Ankara’da olsaydı Gezi Olayları belki olmayacaktı. İnsanlar kamudan, belediyeden beklediklerini ve yanlış gördüklerini en azından tiyatrolarda hiciv yoluyla göstereceklerdi. Kentin ne olduğuna bakmak lazım.” dedi.

    CHP Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, Cihan TV Network’te yayınlanan Anadolu Sabah programında projelerini anlattı. Geçtiğimiz seçimler MHP’den aday olarak yüzde 27 oranında bir oy aldığını söyleyen Yavaş, bu seçimlerdeki oy oranının yüzde yüzde 50’nin üzerinde olacağını söyledi. “Burada olmam nedeniyle biraz daha sorunlara vakıf olduk. Daha tecrübeli olarak Ankaralıların karşısına çıktık. İnsanlarda ilgi var. Özellikle ilçelerde ilgi var. Ankara’da 55-60 yıldır Ankaralı bir belediye başkanı olmamış.” diyen Yavaş, mevcut yönetimin de halkı ötekileştiren bir anlayış içerisinde olduğunu kaydetti. Yavaş, “Kendisine oy vermeyenleri cezalandıran bir yönetim var. Bunu son derece yanlış görüyorum. Bu demokrasiyi içine sindirememektir. Gökçek dedi ki, ‘Hangi ilden çok oy alırsam ona hizmet edeceğim.’ Bu zihniyeti ortadan kaldırmak için aday oldum. Belediye Başkanı rozetini çıkartıp, herkese eşit mesafede olacağız.” ifadelerini kullandı.

    “ANADOLU KÜLTÜR BAHÇESİ’NDE 81 İL KÜLTÜRÜNÜ TANITACAK”

    Bir kentin simgesinin sadece binalardan ibaret olmadığını ifade eden Yavaş, Ankara’nın tarihi ve kültürel yapısını ön plana çıkartacak yatırımlar yapacaklarına değindi. Yavaş şöyle devam etti: “Ben sadece binalarla sembol olacağını düşünmüyorum. Biz Anadolu’dayız ve bizim binlerce yıllık geçmişimiz var. Avrupa ne kadar zengin olursa olsun. 5 bin yıllık tarihi satın alabilir mi? Burada yaşanmışlık var. Bir yeri kazıyorsunuz altından neler çıkıyor. Büyük bir şehir var. Avrupa’da marka olacaksak kendi kültürümüzle marka olmalıyız. Ankara’yı marka yapacaksak kendi değerlerimizi marka yapmalıyız. Anadolu Kültür Bahçesi projesi var. Türkiye’de 81 ilin kültürünün tanıtıldığı bir bahçe. 81 il burada kendi kültürünü tanıtacak. Ankara’nın kendi değerleri var. Ankara’nın termal turizmini zenginleştirmek istiyoruz.”

    "İNSANLARIN ORTAK KENT BİLİNCİ OLMALI"

    Ankara’da kültürel alanların ve insanların sosyalleşeceği mekanların olmadığına değinen Yavaş, Gezi olayları hakkında da şu değerlendirmeyi yaptı: “Kent medeniyettir. Sadece sabah işe gittiğiniz, hafta sonu AVM’ye gideceğiniz bir yer değildir. Kentte sosyalleşeceğiniz alanlar olmalı. Alışveriş merkezine gidiyorsunuz ve kimse birbirini tanımıyor. Böyle bir hayat tarzında kimse kimseyle selamlaşmıyor. İnsanların ortak bilinci olmalı. Bugün tiyatro daha çok olsaydı, Avrupa’daki kadar Ankara’da olsaydı Gezi oOlayları belki olmayacaktı. İnsanlar kamudan, belediyeden beklediklerini ve yanlış gördüklerini en azından tiyatrolarda hiciv yoluyla göstereceklerdi. Kentin ne olduğuna bakmak lazım.”

    “AOÇ İLE İLGİLİ HUKUKA UYMAK GEREKİYOR”

    Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) konusunda mahkemenin iptal kararını da değerlendiren Yavaş, “Mahkeme kararına uyulması gerekiyor. Hukuk devletinde yapılacak başka bir şey yok. Planın tümü iptal edildiyse yapacak bir şey yok. Ben gerekçesini bilmiyorum. Eğer gerekçesi şehircilik ilkelerine aykırı olarak tümden iptal edildiyse hukuk devletinde hukuka uymak gerekiyor.” diye konuştu.

    “RANTLARI BELEDİYEYE BAĞLAYARAK SU VE ULAŞIM UCUZLAYACAK”

    Su ve ulaşımda indirim yapmayı düşündüklerini ve bunun gelirini de ortaya çıkan rantın belediye bütçesine aktarılmasıyla sağlayacaklarına değinen Yavaş, kul hakkına özen göstereceklerini kaydetti. Yavaş, “Bu indirimleri yapacağım ve atık su giderini hemen yarıya indiriyoruz. Bütün Ankaralı bundan yararlanacak. 20 ton suyu 10 TL yapacağız. Ayrıca, ulaşımda da 52 biniş kart ise yine 10 TL’den verilecek. Bunlar yapılmayacak şeyler değil. Kaynağımız da çok. 23 bin daire 30 plan artışıyla yapılmış. Konutlarda yüzde 594, ticari alanlarda yüzde 214 artışla 17 milyar 410 milyon rant çıkmış ortaya. Bunun 17 kuruşu belediye bütçesine girmemiş. Yasal alt yapısını oluşturduk. Bundan sonra tüm rantlar Belediye kasasına girecek. Yaklaşık 4 -5 milyar liranın belediye kasasına girmesi lazım. İmarı verilmiş bir yere bir daha imar veriliyor. Bu rant buradan kaynaklanıyor. Sizin arsanız sizdeyken 100 daire çıkıyor. Ben 100 daire hakkı var diye satın alıyorum ve bir yolunu bulup 500 daire yapıyorum. Bu kul hakkıdır. Burada Ankaralının hakkıdır.”

    Ankara’nın rozetini çıkartmış ve toplumla barışık bir belediye başkanına ihtiyacının olduğuna değinen Yavaş konuşmasını şöyle tamamladı: "Burada da en fazla önemseyeceğimiz şey kul hakkı olacak. Kamu malına zarar vermeyeceğiz. Peygamber Efendimiz kamu malı yiyenin cenaze namazını kılmazdı. Bunlara dikkat edersek Ankara çok daha mamur hale gelecek." CİHAN

Yorumlar